2019: Valkeapään rohkea teos vuoden kotimainen

Laadukkaan elokuvavuoden veteraanikärjen rikkoi nuoremman polven ranskalaisohjaaja

Film-O-Holicin toimituskunnan perinteikäs vuosiäänestys ei tänä vuonna tarjonnut ykköspaikan osalta mitään yllättävää. Martin Scorsesen vakuuttavan mafiaelokuvan The Irishmanin nousu vuosilistauksen kärkeen ei ole suuri uutinen. Kakkossija sen sijaan on.

Vuosiäänestyksessä näytti pitkään siltä, että kärkikolmikko on kolmen jo ennakkoon listan kärkikahinoihin kaavaillun kauppa. Katsojatilaston ykkönen Joker eteni pitkään tasavahvasti The Irishmanin rinnalla, mutta loppua kohden elokuvan saama ristiriitainen vastaanotto alkoi painaa ja elokuvanystävien lempiohjaajan Quentin Tarantinon Once Upon a Time… in Hollywood kiilasi ohitse. Mutta loppusuoralle tultaessa musta hevonen vapautui täyteen laukkaan.

Nuoren naisen muotokuvaKatsojatilaston ykkönen ja Tarantino jäivät kuin nallit kalliolle nuoren ranskalaisen naisohjaajan Céline Sciamman upean Nuoren naisen muotokuvan rynnistäessä kakkoseksi. Festivaaleilla ylistetyn elokuvan nousu Film-O-Holicin listalle ei sinänsä ole yllättävää, mutta vasta aivan vuoden lopussa ensi-iltaan tulleen elokuvan yltäminen peräti kakkoseksi on tämänkertaisen vuosiäänestyksen yllätys, ja hieno sellainen. Varhaisemmalla ensi-illalla Sciamma olisi saattanut horjuttaa jopa Scorsesen kärjestä, ero ei lopussa ollut enää kovin suuri.

Kärkinelikon takana tunnustetut ohjaajat ottivat uutuuselokuvillaan paikkansa, kun Yorgos Lanthimosin The Favourite ylsi viidenneksi vanavedessään todellisen veteraanin Ken Loachin vavisuttava Kiitos tilauksestasi. Vakiintuneiden tekijöiden takana ohjaajalupaus Robert Eggersin The Lighthouse kipusi seitsemänneksi.

Marriage StoryThe Irishmanin tavoin Netflix-elokuvana vain rajatun teatterivisiitin tehnyt Noah Baumbachin Marriage Story löytyy sijalta kahdeksan. Tällä kertaa Film-O-Holicin vuosiäänestyksessä äänestettäviä elokuvia ei rajattu vain teatteriensi-iltoihin vaan mukaan kelpuutettiin Suomessa levityksen vuonna 2019 tulleet elokuvat levityskanavasta riippumatta. Jotain Netflixin asemasta kertoo, että kaksi sen elokuvista löytyy listauksen toptenistä, ja toinen peräti ykkössijalta.

Kymmenen parhaan joukkoon nousi myös dokumentti, kuvamateriaaliltaan vaikuttava Apollo 11. Kärkikymmenikön viimeiseltä sijalta löytyy listauksen korkein kotimainen, J-P Valkeapään rohkean hieno Koirat eivät käytä housuja. Kotimaista elokuvavuotta ei yleisesti ole pidetty kovin kummoisena, sillä varsinaista katsojamenestystä ei viime vuoteen osunut. Film-O-Holicin vuosiäänestyksessä kotimaiset katsojamenestykset eivät ole ennenkään liiemmälti juhlineet, joten kahden kotimaisen yltäminen vuosilistalle on kotimaisten osalta rutiinisuoritus. Toinen kahdenkymmenen parhaan joukkoon noussut kotimainen on seitsemän naisohjaajan yhteiselokuva Tottumiskysymys, joka ylsi hienosti viidenneksitoista.

Koirat eivät käytä housujaÄänestäjät saivat myös erikseen nimetä kolme vuoden parasta kotimaista elokuvaa. Kotimaisten erillislistauksessa ykkösestä ei ollut epäselvyyttä, sillä Valkeapään elokuva oli ylivoimainen. Tottumiskysymys ei erillislistauksessa yllättäen yltänyt toiseksi vaan kakkossijan otti Aurora, joka ei kuitenkaan lunastanut paikkaa varsinaiselta vuosilistalta saadessaan siellä vain muutaman hajaäänen. Hivenen yllättävää oli myös Klaus Härön katsojia kohtuullisesti saaneen Tuntemattoman mestarin jääminen vain muutaman maininnan varaan.

Listan jälkimmäinen kymmenikkö pitää sisällään laadukkaita ja ilahduttavan erilaisia elokuvia. Suurtuotantoja ja spektaakkeleja ei listalta liiemmin löydy. Esimerkiksi Tähtien Sota -saagan päättänyttä yhdeksättä Star Warsia ei löytynyt yhdestäkään äänestyslistasta. Ainoa listalle yltänyt suurelokuva on top kahdenkympin peränpitäjäksi päätynyt Avenges: Endgame.

Vuosilistaus löytyy kokonaisuudessaan alta, kuten myös jokaisen äänestykseen osallistuneen oma listaus. Halutessaan jokainen äänestykseen osallistunut on voinut mainita myös vuoden pettymyksen. Kyseessä ei ole vuoden huonoimman elokuvan nimeäminen vaan elokuva, jonka on kokenut pettymykseksi – niitäkin viime vuoteen mahtui useiden hienojen elokuvien ja myönteisten elokuvakokemusten ohella.

Vuoden elokuvat 2019

1. The Irishman
2. Nuoren naisen muotokuva
3. Once Upon a Time... in Hollywood
4. Joker
5. The Favourite
6. Kiitos tilauksestasi
7. The Lighthouse
8. Marriage Story
9. Apollo 11
10. Koirat eivät käytä housuja
11. Burning
12. And Then We Danced
13. System Crasher
14. Us
15. Tottumiskysymys
16. If Beale Street Could Talk
17. Transit
18. They Shall Not Grow Old
19. Vice – vallan oikeat kasvot
20. Avengers: Endgame

 

Kimmo Ahonen

1. The Irishman
Hyvän elokuvavuoden kohokohtia olivat The Irishman ja Sistersin veljekset.

2. Sistersin veljekset
3. Joker
4. Once Upon a Time... in Hollywood
5. Vice – vallan oikeat kasvot
6. The Mule
7. The Lighthouse
8. Kiitos tilauksestasi
9. Aurora
10. Tuntematon mestari

Joonas Alanne

1. Us

2. Once Upon a Time… in Hollywood
3. The Favourite
4. The Irishman
5. Marriage Story
6. Ad Astra
7. Booksmart
8. Midsommar – loputon yö
9. El Camino
10. Ready or Not

Sampo Begman

1. Marriage Story
Noah Baumbachin intiimi ja ymmärtäväinen avioerodraama on erinomaisesti hahmoteltu tarina kahden ihmisen yhteisen historian ja sen merkityksiä purkavan nykyhetken kohtaamisesta.

2. And Then We Danced
3. Booksmart
4. The Irishman
5. Tottumiskysymys
6. Koirat eivät käytä housuja
7. Kapernaum – kaaoksen lapset
8. Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä

Outi Hakola

1. Joker
Hyvin tehty elokuva, joka herätti paljon yhteiskunnallista keskustelua ja jätti katsojan miettimään sen eri merkityksiä pitkäksi aikaa.

2. Once upon a Time... in Hollywood
3. Green Book
4. The Irishman
5. Ad Astra
6. The Favourite
7. Vice – vallan oikeat kasvot
8. Rocketman
9. Stan & Ollie
10. Captain Marvel

Pettymys
Men in Black: International
Viihdyttävän elokuvasarjan kömpelö ja tylsä jatko-osa, joka olisi ollut parempi jättää tekemättä.

Kimmo Hämäläinen

1. The Irishman
Rikosten ja politiikan risteyskohtien upea kuvaus, jonka kolmen ja puolen tunnin pituus kului täysin huomaamatta.

2. Us
3. Joker
4. Avengers: Endgame
5. Once Upon a Time... in Hollywood
6. Vice – vallan oikeat kasvot
7. The Lighthouse
8. Midway
9. Veitset esiin
10. Green Book

Pettymys
Iron Sky: The Coming Race
Kaikkien tuotanto-ongelmien esimerkki tuhoutui omaan megalomaaniseen naurettavuuteensa.

Janne Kahila

1. Apollo 11
Autenttisesta kuvamateriaalista koostuvat historialliset dokumentit kisasivat niin tasavahvoina, ettن voittajaksi selviytyi upean visuaalinen ja koskettava Apollo 11 Kuuhun laskeutumisen 50-vuotispäivän kunniaksi.

2. They Shall Not Grow Old
3. Kiitos tilauksestasi
4. Once Upon a Time... in Hollywood
5. Joker
6. The Mule
7. Green Book
8. Van Gogh – Ikuisuuden porteilla
9. Le Mans 66
10. Glass

Emmi Koivumäki

1. Burning
Taidokkasti rakennettu mysteeri, jonka keskellä tunteet kytevät hiljaa leimahtaen liekkeihin varoittamatta.

2. Nuoren naisen muotokuva
3. System Crasher
4. Apollo 11
5. Transit
6. The Favourite
7. And Then We Danced
8. If Beale Street Could Talk
9. Us
10. Kärsimys ja kunnia

Jussi Lahtonen

1. They Shall Not Grow Old
Mestarillinen dokumentti ensimmäisen maailmansodan rivisotilaista koskettaa, liikuttaa ja myös järkyttää näyttäessään järjenvastaisen massatuhon jälkiä mutaisen ja väsyneen sotamiehen näkövinkkelistä.

2. Joker
3. Apollo 11
4. Avengers: Endgame
5. Bumblebee
6. Shazam!
7. Tolkien
8. Captain Marvel
9. Spider-Man: Far From Home
10. Kaikki tietävät

Pettymys
The Dead Don’t Die
Kulttiohjaajalla ja huippunäyttelijäkaartilla olisi ollut liki rajaton potentiaali luoda läpimädäntyneeseen zombie-genreen jotain omaperäistä, mutta lopputulos on sisäänpäin lämpiävää mukahassuttelua, laiskaa kliseillä leikittelyä ja tekotaiteellista roskaa.

Juho Liukkonen

1. Nuoren naisen muotokuva
Hypnoottinen, monikerroksinen, syvä. Elokuva, joka ei selittele vaan näyttää.

2. System Crasher
3. The Irishman
4. Transit
5. Tottumiskysymys

Tuomo Marttila

1. Nuoren naisen muotokuva
Yhtä aikaa voimakastunteinen ja herkkä elokuvallinen taideteos ottaa samalla kantaa naistaiteilijoiden historiallisesti muuttuneeseen asemaan.

2. If Beale Street Could Talk
3. The Irishman
4. Burning
5. Transit
6. Kiitos tilauksestasi
7. Marriage Story
8. Midsommar – loputon yö
9. The Lighthouse
10. Koirat eivät käytä housuja

Pettymys
Joker
Saamallaan huomiolla mitattuna vuoden sarjakuvaelokuva on sisällöltään turhaa polemiikkia aiheuttanut sairaskertomus sekä ulkoisesti tyhjä kopio Martin Scorsesen klassikkoelokuvista, joiden pariin enemmin palaa.

Sanna Olkkonen

1. And Then We Danced
Nuoruuden tunteiden kaikki sävyt, tarjoiltuna kaikille aisteille – erityisesti perinteinen georgialainen laulu pakahdutti.

2. Kolme naista
3. Tottumiskysymys
4. Amazing Grace
5. The Lighthouse

Jesse Raatikainen

1. Kärsimys ja kunnia
Ehdottomasti yksi Almodóvarin parhaista elokuvista. Kärsimys ja kunnia on kaunis, näkemyksellinen, koskettava, rehellinen ja aito, milloinkaan unohtamatta auteurinsa korkeatasoista taiteellista näkemystä.

2. Joker
3. The Irishman
4. Rocketman
5. Kiitos tilauksestasi
6. Aurora
7. Once Upon a Time… in Hollywood
8. System Crasher
9. Nuoren naisen muotokuva
10. Midsommar – loputon yö

Lasse Rintakumpu

1. Le Mans 66 – Täydellä teholla
James Mangoldin vanhanaikainen, jännittävä, hitusen naivistinen mutta häikäisevän kaunis tutkielma maskuliinisuudesta ja ystävyydestä on kuin Clint Eastwoodia tai Sergio Leonea parhaimmillaan.

2. Apollo 11
3. The Lighthouse
4. The Irishman
5. Once Upon a Time… in Hollywood
6. John Wick: Chapter 3 – Parabellum
7. Destroyer
8. Nuoren naisen muotokuva
9. Burning
10. The Favourite

Juha Rosenqvist

1. Koirat eivät käytä housuja
J-P Valkeapään maailmanluokan elokuva osoittaa, että Suomessakin voidaan tutun ja turvallisen mukavuusalueella puuhastelun sijaan tehdä oikeaa elokuvaa.

2. Nuoren naisen muotokuva
3. Kiitos tilauksestasi
4. Tuntematon mestari
5. System Crasher
6. Miehiä ja poikia
7. Ilmestyskirja. Nyt – Final Cut
8. Vice – vallan oikeat kasvot
9. Frozen II
10. The House That Jack Built

Pettymys
Rambo: Last Blood
Kotoiset komediat tuottavat vuodesta toiseen pettymyksiä, mutta viime vuodelta niitäkin enemmän jäi harmittamaan ikonisen Rambo-sarjan likilaskuinen lopetus.

Pauliina Savola

1. Kiitos tilauksestasi
Ajankohtainen ja humaani elokuva, joka tanssii patetian rajalla, muttei astu kertaakaan yli.

2. Marriage Story
3. The Favourite
4. Burning
5. Nuoren naisen muotokuva

Pettymys
The Lighthouse
Halusin todella, todella pitää tästä elokuvasta, mutta elokuvassa oli enemmän pintaa kuin sydäntä.

Mikko Tirronen

1. Once Upon a Time... in Hollywood
Quentin Tarantinon elokuva aikakausista ja vanhenemisesta muistuttaa, että vaikka muovaamme elämämme ja maailman tarinoiksi, tarinoiden kulku ei ole ennalta määrätty.

2. Apollo 11
3. The Favourite
4. The Dead Don’t Die
5. The Lighthouse
6. Burning
7. Midsommar – loputon yö
8. Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä
9. Marriage Story
10. Joker

Pettymys
Ad Astra
Jossain Ad Astran ulkolaidoilla on kiinnostava, oivaltava ja katsojaansa luottava elokuva, mutta valo tuosta elokuvasta ei koskaan kantautunut valkokankaalle.

Anni Varis

1. Nuoren naisen muotokuva
Henkeäsalpaavan kaunis rakkaustarina, jossa taide, antiikin myytit sekä muistojen ja katseen voima sekoittuvat mestarillisella tavalla.

2. The Lighthouse
3. And Then We Danced
4. If Beale Street Could Talk
5. The Favourite
6. Koirat eivät käytä housuja
7. Booksmart
8. Marriage Story