Katsojaa viilaten ja höyläten

Lucky Number Seven? Ei, vaan Lucky Number Slevin. Nimestään lähtien tämä Paul McGuiganin ohjaama veijarimainen trilleri pyrkii hämäämään katsojaa. Tarantinon ja Epäiltyjen viitoittamalla tiellä ollaan, mutta kyyti ei ole läheskään yhtä sujuvaa ja päämääräkin on alusta lähtien näkyvissä.

ScanboxJosh Hartnettin esittämä luuseri on väärässä paikassa väärään aikaan. Hän kuulee olevansa velkaa New Yorkin kahdelle rikospomolle ja saa muutaman päivän aikaa suoriutua veloistaan. Avukseen hän saa ystävänsä naapurin Lindseyn (Lucy Liu), kiusana on Stanley Tuccin esittämä etsivä ja mustana hevosena Bruce Willisin esittämä palkkatappaja.

Tästä tilanteesta lähdetään, mutta uusia käänteitä tarinaan tulee jatkuvasti. Niitä ryyditetään joko populaarikulttuuriviittauksilla tai suorasukaisella väkivallalla. Sarjatulituksesta huolimatta elokuva pysyy kasassa ihmeen hyvin, mutta kokonaisuus ei millään tasolla nouse keskivertoa paremmaksi. Dialogi ei räisky tarpeeksi, eivätkä juonenkäänteet loksauta leukaa.

ScanboxSilloin kun juonivyyhtiä vasta kiedotaan, pitää Lucky Number Slevin hyvin hallussaan. Tiukasti omaan retromoderniin todellisuuteensa ankkuroitu elokuva on tyylikkäästi tehty. Musta huumori toimii eikä näyttelijöistä ole pahaa sanottavaa. Varsinkin Ben Kingsley toisena rikospomoista on hupaisassa roolissa ja Josh Hartnettilla on oikeanlaista pilkettä silmäkulmassa.

Viimeisten parinkymmenen minuutin aikana elokuva muuttuu pitkäveteiseksi ja astetta vakavammaksi. Asioita selitetään auki turhan pitkään. Lopputulos, vaikkakin sinällään looginen, ei ole puhkiselittämisen jälkeen enää iskevä eikä täysin linjassa koko ajan pedatun kepeän linjan kanssa.

Elokuvassa puhutaan Kansas City Shufflesta, jota pelataan laittamalla kaikki katsomaan oikealle, kun pitäisi katsoa vasemmalle. Tekijät eivät ole pelaamisessa täysin onnistuneet, sillä todellisia yllätyksiä Lucky Number Slevinistä ei löydy. Se on pikemminkin tyylinäyte kuin omilla jaloillaan seisova elokuva. Jos katsojaa hämätään koko ajan ja avoimesti, pitäisi lopussa odotus palkita paremmin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 4 henkilöä