Vailla vastauksia

Fysiikan professori Lawrence Gopnikin elämä alkaa rakoilla. Tytär käy kotona vain kääntymässä, poika on kiinnostuneempi marihuanasta kuin koulunkäynnistä, kystan vaivaama veli pyörii nurkissa ja vaimo haluaa avioeron. Jopa varmana pidetyn viran vakinaistamisen tielle ilmestyy yllättäviä ongelmia.

Neljällä Oscarilla palkitun Menetetty maa (2007) -elokuvan jälkeen Burn After Reading (2008) tuntui välityöltä Ethan ja Joel Coenin vaikuttavalla uralla. A Serious Man vahvistaa tuntuman. Gopnikin harhailu vuoden 1967 esikaupungin juutalaisyhteisössä kuuluu Coenin veljesten kirkkaimpien elokuvien joukkoon.

A Serious ManA Serious Man on mustan huumorin läpitunkema kuvaus elämän tarkoituksen ja lopullisten vastausten etsinnästä. Yhdestä absurdista välikohtauksesta toiseen ajelehtiva Gopnik yrittää epätoivoisesti löytää jotain, joka sitoisi palaset yhteen ja auttaisi ymmärtämään, miksi kaikki elämässä tapahtuu kuten tapahtuu. Gopnik saa kuitenkin huomata, ettei suuriin kysymyksiin ole yksinkertaisia vastauksia.

Kun kysymykset ovat perustavia, maailmalla on tarjota vain tarinoita, anekdootteja ja traditioita. Monimutkaista matemaattista ongelmaa on tarkoitus havainnollistaa kissa-esimerkillä ja elämän vastoinkäymisiä ja koettelemuksia tarinalla hammaslääkäristä. Kukaan ei kuitenkaan tunnu osaavan selittää, mitä tarinat oikeastaan tarkoittavat.

Toivoton yritys selittää elämän sattumanvaraisuus ja sattumien monimutkaisuus toistuu myös elokuvan rakenteessa. A Serious Man alkaa lyhyellä kansantarunomaisella tarinalla 1900-luvun alun Itä-Euroopasta. Asetelma luo vaikutelman, että tarina selittäisi elokuvan myöhempiä tapahtumia. Mitään suoraa yhteyttä ei kuitenkaan ole.

A Serious ManTummasävytteisestä tematiikasta huolimatta A Serious Man ei jää kolkoksi. Tunnetuimpien Hollywood-tähtien puuttuminen ja nimeämättömäksi jäävä esikaupunkimaisema tuovat tarinan lähelle ja tekevät sen samaistuttavaksi. Onnistunutta asetelmaa tukee herkullinen henkilögalleria. Michael Stuhlbarg on erinomainen hämmentyneenä ja eksyneenä Gopnikina. Sivuhahmoista erityisen mieleenpainuvia ovat Richard Kind kystaa hoitavana veljenä ja Fred Melamed vaimon uutena miehenä.

A Serious Man on äärimmäisen harkittu, hallittu ja hiottu kokonaisuus. Se yhdistää mielenkiintoisen temaattisen käsittelyn tiiviiseen ja hyvin rytmitettyyn tarinankerrontaan ja pitää otteessaan oivaltavalla kuvailmaisulla ja nokkelalla dialogilla. Gopinikin tarina tuo esiin yhden elämän vaietuista totuuksista: emme voi koskaan tietää, mitä oikeastaan on tekeillä

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,9 / 20 henkilöä