Menetyksen kautta valaistumiseen

Duobändin rumpali Ruben alkaa yllättäen menettää kuuloaan. Kuin itsepintainen todellisuudenkieltäjä hän suhtautuu asiaan kuten kausiflunssaan, jonka saisi helposti aisoihin tarvittavilla apteekkimömmöillä. Näinhän ei käy ja lekuri heittää tiskiin kylmät faktat. Puoskarin mainitessa mahdollisesta arvokkaasta istutteesta rumpalissa herää lapsenomainen toivo asioiden palautumisesta takaisin normaaliksi.

Sound of MetalKuulonmenetyksen lisäksi Rubenilla on haasteita piristeiden kanssa. Hän pääsee leirille, jossa erinäisiin riippuvuuksiin taipuvaisia kuulovammaisia valmennetaan päihteettömään elämään. Lahkomaisen uskonnollisuuden lisäksi leirijohtaja Joen keskeisiin prinsiippeihin kuuluu, että kuurous on pienempi paha mielensairauksien rinnalla. Tästä kasvaa jännite Rubenin ja johtajan välille, koska Ruben pakonomaisesti haluaa paluuta aikaisempaan. Uutta sisältöä elämäänsä hän saa kouluttamalla toisenlaisia lapsia.

Sound of Metalin tarina tarjoaa paljon pohdittavaa. Käsikirjoitukseen panostaminen on kannattanut, koska monesti näkökulmat menevät pintaa syvemmälle. Joen hahmo etenkin vangitsee. Tässä oivana apuna on Paul Racin mainio suoritus. Vaikka autenttisuuden ei tarvitsekaan fiktiossa olla itsetarkoitus, se toimii viestin vahvistajana erinomaisesti. Racin kasvattivat kuurot vanhemmat, joten hänellä on äidinkielentasoinen viittoma hallussaan. Kannattaa seurata näkö- ja tuntoaistien pieniä tarkentuneita nyansseja hänen otoksissaan.

Kuten niin monesti, vasta lopussa Ruben sisäistää, mistä Joen opeissa on kyse. Vajavaiset aistitkin ovat parempi yhdistelmä kuin tyhjyyttä kumiseva kulissielämä, jota naisystävän – ja samalla duon toisen jäsenen perhe symboloi.

Sound of MetalOhjaaja ja käsikirjoittaja Darius Marder omaa sekä hämmentävän hyvää kuvakerronnan että vangitsevan tarinan sepityksen taitoa. Liian harvoin näinä aikoina kohtaa näin eheitä kokonaisuuksia. Maininnan ansaitsee toki pääosanesittäjä sekä osatuottaja Riz Ahmed, vaikka ei ihan vastaavaa kuvapresenssiä Paul Raciin verrattuna omaakaan. Oiva suoritus silti monenlaisia tunnetiloja läpikäyvänä ristiriitaisena hahmona. Pariskunnan toista puoliskoa esittävä Olivia Cooke toki hänkin tekee pätevän suorituksen, mutta jää selvästi osin jo roolistaankin johtuen edellisten varjoon.

Sound of Metal tulee Amazon Prime Videoon ennen koronapandemian takia siirrettyä Suomen teatteriensi-iltaa, joka näillä näkymin on huhtikuun lopulla.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä