Kaukana reaalimaailmasta

Euroviisumenestyksen jälkimainingeissa alulle laitettu Lordi-elokuva Dark Floors on nyt valmis. Ohjaaja Pete Riskillä on paljon kokemusta musiikki- ja mainosvideoista. Esimerkiksi kaikki Lordin musiikkivideot ovat hänen ohjaamiaan. Pitkän elokuvan ohjaamisesta hänellä ei kuitenkaan ole aiempaa kokemusta.

– Kokemus oli varsin erikoinen. Jos ajatellaan sitä, että yleensä pisin kuvausrupeama on ollut neljä päivää ja nyt kuvattiin 44 päivää, niin tuntuihan se jo kropassakin, että nyt tehdään pitkää leffaa.

Haastavinta oli itse kuvausrupeama ja aikataulussa pysyminen.

– Meillä oli hyvin paljon efektikuvia, joiden tekeminen vaati aikaa. Ja meillä oli iso setti, jota piti koko ajan kuvausten edetessä muutella.

Elokuvalla on yli neljän miljoonan euron budjetti, mikä on paljon suomalaiselle tuotannolle.

– Vaikka se kuulostaa suurelta, niin meillä oli tiukat raamit, mitä voidaan tehdä ja mitä ei voida. Ehkä isoin osa budjetista meni lavasteisiin. Tarkoitus oli, että viedään tapahtumapaikka hyvin kauas reaalimaailmasta. Käytiin katsomassa ulkomailla ja Suomessakin hyvin useita tyhjiä rakennuksia ja sairaaloita, mutta kaikki näytti vähän liikaa reaalimaailmalta. Haluttiin tehdä tämä kokonaan setissä. Sillä tavoin pystyttiin myös vauhdittamaan kuvauksia, ettei tarvinnut lokaatioissa pyöriä.

– Suomen mittapuulla meillä on aika paljon efektejä, vaikka lähtökohtana oli myös se, ettei tulla kilpailemaan Hollywoodin efektispektaakkelien kanssa.

Osaava työryhmä

Genre-elokuvia ei Suomessa paljoa tehdä, mutta tarvittava tietotaito löytyi silti kotimaasta.

– Kyllä sitä löytyy, uskottiin että tästä maasta löytyy ihan varmaan kaikki mitä ulkomailtakin. Se mikä ehkä tästä maasta puuttuu on live-efektien tekeminen. Post-osaamista löytyy hyvin paljon. Se ehkä vähän hidasti kuvaamista. Tietenkin rahalla saa, mutta meillä ei ole ihan samanlaisia paukkuja budjetissa kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Näyttelijöiden etsiminen tehtiin kokonaan Lontoossa. Alkukäsitys oli, että hankalinta olisi pikkutytön löytäminen, mutta Skye Bennett löytyikin heti ensimmäisissä koekuvauksissa.

– Hän on yksi parhaimmista koko leffassa. En ole ikinä tavannut vastaavanlaista ammattilaista. Ikää oli 11 vuotta, mutta hän teki kyllä aivan niin kuin pyydettiin. Usein meni vain yksi otto, ja hän kutsuikin itseään one take wonderiksi.

Haastavinta oli löytää pääosassa oleva isä, jonka rooliin kokeiltiin todella paljon näyttelijöitä.

– Kaikki tuntuivat vievän elokuvaa liian realistiseen maailmaan, ja olivat liian arkipäiväisen näköisiä. Piti kuitenkin olla hyvin sankarilliset piirteet, sellaista mitä näkyy sarjakuvissa. Piti olla karaktääriä. Sitten löytyi Noah Huntley viisi päivää ennen kuvauksia, ja hän istuu tuohon rooliin erittäin hyvin.

Esikuvista ja ikärajoista

Suoria esikuvia ei Riski elokuvalle löydä.

– Hankalampi kysymys. Meillä oli vähän nurinkurinen tapa tehdä tuo elokuva, jos ajatellaan että meillä oli elokuvan hirviöt ensin ja tehdään sitten tarina siihen ympärille. Se oli ensimmäinen haaste. Sen perusteella miltä hirviöt näyttävät – muumio, kummitus, kaikennäköistä kaveria siellä – haluttiin viedä leffa hyvinkin sarjakuvamaiseen maailmaan.

– Jollain tavalla voisin nähdä tuossa hieman samaa kuin X-Menissä, mutta genrehän ei ole sitä yhtä. Ok, maailma on sarjakuvamainen ja henkilöhahmot ovat hyvin stereotyyppisiä. Toisaalta esikuvia tarinan puolesta voisi olla vaikka Alien, suljetun paikan kammo, tai The Thing. Eräänlainen sekoitus tätä kaikkea. Jollain tavalla se on myös hyvin perinteinen kauhuelokuva 80-luvulta, jossa on oikeasti kauhuelokuvahirviöitä.

K15-ikärajaa Riski pitää sopivana.

– Kyllä se aika sopiva on, tuohon aika lailla tähdättiin. Toisaalta jos multa kysytään, niin minähän olen pienestä pojasta asti katsonut kauhuleffoja suttuisilta videonauhoilta, joten minun mielestäni se voisi olla vaikka K13.

Käytetystä kielestä ja kansainvälisestä ilmeestä huolimatta Riski mieltää Dark Floorsin ennen kaikkea suomalaiseksi elokuvaksi.

– Kyllähän se on ennen kaikkea kotimainen elokuva. Ainoastaan näyttelijäkaarti on Englannista ja työryhmässä taisi olla pari kaveria Norjasta ja Islannista. Muuten työryhmä, käsikirjoittaja, kaikki avainhenkilöt ovat suomalaisia, joten kyllä näen sen suomalaisena elokuvana.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Elokuvaa on tarkoitus levittää ulkomaillekin, ja suunnitelmat tarkentuvat lähitulevaisuudessa.

– Muutama maa on varmistunut, mutta vielä viime maanantaina tehtiin viimeisiä korjauksia elokuvaan. Meillä on tosi paljon kiinnostuneita ihmisiä ollut ulkomailta, Yhdysvalloistakin pari isoa firma,a jotka ovat trailerin perusteella kiinnostuneet. Oikeastaan ensi viikonloppuna Berliinin elokuvafestivaaleilla on tarkoitus myydä sitä vähän tarkemmin. Kun on valmis elokuva, voidaan sanoa että tässä on, ostakaa pois.

Seuraavista projekteista ei Riskillä vielä ole suunnitelmia.

– Täytyy rehellisesti sanoa, että kun tuo elokuva vasta valmistui niin nyt on pakko vetää henkeä välillä ja katsoa päivä kerrallaan. Katsotaan mitä tapahtuu.