Lapsuuden puolesta

Saduissa ja mielikuvitusmaailmassa elävistä lapsista kasvaa onnellisempia aikuisia, miettii Mari Rantasila

Mari Rantasila on ohjannut joitakin lyhyempiä elokuvia jo vuodesta 1999 alkaen, mutta Risto Räppääjä on ensimmäinen pitkä teatterielokuvaohjaus.

– Aina voi oppia jotain uutta, minähän olen vasta alussa urallani. Ohjaus koostuu niin monesta eri alueesta. Ohjaajan pitää tietää aika monesta asiasta aika paljon. Meillä oli ihan mahtava työryhmä. Yhteinen keksimisen ilo oli kokemuksena hieno.

Rantasilalla on monipuolinen tausta laulajana ja näyttelijänä. Hän harjoitutti lasten lauluosuudet itse, jolloin musiikkikokemus nousi arvoonsa.

– Elokuva olisi aivan toinen, jos minulla ei olisi näyttelijä- ja muusikkotaustaa. Vahvin alueeni on näyttelijäohjaus. Kun lasten kanssa työskennellään, niin ohjaaja joutuu tekemään heille roolin kaaren. Ilmapiirin luominen on tärkeää, jotta lapset pystyvät olemaan avoimia ja aitoja.

Risto Räppääjä (Niilo Sipilä) ja Nelli Nuudelipää (Mimmi Lounela) ovat elokuvan pääpari.

– Riston rooliin halusin pojan joka laulaa itse elokuvassa olevat laulut, joita on paljon. Tiesin, että täytyy löytää poika joka osaa laulaa, ja myös playbackata rummutusta. Niilo löytyi helsinkiläisestä musiikkiluokasta koekuvausten kautta.

Mimmi oli vaikeampi löytää. Elokuvan koekuvausten videokuvaaja kertoi, että oli aikoinaan hoitanut lasta, joka oli ihan kuin Nelli Nuudelipää. Mimmi Lounela tuotiin paikalle, ja hänestä Rantasila sai Nellin.

Peppi ja Eemeli ovat tärkeitä vaikuttajia

Risto Räppääjää varten tutkittiin ranskalaisia ja ruotsalaisia lastenelokuvia ja nuorisomusikaaleja.

Tärkein lastensarja Rantasilalle on ollut Peppi Pitkätossu.

– Niiden lasten luonnollisuus ja iloisuus ja valo mikä heistä tulee, on ollut itselle kovin rakas. Pepeissä ja Eemeleissä on se päähenkilöiden oleminen lähellä sitä mihin pyrin Ristossa ja Nellissä. Että he ovat lapsia, eikä nuorisoa.

Rantasila painottaa, että lapsen pitää saada olla lapsi ja lapsuutta pitää arvostaa.

– Hirveän usein lapsia tupataan nuorisomuottiin tosi nopeasti, tarkoittaen, että he aikuistuvat myös tosi nopeasti. Lasten pitää saada olla lapsia tarpeeksi pitkään ja elää saduissa ja mielikuvitusmaailmassa, jotta heistä tulisi onnellisempia aikuisia.

Elokuvan tematiikkaan kuuluu myös tyttöjen ja poikien kaveruuden korostaminen, ettei toisesta sukupuolesta tehtäisi mystistä kummajaista. Samalla Rantasila halusi tehdä elokuvaan myös aikuisille hauskoja kohtia.

– Helsingin pressissä tehtiin koe: yläkertaan laitettiin kaikki aikuiset ja alakertaan lapset. Oli hauska huomata, että yläkerta nauroi ihan eri asioille kuin alakerta.

Rantasila ei osallistu käsikirjoittamiseen, jolloin hänelle jää aikaa tehdä muuta sillä välin kun Risto Räppääjän jatko-osaa valmistellaan. Seuraavaa Räppääjää tehdään vuonna 2009.

– Seija Jaakkola palaa Kotikadulle nyt keväällä. Siinä näyttelen. Tapio Piirainen tekee tv-elokuvan, joka perustuu Harri Mannerin kirjaan Suuri performanssi. Sitten on yksi musiikkiprojekti mitä on kahden vuoden ajan pyöritelty, erään suomalaisen lauluntekijän coverbiisejä.