2020: Virpi Suutarin tyylikäs Aalto-dokumentti nousi yllättäen vuoden kotimaiseksi

Elokuvavuoden poikkeuksellisuus ei suuremmin näy vuoden parhaiden listauksessa

Vuosi 2020 jäi historiaan monella tapaa, ja vuosi oli poikkeuksellinen myös elokuvien osalta. Koronapandemian takia elokuvateatterit olivat osan vuotta suljettuna ympäri maailmaa ja liki kaikkien potentiaalisten hittielokuvien ensi-iltaa siirrettiin hamaan tulevaisuuteen. Suomessakin elokuvateatterit sinnittelivät pitkälti kotimaisten ensi-iltojen voimin.

Kummallisina aikoina tasapainoa tuovat perinteet ja niiden pysyvyys. Film-O-Holicin toimituskunnan perinteisen vuosiäänestyksen top 20:stä ei suoraan voisi päätellä vuoden 2020 poikkeuksellisuutta elokuvarintamalla. Hittielokuvat eivät ole vuosilistauksissa aiemminkaan juhlineet, joten niiden poissaolossa ei ole mitään kummallista. Jälleen kerran lista muodostuu valtavirran sivu-uomien antimista ja tunnustettujen tekijöiden teoksista.

Toki elokuvavuoden poikkeuksellisuus listallakin näkyy, kun sitä tarkemmin perkaa.

ParasiteVuosiäänestyksen historiaa tehtiin voittomarginaalilla. Koskaan aiemmin voittaja ei ole ollut näin selvä, ja aivan alusta lähtien. Ilman ennustajan lahjojakin Bong Joon-hon Parasiten saattoi povata vuoden 2020 elokuvaksi, mutta ylivoima oli yllätys. Alkuvuodesta ensi-iltansa saaneen Oscar-voittajan ehtivät lähes kaikki nähdä ennen teatteritarjonnan hiljenemistä, minkä jälkeen Parasitelle ei ilmaantunut enää ainuttakaan potentiaalista vastustajaa, vaikka äänestää sai muitakin kuin teatteriensi-iltoja. Parasite meni näytöstyyliin ykköseksi liki sadan pisteen kaulalla seuraavaan. Jääkiekkotermein: Se oli siinä.

Edeltäneen vuosiäänestyksen tapaan huomioitiin kaikki Suomessa julkisesti nähtäväksi tulleet ja Film-O-Holicissa arvostellut elokuvat. Esityskanavalla tai elokuvan valmistusvuodella ei ollut väliä. Vuosi takaperin tämä näkyi siinä, että teattereissa vain käväissyt ja pääasiallisen levityksensä suoratoistopalvelussa saanut Martin Scorsesen The Irishman nousi ykköseksi. Tällä kertaa suoratoistopalveluiden tarjonnasta ei ponnistettu kirkkaimpaan kärkeen, mutta kärkipaikkoja kyllä kahmittiin, tosin kaukana voittajan takana hyvin vaatimattomilla pistemäärillä.

I'm Thinking of Ending Things Netflixiin syksyllä katsottavaksi tullut Charlie Kaufmanin I'm Thinking of Ending Things nousi kakkoseksi, mitä voi pitää hienoisena yllätyksenä. Sama hienoinen yllätyksellisyys liittyy kolmanneksi yltäneeseen Taika Waititin Jojo Rabbitiin. Molempien saattoi ounastella nousevan listoille, mutta ei välttämättä kärkikolmikkoon. Tässä kuvastuu ehkä selkeimmin vuoden poikkeuksellisuus. Listalla olivat vahvoilla alkuvuoden teatteriensi-illat sekä suoratoistopalveluiden helmet.

Elokuvakenttä moninaistui viime vuonna entisestään, kun Disney julkaisi Suomessakin oman suoratoistopalvelunsa, jossa se toi ensi-iltaan elokuvia, joita ei teattereihin pystytty tuomaan. Ja vaikka tuorein Pixar-animaatio Soul – sielun syövereissä sai suoratoistoensi-iltansa vasta jouluna, se ponnisti peräti neljänneksi vuosiäänestyksessä.

SoulSuoratoistopalvelut ovat tulleet jäädäkseen ja kieltämättä ne myös monipuolistavat elokuvatarjontaa. Suoratoistopalveluiden ongelma on kuitenkin siinä, että tarjonta on hajallaan. Niin kauan kuin palveluja on lukuisia ja kaikki kilpailevat keskenään, suoratoistopalvelut tuskin horjuttavat elokuvateattereita. Koronapandemian jälkeen elokuvateatterikäynneillä on vieläpä uutta arvoa, sillä ison kankaan lisäksi ne tarjoavat vapauttavan irtioton kotiympäristöstä ja sosiaalisen elokuvakokemuksen.

Vuoden 2020 top10 oli kaikkiaan hyvin tasainen ja erottautui pisteiden osalta selvästi jälkimmäisestä kymmeniköstä. Kymmenen parhaan osalta sattuvaksi kuriositeetiksi osui kymmenenneksi noussut toinen Bong Joon-hon elokuva, Memories of Murder, joka valmistui jo vuosituhannen alussa, mutta sai teatteriensi-iltansa Suomessa vasta vuonna 2020.

AaltoPoikkeuksellisen tasaisesta ja vain muutamien pisteiden sisään mahtuneesta jälkimmäisestä listakymmeniköstä on nostettava esiin erityisesti kotimaiset, joita olisi voinut ounastella olevan listalla enemmänkin, sillä teatteritarjonnassa kotimaisilla oli vuonna 2020 merkittävä rooli. Mutta Film-O-Holicin vuosilistauksessa kotimaisia on perinteisesti noteerattu laiskasti, eikä poikkeusvuosi tuonut tähän muutosta. Toisaalta erityisen vaikuttavia kotimaisia ensi-iltoja ei vuoteen edes osunut.

Paljon huomiota ja kehujakin saanutta Zaida Bergrothin Tove-elokuvaa ei listalla näkynyt, eikä myöskään Klaus Härön Elämää kuoleman jälkeen, joka kotimaisista kärsi kenties pahiten keväisestä teatterien äkkisulusta. Bergrothin ja Härön uutukaiset jäivät Virpi Suutarin Aalto-dokumentin ja Teemu Nikin Nimbyn jalkoihin – myös kotimaisten erillislistauksessa, jossa toimituskuntalaiset saivat halutessaan äänestää erikseen kolmea kotimaista. Suutarin dokumentti Alvar ja Aino Aallosta erottautui tuloksissa selvästi vuoden 2020 kotimaiseksi.

TenetTop20-listan peräpään valloittivat nimitekijät, jotka yleensä ovat kamppailleet kärkisijoista. Christopher Nolanin Tenet ei hyötynyt edes siitä, että se oli viime vuoden harvoja teatteriensi-iltansa saaneita suurtuotantoja. Moni tuntui suorastaan pettyneen elokuvaan. Terrence Malickin A Hidden Life ei myöskään herättänyt samanlaista vastakaikua kuin ohjaajasuuruuden aiemmat elokuvat, ja David Fincherin Mank saattoi kärsiä yksinkertaisesti siitäkin, että elokuva vain käväisi rajallisessa teatterilevityksessä pääasiallisen levityksen ollessa Netflixissä. Sama kohtalo oli Aaron Sorkinin koko listan peränpitäjäksi jääneellä The Trial of the Chicago 7:illä.

Vuosilistaus löytyy kokonaisuudessaan alta, kuten myös jokaisen äänestykseen osallistuneen oma listaus. Halutessaan jokainen äänestykseen osallistunut on voinut mainita myös vuoden pettymyksen. Kyseessä ei ole vuoden huonoimman elokuvan nimeäminen vaan elokuva, jonka on kokenut pettymykseksi – niitäkin viime vuoteen mahtui myös elokuvien muodossa.

Vuoden elokuvat 2020

1. Parasite
2. I'm Thinking of Ending Things
3. Jojo Rabbit
4. Soul – sielun syövereissä
5. The Peanut Butter Falcon
6. Pikku naisia
7. Jäähyväiset
8. Taistelulähetit – 1917
9. Kirjava lintu – The Painted Bird
10. Memories of Murder
11. Hiomattomat timantit
12. Richard Jewell
13. Aalto
14. Saint Maud
15. Kohti ääretöntä
16. Nimby
17. Tenet
18. Mank
19. A Hidden Life
20. The Trial of the Chicago 7

 

Kimmo Ahonen

1. Parasite
2. Richard Jewell
3. Kirjava lintu – The Painted Bird
4. Memories of Murder
5. Dragged Across Concrete
6. Taistelulähetit – 1917
7. Näkemiin Neuvostoliitto

Sampo Bergman

1. Parasite
Bong Joon Hon moderni mestariteos antaa rumasti irvistävät kasvot eteläkorealaisen nyky-yhteiskunnan ahneudelle ja luokkarakenteille.

2. Jäähyväiset
3. Pikku naisia
4. Soul – sielun syövereissä
5. Eden
6. Children of the Sea

Outi Hakola

1. Parasite
Elokuvan ennalta-arvaamattomuus yhdistettynä mielenkiintoiseen yhteiskunnan kuvaamiseen jätti elokuvan tuoreella tavalla mieleen.

2. JoJo Rabbit
3. Enola Holmes
4. Tove
5. Tenet

Heidi Horila

1. Parasite
Huikealla jännitteellä ja näyttelijäsuorituksilla ryyditetty Bong-Joon Hon yhteiskunnallisesta satiirista sakeaksi trilleriksi tihenevä kuvaus kahden kerroksen väestä vetää maton alta monella tapaa. Tarinan keskiössä oleva Parkin perheen talo on arkkitehtoninen unelma, joka kätkee sisälleen paljon mätää.

2. I'm thinking of ending things
3. Pikku naisia
4. Les Misérables
5. Mank

Janne Kahila

1. The Peanut Butter Falcon
Huckleberry Finnin maisemissa liikkuva, upeasti kuvattu ja lämmöllä ja huumorilla silattu road-movie muistuttaa vammaisten ihmisoikeuksista.

2. Richard Jewell
3. Jojo Rabbit
4. Nimby
5. The Trial of the Chicago 7
6. Wendy
7. Jäähyväiset
8. Aalto
9. Taistelulähetit – 1917
10. Saint Maud

Esa Karell

1. Tenet
Nolanin hieno visio käänteisen entropian vaikutuksista. Kohokohta siksikin, että leffa oli mahdollista nähdä teattereissa.

2. Parasite
3. A Hidden Life
4. Jojo Rabbit
5. The Peanut Butter Falcon
6. The Gentlemen
7. Let Them All Talk
8. Upseeri ja vakooja
9. Kirjava lintu – The Painted Bird
10. Jay And Silent Bob Reboot

Emmi Koivumäki

1. Hiomattomia timantteja
Hiomattomia timantteja on ihastuttavan anarkistinen elokuva, joka paranee jokaisella katselukerralla.

2. Parasite
3. Jäähyväiset
4. Memories of Murder
5. Saint Maud
6. Seurapeli
7. Soul – sielun syövereissä
8. Aalto
9. Palm Springs
10. Emma.

Jussi Lahtonen

1. Jay And Silent Bob Reboot
Keski-ikäistyneet Jay ja Silent Bob vievät katsojan tunteikkaasti, hauskasti ja osuvasti aikuisten ihmisten perusasioiden äärelle ja samalla nostavat indie-veteraaniohjaaja Kevin Smithin ylös monen vuoden limbosta.

2. The Peanut Butter Falcon
3. Cats
4. Piłsudski
5. Undine
6. Saint Maud
7. Nimby
8. Kohti ääretöntä
9. Karpo
10. Negorhanin legenda – Pelgir

Pettymys
Koronavirus on ehdottomasti koko vuoden ja elokuvavuoden pahin pettymys, ketutus, potutus ja myös se veellä alkava -tutus. Korona vei muun tuhon ohella teatterit kahteen otteeseen kiinni, siirsi ensi-illat ja aiheutti valtavaa vahinkoa elokuva-alalle siitä huolimatta, että ensi-illoissa nähtiin myös pienimuotoisempia teoksia, joita ei normaalisti valkokankaille ehkä pääsisikään.

Mikko Launis

1. Jojo Rabbit
Satiiri diktatuurissa elämisestä varastaa katsojan sydämen ja samalla viiltää sitä.

2. Parasite
3. Bad Education
4. Color out of space
5. The Peanut Butter Falcon

Tuomo Marttila

1. Beanpole
Kirkkaissa väreissä hehkuvalta kuvalliselta ilmaisultaan vaikuttava venäläiselokuva uudistaa naispäähenkilöihinsä keskityvän kerrontaratkaisun kautta sotaelokuvien näkökulmia.

2. I'm Thinking of Ending Things
3. Hiomattomat timantit
4. Parasite
5. A Hidden Life
6. Kirjava lintu – The Painted Bird
7. Kohti ääretöntä
8. Taistelulähetit – 1917
9. Soul – sielun syövereissä
10. Les misérables

Pettymys
Rebekka
Ben Wheatleyn tukahduttavan hillityltä Daphne Du Maurierin romaaniklassikon adaptaatiolta olisi toivonut revisionistisempaa lähestymistapaa.

Pilvi Meriläinen

1. Parasite
Viihdettä ja viiltävää yhteiskuntakritiikkiä. Arvaamaton ja herkullinen. Arvostaa katsojaa haastaen monin tavoin.

2. Kirjava lintu – The Painted Bird
3. Taistelulähetit – 1917
4. Isäni Marianne
5. Erämaan kutsu
6. Erityiset

Jesse Raatikainen

1. Parasite
Omaperäinen ja kaikin puolin täydellinen elokuva, jossa ei ole väärää nuottiakaan. Tyylipuhdas elokuva, jota voi turvallisesti pitää aikakautensa parhaiden elokuvien joukossa.

2. Memories of Murder
3. Upseeri ja vakooja
4. Aalto
5. I’m Thinking of Ending Things
6. Nimby
7. Les Misérables
8. Ensilumi
9. Mank
10. The Trial of the Chicago 7

Pettymys
Helene
Vuoden pettymys-pystin saa Antti J. Jokisen Helene. Se ei suinkaan ole vuoden aikana näkemistäni huonoin, mutta mittakaavansa huomioiden katastrofi. Kaikin puolin teennäinen elokuva epäonnistui kaikessa, missä Tove onnistui. Schjerfbeckin elämästä valittiin mielikuvituksettomin, kulunein näkökulma ja rakennettiin intohimoton kliseemuseo.

Juha Rosenqvist

1. Soul – sielun syövereissä
Pixarin uutuus kiteytti elämän merkityksestä olennaisen. Suuri sääli, ettei teosta ollut mahdollista nähdä valkokankaalla.

2. Elämää kuoleman jälkeen
3. Erityiset
4. Elämämme kaunein aika
5. Parasite
6. Togo
7. Kauhuagentti Nelly Rapp
8. Aalto
9. Tove
10. Metsäjätti

Pettymys
Tenet
Näyttävää insinöörimäistä toimintaelokuvaa vailla sisältöä.

Pauliina Savola

1. Parasite
Visuaalisesti kekseliäs elokuva ja pistävä analyysi kahden kerroksen kansasta, joka ei sorru helppohin vastakkainasetteluihin.

2. Kohti ääretöntä
3. Neiti Aika
4. Jäähyväiset
5. Seurapeli
6. Children of the Sea

Mikko Tirronen

1. I’m Thinking of Ending Things
I’m Thinking of Ending Things saa elämän tuntumaan unelta – ja epäilemään, että uni on kaikille sama.

2. Taistelulähetit – 1917
3. Soul – sielun syövereissä
4. Mank
5. The Trial of the Chicago 7
6. Parasite
7. Pikku naisia
8. Let Them All Talk

Pettymys
Tenet
Tenet on kuin Rubikin kuutio: teknisesti elegantti aivopähkinä, joka ratkeaa tyydyttävästi naksahtaen ja ratketessaan menettää kaiken kiehtovuutensa.

Anni Varis

1. Pikku naisia
Klassikon raikas ja hurmaava filmatisointi kunnioittaa kirjailijaa sekä tulkitsee teosta nykyaikaisesta näkökulmasta vaivattoman taidokkaasti.

2. Parasite
3. High Life
4. Ema
5. Akira
6. Emma.
7. Saint Maud
8. I’m Thinking of Ending Things

Pettymys
Tenet
Elokuva joka ohjeistaa katsojaa näin: “Don’t try to understand it. Feel it”, ei tuntunut missään.