Pirunkeuhkoilla taiteilijan ytimeen

Harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen on yksi suomalaisen musiikkimaailman salaperäisimmistä ja monipuolisimmista taiteilijoista. Hänen elämänsä ja uransa avautuu dokumenttielokuvassa Soundbreaker.

Omassa taiteessaan niin ikään kokeellinen ohjaaja Kimmo Koskela on vaikuttunut Pohjosen soitosta ja tehnyt mehevän elokuvan tämän maagisesta luomisesta ja esiintymisestä. Koskela on luonut hienoa kuvaa Pohjosen omaperäisen musiikin kautta.

SoundbreakerHuolellisesti suunniteltu ja tehty Soundbreaker valottaa harmonikan uudistajaa, joka löytää musiikkia kaikkialta, niin maailmalta kuin koneista. Esiin tulee valloittava taiteilija ideologioineen ja persoonallisine musiikkeineen. Pohjonen ja hänen musiikkinsa ovat hyvä päähenkilö. Ennakkoluulot ja vitsailut harmonikan soitosta unohtuvat, kun seuraa hänen hurjia performanssejaan. Elokuvassa on syvyyttä ja huumoria – ja se toimii.

Soundbreaker on parhaimmillaan näyttäessään kuinka muusikko löytää instrumenttinsa käsittelyssä aivan uusia ulottuvuuksia yhdessä muiden mestareiden kanssa. Muun muassa Pohjosen ja legendaarisen Kronos Quartetin yhteistyö kuuluu vahvasti. Se pitää otteessaan.

Soundbreaker on esitetty kolmellakymmenellä festivaalilla ja se on voittanut merkittäviä palkintoja. Vastaanotto on ollut loistava, ja syystä. Elokuvan on vihdoin aikakin tulla Suomen valkokankaille.

SoundbreakerKauniissa elokuvassa on paljon Pohjosen ainutlaatuista musiikkia. Dokumentti sopii mainiosti myös niille, jotka eivät ole tutustuneet hänen tuotantonsa.

Pohjonen on soittanut haitaria pienestä pitäen. Nuorena hän häpesi soitintaan, sillä se ei enää tuntunut tarjoavan hänelle tarpeeksi. Kun hän löysi oman tapansa tehdä musiikkia, häpeää ei enää ollut. ”Miksi haitarilla ei voisi soittaa rokkia”, hän kysyy.

Soundbreaker luo uskoa omaan tekemiseen ja omaan polkuun. Se on tärkeä viesti.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä