Oman elämänsä parturi

Coenin veljekset jatkavat mönkään menevien rikoksien kuvaamista. Mies joka ei ollut siellä on jälleen surullisen hauska komedia pikkukaupungin ihmisistä, jotka paremman elämän toivossa tekevät epätoivoisia ratkaisuja. Ja koska kysymyksessä on pieni ihminen eikä paatunut ammattilainen, rikos ei tuota toivottua tulosta. Elokuva tutkiikin sellaisen ihmisen mielenliikkeitä jota ei kadulla väistetä eikä sukujuhlissa muisteta.

© 2001 USA FilmsSuulaan lankonsa Frankin omistamassa parturissa työskentelevä Ed (Billy Bob Thornton) on kyllästynyt katselemaan ihmisten hiusrajoja. Äkkirikastumisen mahdollisuus tarjoutuu kun parturin tuoliin istahtaa kuivapesusta innostunut Creighton Tolliver. Liikeidean toteuttamiseen tarvitaan vain 10 000 dollaria. Ed ei ole varakas mies, mutta hän tietää kenen päätä hiostaa. Hänen vaimonsa Doris (Francis McDormand) on töissä tavaratalossa jonka toimitusjohtajan kanssa tällä näyttää olevan suhde. Ed päättää kiristää rahat vaimonsa rakastajalta, Big Davelta (James Gandolfini). Rahaa tulee, mutta tapahtuu murha jonka seurauksena häkki heilahtaa Dorikselle. Vaimo pitäisi saada ulos ja apuun kutsutaan kovaksi keitetty asianajaja Freddy Riedenschneider. Ruumiita kuitenkin tulee lisää ja Edin elämä takkuuntuu yhä pahemmin.

© 2001 USA FilmsElokuva on sijoitettu 1950-luvun uneliaaseen kalifornialaiseen pikkukaupunkiin, jossa kaikki iso on jostain muualta. Tyylilliset ratkaisut kuten mustavalkoisuus, huolellinen kuvasommittelu sekä jyrkkä valon ja varjon leikki jäljittelee film noiria. Lisäksi takaumat, kertojan äänen käyttö ja intertekstuaaliset viittaukset pulp-lehdistöön ovat selkeää amerikkalaisen rikoselokuvan perintöä. Mikään ei tunnu olevan sitä miltä päälle päin näyttää, ei edes pikkukaupungin kenties hiljaisin ja huomaamattomin mies, näkymättömäksi sulautuva parturi.

Katsomisen nautintoa ei kuitenkaan vähennä jos intertekstuaalisia viittauksia ei tunnista. Siitä pitävät huolen hauskat ja uskottavat roolisuoritukset aina sivuosia myöten. Lankomies Frank (Michael Badalucco) sekä naapuri Walter (Richard Jenkins I) saavat henkilöhahmoihinsa arkista hilpeyttä. Asianajaja (Tony Shalhoub) tuo rahan löyhkän suuresta maailmasta. Elokuva on myös hallitusti ohjattu vaikka välillä mennään melkein yli hilseen. Aina ulkoavaruuteen saakka.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 7 henkilöä