Peruspalloilua ja pallounelmia

Suomalaisen indiepopyhtye Red Carpetin uutuuslevyltä löytyy laulu, jossa unelmien täyttymys on 9-vuotiaana tehty ensimmäinen maali. Siihen unelmien toteutuminen sen pojan kohdalla sitten jääkin. Jalkapallosta kertovassa uutuuselokuvassa Goal! on toisin. Danny Cannonin ohjaamassa elokuvassa meksikolaisperheen kasvatti bongataan Los Angelesin ruohokentiltä tavoittelemaan unelmaa sateen ja mudan keskelle. Niukasti kerronnallisia yllätyksiä tarjoava Goal! kertoo tuhkimotarinan jalkapallofaneille ja niille, joista on kiva nähdä kun toiset onnistuvat mahdottomassa. Matka Meksikosta Newcastle Unitedin riveihin on pitkä, mutta taidolla ja tuurilla se taittuu kokoillan elokuvan arvoisesti.

© Touchstone PicturesGoal! on katsojalle helppo, vaivattomasti etenevä elokuva. Tarinasta on osattu karsia kaikki tarpeeton. Päähenkilö Santiagolle (Kuno Becker) jalkapallokenttä on koti. Itse hän on kuin joukkueen uusi velipuoli, jota ei päästetä helpolla. Kamera liikkuu kentällä siinä määrin, että päähenkilön taidot käyvät ilmi ja elokuvaan saadaan mukaan jalkapallon toiminnallinen puoli. Keskeisimmät juonenkäänteet sijoittuvat kuitenkin kentän laidalle. Päähenkilön vaikeaa isäsuhdetta samoin kuin orastavaa parisuhdetta puidaan riittävästi henkilökuvan syventämiseksi.

© Touchstone PicturesSantiagoa esittävällä Beckerillä on näyttelijäntaitoja nipin napin nappulakenkien täytteeksi. Hahmo rakentuu lähinnä suloisen ulkomuodon ja sympaattisuuden varassa. Huipputasoisesta jalkapallosta tuskin voisi tehdä elokuvaa ilman Alessandro Nivolan esittämän Gavin Harrisin tyyppistä hahmoa. Joukkueen kultapoika on pelimies pahimmasta päästä. Jalkapallokulttuurin kuvauksen kannalta yksittäisiä pelaajia merkittävämpää on Newcastlen esittäminen jalkapallofanien kaupunkina. Siellä jokaisella on mielipide joukkueesta. Fanien satunnaiset kommentit toimivat hyvin myös tarinasta irrallisina huumorin pilkahduksina.

Typerin kohtaus elokuvassa on samalla se käänteentekevin. Traaginen muisto lapsena menetetystä pallosta jossain Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla, pakomatkalla köyhyydestä, saa äkillisesti Santiagolla merkityksen suhteessa itseensä uskomiseen. Seuraa asennemuutos ja isän totuuksien kieltäminen. Elokuvan puolessavälissä pojan suhde palloon esitetäänkin perustavammanlaatuiseksi päähenkilön onnelle kuin suhde isään. Tarina-aikaa ei ristiriitojen ratkomiseen pahemmin haaskata, vaan ne puidaan auki virkistävän nopeasti ja tehokkaasti. Tämä ei merkitse täydellistä sentimentaalisuuden hylkäämistä. Tällaiset elokuvat hyvistä ja erehtyväisistä ihmisistä kun tuppaavat itkettämään joka tapauksessa.

© Touchstone PicturesPelinaisia seuranneille on syytä korostaa, että tässä elokuvassa jalkapalloa käsitellään pelaajien näkökulmasta. Uskottavuutta elokuvalle on haettu kytkemällä sen tapahtumat todelliseen jalkapalloilun maailmaan. Kuvassa vilahtavat sellaiset jalkapallon suurnimet kuin Zinedine Zidane ja David Beckham. Astetta toimivampia roolisuorituksia sopii tarkkailla Newcastlen edustusjoukkueen suunnalla. Tarinan uskottavuuden kannalta ratkaisevaa on Santiagon sijoittaminen pelikentälle yhtä aikaa muun muassa Alan Shearerin kanssa.

Suhteessa lajin suosioon on jalkapallosta tehty yllättävän vähän elokuvia. Erinomainen Parempi kuin Beckham (2002) käytti sekin jalkapalloa ainoastaan välineenä käsitellä yleisempiä kulttuurisia teemoja. Tästä näkökulmasta on helppo todeta, että Goal! keskittyy olennaiseen. Se on koskettava elokuva jalkapallosta ja unelmista. Henkilökohtaisen elämän ja urheilun dramatiikka limittyvät vaivattomasti ja lopputulos on yllätyksettömyydestä huolimatta ihastuttava. Se, että elokuvasta on jo tekeillä jatko-osa, kertonee jotain valitun aiheen toimivuudesta, tai vähintäänkin osumisesta kannattavaan markkinarakoon. Ei mikään nappipotku, mutta tolpan kautta Goal! osuu maaliin kuitenkin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä