Elokuvakriitikko ja Yhdysvaltain politiikan asiantuntija

Film-O-Holicia ja WiderScreenia julkaisevan Filmiverkko ry:n perustajajäseniin kuulunut Kimmo Hämäläinen kuoli 30. marraskuuta 2020 äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Vantaalla. Hän oli kuollessaan 50-vuotias, syntynyt Imatralla 24.8.1970.

Kimmo Hämäläisellä oli merkittävä rooli vuonna 1998 perustetun Filmiverkko ry:n alkuvuosien toiminnassa, sillä hän toimi yhdistyksen sihteerinä useita vuosia. Intohimoisena elokuvaharrastajana hän myös kirjoitti paljon yhdistyksen kumpaankin julkaisuun ja oli lehtien sisällöntuotannon kantavia voimia vuosituhannen vaihteessa.

Filmiverkon perustajat
Filmiverkko ry:n perustajajäseniä 1997:
edessä Kimmo Hämäläinen ja hänen takanaan vasemmalta lukien Petteri Halin, Kimmo Ahonen ja Janne Rosenqvist. Kuva: Turun yliopiston arkisto.

Hämäläinen ei missään vaiheessa lopettanut elokuvista kirjoittamista ja hänen viimeiseksi arvosteluksi Film-O-Holicissa jäi syyskuussa 2020 julkaistu Black Christmas. Työn alla oli vielä useita arvosteluja. Työelämän vaatimusten takia Hämäläinen joutui aikanaan jättäytymään yhdistyksen aktiivitoiminnoista, mutta pysyi uskollisesti yhdistyksessä mukana. Hämäläinen toimi viime vuodet Filmiverkko ry:n varatoiminnantarkastajana.

Opinnot ja virkamiesura

Imatralla nuoruutensa viettänyt Kimmo Olavi Hämäläinen kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1989 Tainionkosken lukiosta. Vuotta myöhemmin hän aloitti Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa englantilaisen filologian opinnot. Opintojen edetessä hän vaihtoi tiedekuntaa ja pääainetta siirtyen yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan poliittista historiaa, josta hän valmistui valtiotieteiden maisteriksi viiden vuoden opiskelun jälkeen.

Yhdysvaltain poliittinen lähihistoria oli Hämäläisen ehtymätön kiinnostuksen kohde. Hän luki jatkuvasti yhdysvaltalaispoliitikkojen elämäkertoja ja muistelmia sekä uutta tutkimuskirjallisuutta. Erityisesti Hämäläinen oli perehtynyt Richard Nixonin poliittisen uran tutkimiseen. Tämä kiinnostus näkyi myös hänen gradussaan (1995), joka käsitteli Nixonin antikommunismia. Jatko-opinnoissaan Hämäläinen jatkoi aihepiiristä väitöskirjateemalla, jonka keskiössä oli Nixonin ydinasepolitiikka. Hän asui myös jonkin aikaa Yhdysvalloissa työskennelleessään Washingtonissa vuonna 1996.

Muutama vuosi valmistumisensa jälkeen Hämäläinen siirtyi valtionhallinnon tehtäviin ja muutti Turusta pääkaupunkiseudulle. Parinkymmenen vuoden virkauransa aikana hän työskenteli useissa vastuullisissa tehtävissä. Hämäläinen toimi pääsihteerinä Euroopan korkea-asteen koulutuksen arviointiorganisaatiossa ENQAssa, minkä jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden British Councilissa koulutus- ja tiedeasioiden parissa.

Opetushallituksessa Hämäläinen toimi vuoteen 2015 asti opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunnan määräaikaisena pääsihteerinä, jona hän vastasi valtion rahoittaman opetus- ja kasvatusalan henkilöstön täydennyskoulutuksen kehittämisestä. Opetushallituksen työtehtävien jälkeen Hämäläinen aloitti uuden työuran Airpron kuljetuspalveluissa Helsinki-Vantaan lentokenttäympäristössä. Lukuvuoden 2020–2021 hän oli opintovapaalla ja ehti aloittaa laskentatoimen sivuaineopinnot Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa.

Elokuvakirjoittaja

Politiikan ohella Hämäläinen oli aina kiinnostunut elokuvasta, ja erityisesti klassisesta Hollywood-elokuvasta, johon hän suhtautui intohimoisen vakavasti. John Wayne, Charlton Heston ja Sylvester Stallone olivat hänen suosikkinäyttelijöitään. Aiheeseen yhdistyi myös tutkimuksellinen mielenkiinto: Hämäläinen kirjoitti Filmihulluun (6/1997) artikkelin John Waynen poliittisesta ideologiasta. Ystäväpiirissä käydyt väittelyt elokuvasta ja politiikasta antoivat osaltaan myös sytykkeen Film-O-Holicin ja Wider Screenin perustamiselle.

Ensimmäiset suunnitelmat internetissä ilmestyvästä kaksiosaisesta elokuvalehdestä tehtiin syksyllä 1997. Turkulaisen Ravintola Proffan kabinetissa kuuden hengen porukka ideoi julkaisua, jossa olisi sekä elokuva-arvosteluja että laajempia tutkimuksellisempia esseitä. Hämäläinen oli yksi lehden alkuvaiheen kantavista voimista, kun Film-O-Holicin toiminta käynnistyi loppuvuodesta 1997 ja WiderScreenin keväällä 1998.

Kimmo HämäläinenFilm-O-Holicin ensimmäisinä toimintavuosina Hämäläinen kirjoitti vuosittain kymmenittäin arvosteluja. Hän jatkoi kirjoittamista myöhemminkin aina silloin, kun työelämän kiireet sen vain sallivat. Jo määrällisesti katsoen Hämäläinen lukeutuu lehden historian tuotteliaimpien kirjoittajien joukkoon. Film-O-Holicin arkistossa on luettavissa yli kaksisataa Hämäläisen vuosina 1998–2020 tekemää elokuva-arvostelua.

Hämäläinen arvioi erityisesti amerikkalaisia elokuvia, mutta hän ei suinkaan rajoittunut vain niihin lajityyppeihin, jotka olivat hänelle itselleen läheisimpiä. Arvioitujen elokuvien listalla on kyllä runsaasti toimintaelokuvia, historiallisia elokuvia ja lännenelokuvia, mutta yhtä lailla myös romanttisia komedioita ja kauhuelokuvia.

Hämäläinen ei ylenkatsonut viihteellistä Hollywood-elokuvaa, vaan päinvastoin arvosti sitä. Elokuvien konteksti – sekä historiallinen että elokuvahistoriallinen – oli Hämäläisen arvioissa vahvasti läsnä. Tyylillisesti ne olivat tiiviitä ja napakoita arvioita, joissa kirjoittajan mielipide elokuvasta tulee selvästi esille. Elokuva-arvioiden lisäksi Hämäläinen kirjoitti Film-O-Holiciin muitakin tekstejä, joista pienenä helmenä mainittakoon Charlton Hestonin muistokirjoitus.

Hämäläinen kirjoitti artikkeleita myös Wider Screeniin, ja oli aktiivisesti mukana lehden ensimmäisen numeron suunnittelussa. Kimmon artikkelissa Watergate-elokuvien myyteistä ja merkityksistä yhdistyi Hollywood-elokuvan ja poliittisen historian tuntemus. Samaa linjaa jatkoivat artikkelit vuoden 1964 ydinsotaelokuvista, John Fordista ja teflonpresidentti Ronald Reaganista.

Hämäläinen oli myös lehtiä julkaisevan Filmiverkko ry:n perustajajäseniä. Hän toimi sihteerinä ja joutui välillä kokouksissa epätoivoisenkin tehtävän eteen yrittäessään koota kiivaina polveilevia keskusteluja järkeviksi kokousmuistioksi.

Ystävien muistama väittelijä

Yhdysvaltain ohella Hämäläisen mielenkiinto kohdistui myös suomalaiseen politiikkaan. Suomalaisista poliitikoista hän arvosti eniten Mauno Koivistoa, jonka kaikki teokset löytyivät hänen kirjahyllystään. Hämäläinen rakasti poliittisia väittelyitä, ja hänen kanssaan oli hauskaa keskustella politiikasta. Sanan säilä viuhuikin vauhdikkaasti ystävien välisissä väittelyissä, joille oli leimallista hurtti huumori ja toisten mielipiteiden kunnioittaminen.

Hämäläisen laaja lukeneisuus ja selkeät omat näkemykset antoivat hyvän pohjan nautittavalle debatoinnille. Mielipiteiltään hän oli monissa (joskaan ei kaikissa) asioissa amerikkalainen republikaani. Se ei ollut kovin tavallista 1990-luvun varsin vasemmistohenkisessä opiskelijamaailmassa. Mies, jolla oli ylioppilaskylän asuntonsa seinällä Richard Nixonin ja Elvis Presleyn kuvat, oli oman tiensä kulkija. Yhdysvaltain politiikkaa Hämäläinen seurasi tarkasti myös viime vuosina. Donald Trumpiin hän suhtautui kriittisesti. Hän oli nixonilainen, ei trumpilainen republikaani.

Kimmo HämäläinenHämäläinen oli avoin ja sosiaalinen ihminen, jonka kanssa oli helppo tulla toimeen. Hän oli myös armoitettu jutunkertoja, joka viihdytti ystäviään hauskoilla tarinoilla ja anekdooteilla. Politiikan, historian ja talviuinnin ohella Hämäläisen intohimona oli musiikin kuuntelu. Tom Jonesin Suomen keikoille hän meni aina kun vain pääsi.

Hämäläinen oli järjestelmällinen ihminen, jolla oli kirjahyllyn kirjat, levyt ja elokuvat tarkasti luetteloituna. Hän piti päiväkirjaa näkemistään elokuvista. Lauantaina 28.11.2020 hän oli katsonut elokuvan Rocky Balboa (2006), jonka hän oli nähnyt monta kertaa aiemminkin, kuten muutkin Rocky-elokuvat. Elokuvapäiväkirjaansa hän kirjoitti Rocky Balboan arvioksi viisi tähteä. Ilmeisesti se jäi viimeiseksi hänen näkemäkseen elokuvaksi. Kirjoittamisen alla olivat myös arvostelut elokuvista Bad Boys for Life, The Hunt sekä Upseeri ja vakooja.

Elämä päättyi yllättäen, muistot elävät.

“Life is one grand, sweet song, so start the music.” (Ronald Reagan)

 

Kirjoittaneet: Kimmo Ahonen, Janne Rosenqvist, Juha Rosenqvist

Kirjoittajat ovat Film-O-Holicin perustajajäseniä ja Kimmo Hämäläisen ystäviä.

 

Kimmo Hämäläisen valikoituja tekstejä:

Arvostelut Film-O-Holicissa 1998–2020 (http://www.film-o-holic.com/kirjoittaja/5)

Charlton Hestonin muistokirjoitus (http://www.film-o-holic.com/artikkelit/charlton-hestonin-muistokirjoitus/)

Hollywood poliittisen kulttuurin kuvaajana – Watergate-elokuvien myytit ja merkitykset (http://widerscreen.fi/1998-1/hollywood-poliittisen-kulttuurin-kuvaajana/)

Inhimillinen tekijä – Ydinsota vuoden 1964 angloamerikkalaisessa elokuvassa (http://widerscreen.fi/1998-2/inhimillinen-tekija/)

Poliittinen susi: John Ford oli suuri yksinäinen – myös poliittisilta näkemyksiltään (http://widerscreen.fi/2000-2/poliittinen-susi/)

Tefloncowboy – Ronald Reagania eivät skandaalit horjuttaneet (http://widerscreen.fi/1999-1-2/tefloncowboy/)