Marlboromiehet ja nainen

Minne tuuli kuljettaa perustuu Max Evansin samannimiseen kirjaan. Projektina Minne tuuli kuljettaa -kirjan filmatisointi kesti kauan, esimerkiksi väkivallan ohjaamisen mestari Sam Peckinpah yritti saada kirjasta aikaan elokuvaa toistakymmentä vuotta kunnes kuoli. Nyt elokuvan on vihdoinkin onnistunut toteuttamaan englantilainen Stephen Frears, joka saa kirjasta aikaan merkittävän melodraaman. Stephen Frearsin ohjaus palkittiinkin Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella Karhulla.

Elokuvan päähenkilö Pete Calder (Billy Crudup) istuu elokuvan aluksi vanhassa autossa, ja hipelöi kivääriään. "Yhden kerran olen vakavasti harkinnut tappaa ihmisen", kuuluu melankolinen kertojanääni. Ympärillä levittäytyy laaja preeria, ja edessä on kirkko. Sitten siirrytään ajassa kymmenisen vuotta taaksepäin, kerrotaan, miten Pete ensi kerran tapasi Big Boy Matsonin (Woody Harrelson).

Ei villi vaan surullinen länsi

Hi-Lo Country / Minne tuuli kuljettaa - (c) 1998 Polygram Filmed EntertainmentMinne tuuli kuljettaa sijoittuu New Mexicon osavaltioon ja tapahtumat ovat toisen maailmansodan molemmin puolin, enemmän kyllä sodan jälkeen. Siinä cowboyt Pete ja Big Boy taistelevat arkipäiväistymistä vastaan ja pitävät yllä vanhoja lännenperinteitä. Minne tuuli kuljettaa onkin varsinaisesti eeppinen lännenkuvaus. Se on myös voimakkaasti buddy-elokuva. Siinä korostetaan ystävyyttä ja sen merkitystä. Hiljaisempi Pete ja varsin voimakasluonteinen ja eläväinen Big Boy täydentävät toisiaan, ja myös tietävät sen.

Toisen maailmansodan jälkeen ei cowboylla ole enää entisenlaista osaa edes karjankasvattajien suunnitelmissa. Big Boy ja Pete puolustavat perinteisiä individualistisia arvoja sodan aikana rikastunutta Jim Ed Lovea (Sam Elliot) vastaan. Hän haluaa muuttaa Big Boyn ja Peten niin paljon rakastaman alueen ja ammatin. Koko ajan tietää, että Big Boyn ja Peten maailmalla ei ole tulevaisuutta ja hiljalleen hekin ymmärtävät sen.

Kaiken takana on nainen

Heti törmätessään Mona Birkiin (Patricia Arquette) uudelleen sodan jälkeen Pete rakastuu päätä pahkaa tämän kohtalokkaaseen olemukseen. Mona on naimisissa, mutta se ei liiemmin häntä tunnu häiritsevän Ongelma syntyy siitä, että Big Boylla käy asiassa suorastaan peikkomainen flaksi ja hän vie Monan Peten kuolaavien kasvojen edestä. Tietenkin Big Boy ei tiennyt parhaan kaverinsakin iskeneen silmänsä samaan naiseen, joten Pete vain riutuu Big Boyn rillutellessa.

Tästä ystävyyden ja himon ristiriidasta syntyy päähenkilön sisäinen kamppailu. Tätä taistelua kuvaa loistavan vähäeleisesti uusi kyky Billy Crudup. Woody Harrelson on jälleen palkattu omanlaiseensa rooliin. Öykkärimäisenä, mutta reiluna Big Boyna Harrelson käyttää taas äärimmilleen rajalliset näyttelijänkykynsä. Jos Billy Crudup kantaa elokuvaa vähäeleisellä suorituksellaan, niin Harrelsonin Big Boy vie juonta eteenpäin pelkällä olemuksellaan.

Elokuvan kohtalokkaan naisen rooliin on valittu Patricia Arquette, joka kyllä tekee uskottavan suorituksen Mona Birkinä, juopana ystävyksien välillä, mutta ei pääse revittelemään osaamistaan oikein missään vaiheessa. Lisäksi Sam Elliot tekee loistavan, joskin tarkoituksella hieman ärsyttävän, roolityön Jim Ed Lovena. Jim Ed Love leikkii ihmisillä kuin he olisivat muurahaisia hänen terraariossaan.

Erityinen surumielisyys leijuu koko elokuvan yllä. Katsoja tietää heti tutustuttuaan Peten ja Big Boyn hahmoihin, ettei tarina voi päättyä onnellisesti. Kuvauksen maalaileva ote kuvatessaan New Mexicon tasankoja lisää tätä surumielisyyttä. Eikä melankolisuutta vähennä Peten aina välillä tarinaa eteenpäin vievä kertojanääni. Elokuvan surumielisyys tarttuu ja täytyy myöntää, että katsoessani elokuvaa tuli sitä tihrustettua jonkin verran kyyneleitäkin. Minne tuuli kuljettaa on oivallinen elokuva ja väkevää draamaa suorastaan kreikkalaisen tragedian mitassa.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä