Maanläheisyyttä kerrakseen

Eurooppalaisen elokuvan noususta on puhuttu tällä mantereella jo vuosikausia ikään kuin vastavetona kaikkialla läsnä oleville Hollywood-tuotoksille. Tällä väitteellä on osin perusteensa, osin taas ei. Jos eurooppalaisen elokuvan erityispiirteenä pidetään halvan budjetin pienimuotoisia elokuvia, jotka rahoitetaan verovaroin katsojien puutteessa, ko. argumentointi on surkuhupaisaa. Jos taas kuvataan tinkimättömästi tavallisen arkikansan toilailuja autenttisessa ympäristössä mainion, monikerroksisen kertomuksen avulla, kuten irkkufilmi Intermissionissa, tilanne näyttää jo valoisammalta. Tämä hauska musta komedia saattaa olla kuluvan elokuvavuoden yllätyshitti, vaikka mukana on megatähti Colin Farrell. Mutta hänkin sentään irlantilainen.

© 2004 IFC FilmsFarrell esittää Lehiffiä, pikkurikollista, joka saalistaa surkean uransa viimeistä keikkaa. Hänen vainoajansa on poliisi Jerry (mainio Colm Meaney), joka vihaa rikollisia yksinäisen suden tavoin ja on katkeroitunut kaikesta näkemästään. Jerry lienee katsonut liikaa Hill Street Bluesin Mick Belkeriä tai NYPD Bluen Andy Sipowiczia. Lehiff ja Jerry ovat kuitenkin vain osa suurempaa viitekehystä, jossa kuvataan koko irlantilaista yhteiskuntaa rakastavaisineen, työläisineen ja supermarketteineen.

Intermission kuvattiin kokonaisuudessaan Dublinissa, jonka sijainti Euroopan länsireunalla on säilyttänyt kaupungin erikoisen miljöön lähes koskemattomana. Tosin juuri voimaan tullut tupakointikielto kaupungin sadoissa pubeissa lienee epämiellyttävä signaali sosiaalivaltion saapumisesta. Onko Intermission, joka kuvattiin vuonna 2002, viimeinen autenttinen kuvaus katoavasta irlantilaisesta kansanperinteestä?

Elokuvan romanttisen työläiskulttuurin onnistuneessa kuvauksessa on osansa kokeneella teatteriohjaaja John Crowleylla, joka on tehnyt töitä Japanin, Walesin, Irlannin, Skotlannin ja West Endin lavoilla. Hän on onnistunut luomaan hauskan kertomuksen, jossa katsoja tuntee suurta sielujen sympatiaa luusereita ja heidän ponnistelujaan kohtaan laadukkaamman elämän saamiseksi. Vaikka mukana on megatähti Colin Farrell.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä