Kuin suoraan elokuvasta

Full Frontal on Soderberghin innolla odotettu uutukainen, joka merkitsee samalla ohjaajan paluuta Miramaxin leiriin. Elokuva valmistui hyvin nopeassa aikataulussa ja mitättömän pienellä budjetilla. Miramaxin puolella tuottajien kriteereinä on varmasti ollut elokuvan halpuus ja ohjaajan vankka indie-maine. Erinomaiseen Trafficiin verrattuna odotukset ovat tässä suhteessa olleet ehkä hieman ylimitoitettuja.

Full Frontal on elokuva elokuvan tekemisestä. Tyylillisesti käytössä on tuttu kahtiajako suttuisen "dokumentarismin" ja normaalin elokuvafiktion välillä. Juonesta on turha kertoa mitään kovin yksityiskohtaista, koska sitä ei käytännössä ole lainkaan. Sekavaan konseptiin kuuluu, että elokuvan sisällä tehdään toista elokuvaa, jonka tekoon osallistuvien ihmisten monimutkaiset suhteet nousevat tarkastelun polttopisteeseen. Tarina koostuu yhden päivän aikana tapahtuvista erillisistä kohtauksista, joiden yhteyttä ei alussa välttämättä huomaa lainkaan. Mukana ovat esimerkiksi näyttelijät Calvin (Blair Underwood) ja Francesca (Julia Roberts), käsikirjoittaja Carl Bright (David Hyde Pierce), sekä henkilöstöhallinnoija Lee (Catherine Keener). Brad Pitt nähdään myös todella humoristisessa cameo-roolissa. Kaikki tapahtumat kulminoituvat elokuvan tuottajan Gus Delarion (David Duchovny) järjestämillä syntymäpäiväjuhlilla, joka kohtalokkaalla tavalla lyö viimeiset kohtaukset purkkiin.

Full Frontal on luonteeltaan lähinnä Hollywoodin kulissien takaista toimintaa parodioiva komedia. Surkuhupaisat teatterikohtaukset, joissa ohjaaja on enemmän sekaisin kuin tilanteen tasalla, tuntuvat jotenkin viittaavan Soderberghiin itseensä. Pahimmillaan se on mosaiikkimaisuudessaan katsojaa ärsyttävä ja hämmentävä, mutta toisinaan yllättävät täyskäännökset herättävät kiinnostuksen uudelleen. Jotkut kohtauksista vaikuttavat tosin siltä kuin ne olisi kyhätty kasaan täysin paikan päällä tapahtuneen inspiraation varassa. Soderbergh ei sentään sorru täysin tekotaiteen puolelle, vaikka aika läheltä rimaa kyllä tällä kertaa riipaistaan. Full Frontal on sekavassa omaperäisyydessään virkistävä Hollywood-elokuva, mutta ihan keskivertokatsojalle ei tätä tekelettä voi suositella.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä