Isoäiti käsitöissä

Muusikkona tunnettu Marianne Faithfull on myös näytellyt, jo kuusikymmentäluvulla. Silloin hän teki elokuvahistoriaa lausumalla ensimmäisenä sanan "fuck" valtavirtaelokuvassa. Nyt jo kuusikymppinen Faithfull tekee paluun valkokankaille elokuvassa Irina Palm, jossa hän näyttelee päähenkilö Maggieta. Enää elokuvissa ei tarvitse rikkoa rajoja, ja seksikaupasta kertova Irina Palmkin on kertomus kaikesta muusta paitsi seksistä.

Sandrew MetronomeOhjaaja Sam Garbarskin toisen pitkän elokuvan teemoiksi nousevat suru ja rakkaus. Maggie on keski-ikäinen ja -luokkainen leskirouva, jonka pojanpoika on menehtymässä vakavaan sairauteen. Saadakseen rahat kokoon pojan hoitoa varten isoäiti ajautuu seksiklubin ovesta sisään ja saa hyväpalkkaisen käsityöläisen pestin. Hänen tehtävänään on tyydyttää miehiä käsin seinään tehdyn reiän kautta. Maineen karttuessa Maggie saa taitelijanimekseen Irina Palm.

Irina Palm ei onneksi ole moraalisaarna, eikä se turhaan mässäile intiimeillä yksityiskohdilla. Sen sijaan se ottaa kantaa kaksinaismoraaliin ja tekopyhyyteen. Maggielle tumputtaminen on ensisijaisesti työtä ja keino hankkia rahaa, mutta ympäristö ei sitä niin näe. Vaikka Maggieta ei aseteta uhrin asemaan, ei elokuvassa silti anneta seksikaupasta liian ruusuista kuvaa.

Sandrew MetronomeGabarskin kerronta ei ole täysin tasaista ja toisinaan töksähtelevät juonenkäänteet ja leikkaukset jäävät ilman motiivia. Tarinakin on aika perinteinen, ainakin ilman reikää seinässä. Irina Palm saa loppua kohden jopa romanttisen komedian piirteitä. Elokuva onkin lipsahtaa pariin otteeseen turhan sentimentaaliseksi, mutta lakoninen huumori pitää sen hengissä.

Elokuva rakentuu paljolti Maggien surumielisen ja yksinäisen hahmon varaan. Faithfull on erinomainen valinta rooliin, sillä hän näyttää ja kuulostaa täysin tavalliselta naapurin tädiltä. Alussa naiivinoloinen ja estynyt Maggie kehittyy hyvin elokuvan aikana. Elokuvan ilmeikkäimmän roolisuorituksen tekee silti belgradilaissyntyinen Miki Manojlovic, joka esittää seksiklubin omistajaa. Manojlovic oli Gabarskin ykkösehdokas rooliin ja aiemmin hänet on nähty muun muassa Emir Kusturican elokuvassa Underground.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,9 / 8 henkilöä