Kohti valoa

Näin unta elämästä (2014) on hyvin yhteiskunnallinen dokumentti. Elokuva pureutuu suomalaisittain valitettavan tuttuun tragediaan, itsemurhaan. Aihe on vaikea, hyvin henkilökohtainen ja traumaattinen. Miten siis tehdä elokuva aiheesta, josta on miltei mahdoton puhua yhteiskunnassa, jossa epäonnistuminen on häpeällistä. Sillä sitähän itsemurha monien mielestä on, epäonnistumista.

Näin unta elämästäOhjaajat Jukka Kärkkäinen ja Sini Liimatainen tunnetaan muun muassa Kansakunnan olohuoneesta (2009). Näin unta elämästä jatkaa estetiikaltaan Kansakunnan olohuoneen kaltaista tilaa. Dokumentin henkilöt on istutettu paikallaan olevaan kuvaan, jossa he saavat oman rauhallisen tilansa kertoa, mitä on tapahtunut. Katsojille tämä on vaativaa. Itsemurhan tehneiden läheiset ja itsemurhaa yrittäneet puhuvat, ja katsojan osa on kuunnella. Pakoon ei pääse, esteettisiä pakoreittejä ei ole. On vain ihminen, joka kertoo vaikeimmasta. Elokuvan katsomiskokemus on pakahduttavan vaativa mutta myös hyvin vaikuttava ja intensiivinen.

Ihmisten kertomusten väliin on sijoitettu animaatio, joka kertoo omaa tarinaansa ihmisestä, jolla ei mene hyvin. Animaatio on mustavalkoinen ja sen kuvakieli on kömpelöä ja tahmeaa, kuin sen päähenkilön mielenmaisema. Esteettisesti animaatio on vieraannuttava elementti elokuvassa, mutta näin se myös suo katsojalle hengähdystauon.

Näin unta elämästäDokumentti on rakennettu toimimaan siinä esiintyvien ihmisten varaan, ja on ihme, miten hienoja hetkiä ohjaajat ovat saaneet haastateltaviensa kanssa jakaa. Omaa lastaan surevat vanhemmat, veljensä menettäneet siskot ja itse itsemurhaa yrittäneet saavat kertoa tarinansa omin sanoin kunnioittavassa ilmapiirissä.

Synkästä aiheesta huolimatta Näin unta elämästä ei ole toivoton elokuva. Se kannustaa ihmisiä keskustelemaan, puhumaan ja kuuntelemaan. Dokumenttielokuva on myös mukana Puhutaan elämästä -kampanjassa, joka on toteutettu yhteistyössä suomalaisten mielenterveysyhdistysten kanssa. Ensi-ilta ei olisi voinut osua parempaan aikaan. Ehkä kevään raaka valo, joka on monille liikaa, on tämän elokuvan ja kampanjan myötä siedettävämpi.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä