Veretön ja vaisu toimintasankari

Dracula Untold on äänekkäin ja merkityksettömin elokuva, jonka olen hetkeen nähnyt. Genrenä on vanhaan vampyyriin yleensä liitetyn kauhun sijasta supersankaritoiminta, jossa yritetään tehdä Draculasta puhtoinen sankari traagisella menneisyydellä. Se itsessään on jo höhlä tavoite.

Dracula UntoldSiinä onnistuakseen tarinan pitäisi olla aivan toisella tasolla kuin se nyt on. Pauhaava ääniraita ja dramaattiset lähikuvat ja hidastukset eivät ole korvike hahmoille joista välittäisi. Nyt elokuva kohkaa vakavana näkemyksettömästä toimintakohtauksesta toiseen, ja esimerkiksi Draculan rakkaan vaimon ja pojan nimet opitaan vasta puolenvälin tienoilla.

Elokuva sortuu samaan kuin Maleficent taannoin. Kumpikin väittää antavansa uuden näkökulman tuttuun tarinaan. Mutta sen sijaan, että ne kertoisivat miksi hahmot päätyivät sellaisiksi kuin ovat, ne katkaisevat yhteyden alkuperäiseen. Päähahmoista tehdään yksiselitteisiä sankareita ja sitä myötä yksinkertaisempia hahmoja.

Dracula UntoldBram Stokerin romaani ja Francis Ford Coppolan 1990-luvun versio ovat löyhiä esikuvia elokuvalle. Toinen inspiraation lähde on Draculan esikuva, pelätty Vlad Seivästäjä, joka vaikutti nykyisen Romanian alueella 1400-luvulla. Hänestä otetaan elementiksi lähinnä taistelut ottomaanien kanssa. Vlad (Luke Evans) on transylvanialainen prinssi, joka haluaa suojella valtakuntaansa ottomaaneilta ja törmää vampyyriin, joka voi auttaa siinä.

Idea Draculan uhrautumisesta perheen ja valtakunnan puolesta on mielenkiintoinen ja avaa oven moniin mahdollisuuksiin. Coppolan versiossa vaimon itsemurha ja kirkon suhtautuminen siihen synnytti katkeran Draculan. Tämän elokuvan kontekstissa uhrautuminen tarkoittaa sitä, että ison osan ajasta kuolemattomalla Vladilla on supervoimat, joilla piestä tuhatpäisiä ottomaaniarmeijoita. Kiehtovaa. 

Prologin mukaan Vlad on tappanut satoja ihmisiä orjana ollessaan. Myöhemmin hän kertoo, ettei tuntenut mitään tappaessaan heidät. Toisessa kohtauksessa Vlad taas antaa höhlän selityksen siitä, miksi tappaminen oikeastaan säästi henkiä ja että hän onkin oikeastaan hyvä tyyppi. Elokuva ei ole johdonmukainen edes päähahmonsa moraalisen kompassin kanssa, vaikka sen pitäisi olla tarinan ydin.

Dracula UntoldDracula Untoldissa on mehevän b-elokuvan aineksia, mutta ylenpalttinen vakavuuden tavoittelu estää elokuvaa puhkeamasta kukkaan. Tahattoman koomista on esimerkiksi ottomaanien ruhtinasta Mehmediä näyttelevä englantilainen Dominic Cooper, joka tekorusketuksen ja kajaalien kera näyttää Jersey Shoresta karanneelta.

Elokuvaan kuvattiin jälkikäteen uusia kohtauksia, jotta se sopisi Universalin suunnitteleman sarjan aloitukseksi. Marvel-elokuvien suosio ja yhtiön pitkäjänteinen työ tarinamaailmojen rakentamisessa on saanut aikaan sen, että muutkin haluavat samoille apajille. Mega franchise on päivän sana ja jokainen yhtiö haluaa omansa, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Universal yrittää nyt vanhojen tuttujen hirviöidensä kanssa. Uusi Muumio on tulossa ensi vuonna, ja ennen pitkää Frankenstein ja Mustan laguunin hirviö saavat omat elokuvansa.

Marvel-elokuvat vaihtelevat laadultaan, mutta yhtiö välittää lopputuloksesta ja tekee joka elokuvasta omanlaisensa. Dracula Untold tuntuu elokuvalta, jonka lopputuloksesta kukaan ei välittänyt.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 4 henkilöä