80-luvun rikosklassikko

Coenin veljesten, Joelin ja Ethanin, matka Hollywoodin omaleimaisimmiksi tekijöiksi käynnistyi Texasiin sijoittuvalla Blood Simplella (1984). Leffa ilmestyy meillä ensimmäistä kertaa blu-rayna – ja nyt onkin hyvä aika palata veljesten uran alkuun, sillä pian ensi-iltansa saa The Tragedy of Macbeth (2021), jonka tekemiseen Ethan Coen ei osallistunut lainkaan. Veljekset ovat siis lopettamassa yhteistyön lähemmäs neljänkymmenen vuoden jälkeen.

Blood SimpleTexasissa kaikki ovat omillaan, pohtii niljakas yksityisetsivä Lorren Visser (M. Emmett Walsh) ankeita maisemia kuvaavan alkukohtauksen aikana. Blood Simplen maailmassa pelataankin kyynisillä säännöillä. Salarakkaat Ray (John Getz) ja Abby (Frances McDormand) päättävät paeta Rayn pomoa ja Abbyn aviomiestä Juliania (Dan Hedaya), ja saavat mustasukkaisen Julianin palkkaaman Visserin jäljilleen. Seuraa hikinen puolentoista tunnin rimpsu kieroilua, typeriä rikoksia, öistä hiipimistä ja – ehkä leffan mestarillisimmassa kohtauksessa – elävältä hautaaminen.

Blood Simplessa on mukana monia Coenien vakionimiä, kuten pääosan Frances McDormand, vielä kaksi leffaa veljeksille kuvannut Barry Sonnenfeld sekä lähes kaikkiin heidän elokuviinsa musiikin säveltänyt Carter Burwell. Tutut coenilaiset syyn ja seurauksen teemat sekä vertahyytävän musta huumori ovat myös läsnä jo debyytissä. Slapstick ja eksistentiaalinen ahdistus eivät ole koskaan kaukana toisistaan vihamielisen universumin heittäessä yhä uusia kapuloita hahmojen rattaisiin.

Blood SimpleKuinka elokuva toimii sellaisenaan, ilman myöhempien mestariteosten painolastia? Väkisinkin sitä tulee verrattua Fargoon (1996) ja Menetettyyn maahan (2007), jotka ovat molemmat kypsempiä ja tummilta sävyiltään syvempiä kuin pulpmainen Blood Simple. Silti se kuuluu tekijöidensä parhaimmistoon; voin hyvin kuvitella, miten sähköistävä vaikutus näin itsevarmalla debyytillä on ollut ilmestymisaikana. Hukattua hetkeä tai turhaa kuvaa siitä on vaikea löytää.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,7 / 3 henkilöä