Hassisen Koneen musiikki koskettaa yhä

Odotukset ovat suuret, ja ne todella täyttyvät. Biisejä haluaa laulaa mukana, eikä nähdyn ja kuullun vaikutus laimene valojen sytyttyä eikä sen jälkeenkään. On lisäksi hienoa huomata, ettei ole fiilistensä kanssa yksin vaan on muitakin, joihin elokuva on vahvasti vaikuttanut.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemminMika Kaurismäen ohjaama Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin -dokumenttielokuva on kuvaus yhtyeestä, joka muistetaan lyhyestä iästään huolimatta yhtenä ikonisimmista suomirock-bändeistä kautta aikojen. Kaurismäen yhdessä Antti Kuivalaisen kanssa käsikirjoittama elokuva kertoo yhtyeen 40-vuotisjuhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta sekä yhtyeen historiasta ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi, mikä ei ollut pelkkää juhlaa. Musiikin ja musiikkibisneksen muutokset raadollisuuksineen saavat myös osansa. Dokumentti taltioi ainutlaatuisen palan suomalaista populaarimusiikin historiaa, jossa yksi ympyrä sulkeutuu.

Elokuva tuo mieleen Saimaa-ilmiön (1981), Mika Kaurismäen ja veljensä Akin ensimmäisen pitkän elokuvan. Siinä Hassisen Kone on Juice Leskinen Slamin ja Eppu Normaalin kanssa legendaarisella Saimaan risteilyllä. Tulee tunne kuin ympyrä sulkeutuisi siltäkin osin. Mika Kaurismäki on käsitellyt musiikillisia aihepiirejä muissakin elokuvissaan, muun muassa Zombie ja Kummitusjunassa (1991), Moro No Brasilissa (2002), Brasileirinhossa (2005), Sonic Mirrorissa (2008) ja Mama Africassa (2011).

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemminHassisen Kone 40 vuotta myöhemmin rakentuu yhtyeen 40-vuotisjuhlakonsertin ympärille, joka järjestettiin heinäkuussa 2022 Ratinan stadionilla Tampereella. Sen lomassa on arkistomateriaalia ja haastatteluja. Tuloksena on ilahduttava poikkeus dokumenttielokuvien totuttuihin kaavoihin. Konsertti on kuvattu vaikuttavasti ja pitää poikkeuksellisen vahvasti otteessaan. Vaikka konsertti kasvaa elokuvan voimakkaaksi osaksi, se ei silti jätä varjoonsa muuta. Siitä pitävät huolen hyvät arkistomateriaalivalinnat ja kiinnostavat haastattelut sekä erityisesti se, miten elementit tukevat toisiaan ja toimivat saumattomasti yhteen. Hyvin rullaavan elokuvan parissa ei tule tylsiä hetkiä.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin on tiivis kokonaisuus. Kovin syvälle se ei aiheeseensa mene eikä asioita perusteellisemmin käsittele. Kyse on oikeastaan olennaisen kertovasta pintaraapaisusta, jonka alta voi halutessaan löytää erilaisia kerroksia: yhtyeen matkan ja muiden matkan, yksityisen ja yhteiskunnallisen, historian ja nykypäivän, monenlaiset fiilikset musiikista ja sen yhdistävästä voimasta. Dokumentista on siten enemmän kuin vain sukupolvensa ja sitä lähellä olevien elokuvaksi.

Erityisesti elokuvassa koskettavat ihmisten muistelut siitä, mitä Hassisen Kone on heille merkinnyt. Fanien ilolle ja riemulle on annettu tilaa, mikä on tärkeä osa elokuvaa. Kokonaisuutena Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin kohoaakin kotimaisten musiikkidokumenttien parhaimmistoon.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä