Valitettavan usein Hollywood-elokuvien arvostus lasketaan leffan valmistukseen kuluneiden dollaripinojen korkeudella. Mitä suurempi pino vihreitä, sitä parempi elokuva! Suhtautumistavan seurauksena elokuvamaailman puolijumalat ovat ryhtyneet toinen toistaan kalliimpien megaeeposten kuvaamiseen. Arvostuksen ja glorian saamiseen näyttäisi tarvittavan vähintäänkin valtamerilaivan upottaminen tai mahtava linnunratojen välinen kahakka. Edes palkittuihin näyttelijöihin panostaminen ei enää takaa elokuvalle suosiota tai arvostusta.

Tusinatavaraa edustavien megasatujen varjoon jää valitettavan usein todellisia elokuvamaailman helmiä. Pienen budjetin elokuvat joutuvatkin panostamaan näyttävien spektaakkeliefektien sijasta juoneen ja tuoreisiin näkökulmiin. George Armitagen vuonna 1997 ohjaama elokuva Grosse Pointe Blank on mustalla huumorilla kyllästetty raikas satiiri rikoselokuvista. Vilpittömällä ja anteeksipyytelemättömällä kerronnalla etenevä mainstream-elokuva onnistuu tuomaan loppuunammennettuun teemaan sittenkin vielä uusia tuulahduksia.

Grosse Pointe Blank - (c) 1997 New Crime Productions © 1997 New Crime Productions

Kylmän sodan kadotessa agentti- ja murhamarkkinat ovat ylikuumentuneet ja kärsineet inflaatiota. Alan ammattilaisia on liikaa, taksat ovat pienentyneet ja keikat menevät ristiin. Martin Q. Blank (John Cusack) on pelon tuntemuksia herättävä palkkamurhaaja, joka haluaa kulkea omia polkujaan omilla ehdoillaan. Yksinäiset sudet eivät kuitenkaan sovi rikollisten ammattijärjestöä suunnittelevan Grocerin (Dan Aykroyd) kaavailuihin. Kaikkien tulee toimia yhdessä …tai ei ollenkaan.

"Rikkuriksi" leimaantunut Martin saa toimeksiannon Grosse Pointesta, Detroitin vähäpätöisestä esikaupungista. Syntyseuduilleen palaava palkkatappaja saapuu kaupunkiin tarkoituksenaan suorittaa annettu tehtävä ja lunastaa kymmenen vuotta aikaisemmin tyttöystävälleen (Minnie Driver) tekemänsä lupaukset. Kaikki on kuitenkin muuttunut - paitsi säilynyt rakkaus. Eloton pikkukaupunki herääkin yht’äkkiä eloon. Kaduilla alkaa käyskennellä agentteja ja palkkamurhaajia - rikkureita ei hyväksytä edes amerikkalaisissa gangsteripiireissä. Tylsän arjen harmauden rikkovat aseiden pauke ja räjähtelevät ostoskeitaat. Ja kaiken lisäksi kaupungissa järjestetään luokan-1986 vuosikokous…

Pilke silmäkulmassa

George Armitagen taitavissa hyppysissä kyytiä saavat rikoselokuvien monet muodot ja lainalaisuudet. Elokuva ammentaa surutta käyttövoimansa "mainetta" niittäneiden elokuvien kermasta kompastumatta tekosukkeluuksiin tai liialliseen alleviivaamiseen. Ulkomuodoltaan ja ajatusmaailmaltaan tarinan sankari tuo mieleen Quentin Tarantinon esikoisohjauksen mustiinpukeutuneet värit. John Woon elokuvista tuttu kahden pistoolin estetiikka on pakollista vakiokamaa myös Armitagen ohjauksessa. Sanomattakin on selvää, että leffan pahisten lannistamiseen tarvitaan vähintäänkin pari makasiinia ammuksia ja muutama hyvinsuunnattu isku paistinpannulla. Osansa ohjaajan osuvista sohaisuista saavat myös Robert Rodriguez ja Jean-Claude van Damme.

Palkkamurhaajaa esittävä John Cusack onkin pääroolissaan veikeä yhdistelmä Michael Madsenin esittämää Mr. Blondea, Antonio Banderasin kaupunkiin saapuvaa desperadoa ja Chow Yun-Fatin tunnontuskissa painiskelevaa Jeffrey Chowta. Kaikki hahmot yhdistyvät onnistuneesti Christopher Walken -tyylisessä roolissa! Rennosti mukavia murhalauluja lopussa rallatteleva Dan Aykroyd tuo tarinaan lisäväriä plösähtäneenä rikkuria vastaan asettuvana ammattilaisena. Bond-tyttönäkin esiintynyt Minnie Driver palkkamurhaajan teinirakkautena, pitkän linjan näyttelijä Alan Arkin Martinin hermoraunioksi ajamana psykiatrina ja John Cusackin sisko Joan palkkamurhaajan kahjoksi tekemänä sihteerikkönä vetävät roolinsa onnistuneesti hamaan loppuun asti.

"To LIVE and let DIE!"

Elokuva on verentahrima pulp-komedia. Paluu elokuvan esikuvien lähteille ei jää ainoaksi takaumaksi menneisyyteen. Leffan keskiöön nouseva luokkakokous tarjoaa mitä mainioimman mahdollisuuden vedota 80-luvulla nuoruutensa päiviä viettäneiden discotähtien nostalgiaelämyksiin. Ääniraitaan onkin kerätty kattava kavalkadi klassikoiksi muodostuneita hittejä. Letkeän disco-musiikin tahdittama toiminta tuokin mukavaa vaihtelua viulujen vinkumisella säestetyille moraalisille opetustarinoille tai hard-rockin kyllästämille suuren budjetin action-rainoille.

Gorsse Pointe Blank on älykäs ja oivaltava musta komedia rikoselokuvien lajityypistä. George Armitage onnistuu menneisyyttä nostalgisoimalla ja elokuvallisia esikuviaan piikittelemällä tuomaan vanhaan teemaan uusia ja raikkaita tuulahduksia. Ohjaaja luo valkokankaalle hurmeisen tarinan jäämättä jeesustelemaan väkivallan kauheuksia tai muokkaamatta moraalisesti opettavaista tarinaa. Vilpittömässä hengessä kerrottu tarina on todellakin megaelokuvien ja elokuvamaailman meganimien varjoon jääneitä helmiä. Ehdottomasti katsomisen arvoinen tuttavuus.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä