Maalta olet sinä tullut...

Hevoskuiskaaja jatkaa rakkausdraamana vahvasti Clint Eastwoodin ohjaaman ja näyttelemän Hiljaisten siltojen linjoilla. Valintojen vaikeuden ja sydämen kuuntelemisen oppitunteja antaa tällä kertaa toinen ohjaajan pallia aikaisemminkin testannut veteraaninäyttelijä. Ensimmäistä kertaa pitkällä urallaan Robert Redford häärii samaisessa elokuvassa sekä kameran edessä että takana. Ohjaajan ja tuottajan aseman ohessa konkarinäyttelijä vastaa elokuvansa vaikeasta miespääroolista. Hevoskuiskaaja onkin tekijänsä vakuuttava työnäyte. Raskaan kaliberin ongelmia pohdiskeleva, lähes kolmetuntinen eepos pysyykin ohjaajan suitsissa mallikkaasti. Elokuva tarjoaa hyvin rakennetun, erinomaisesti näytellyn ja kauniilla musiikilla varustetun rakkaustarinan.

The Horse Whisperer / Hevoskuiskaaja - (c) 1998 Touchstone Pictures © 1998 Touchstone Pictures

Kahden elämäniloa pursuavan teinitytön ratsastusretki päättyy traagiseen auto-onnettomuuteen. Haaverista eloonjääneen tytön, Grace MacLeanin (Scarlett Johansson) fyysisten ja henkisten vammojen syvyys koettelee jo hieman rakkaudettoman perusperheen koossapysymistä.

Uranaisäiti Annie (Kristin Scott Thomas) päättää palauttaa tyttäreensä kadonneen elämäilon kuntouttamalla tämän onnettomassa tapaturmassa häiriintyneen sielunystävän, Pilgrimin. Isän (Sam Neill) jäädessä kotiin kolmikon matka käy vihanpidon merkeissä Montanan jylhille sydänmaille, legendaarisen "hevoskuiskaaja" Tom Bookerin (Robert Redford) luokse. Sielun arpien parantuessa katseet kohtaavat ja käsi tarttuu käteen...

Marlboro-Man ja Uranais-Annie

"...Minusta tärkeintä elokuvassa on kunnon tarina, jota henkilöt vievät eteenpäin - ei teknologia, tehosteet tai ulkopuoliset voimat."

(Robert Redford)

Englantilaisen kirjailijan Nicholas Evansin samannimiseen romaaniin pohjautuva Hevoskuiskaaja on kaunis kertomus pelkojen voittamisesta, valitsemisen vaikeudesta ja uhrautumisesta. Elokuvan toimivuus perustuu rakkauden koukussa kiemurtelevien päänäyttelijöiden osaamiseen. Kristin Scott Thomas Montanan vuoristossa tosirakkautensa löytävänä pingoittuneena uranaisena ja Robert Redford tupakkamainoksista tuttuna itsevarmana ja vapaana Marlboro-miehenä luovat tarinan etenemistä vakaasti kannattelevan voiman jopa yllättävänkin yhteensopivalla kemiallaan. Varsinkin jo Englantilaisessa potilaassa näyttelijänkykynsä osoittanut Thomas luo tälläkin kertaa pienillä eleillään esittämästään hahmosta ristiriitaisten tunteiden pauloissa painiskelevan ihmisen. Kaihokatseiden ja dialogien varaan rakennettu rakkaus toimii askeettisuudessaan hamaan loppuun.

Redfordin urakointi ei jää vain rakkauskipujen ja hevosten hoivaamiseen. Hevosranchin Sigmund Freud joutuu parantamaan henkisesti pahasti vaurioituneen ratsukon ohella ihmismielen haavaumia. Scarlett Johanssonin oivallisen roolisuorituksen kautta ohjaaja pääsee pureutumaan onnettomuudessa pahasti siipensä polttaneen teinin sielunmaailmaa kalvamiin kummituksiin. Kohtalon kolhimien ja vaikeiden valintojen keskellä taistelevien roolihahmojen vastapainona Hevoskuiskaajassa on lämminhenkisyyttä ja puhtautta pursuvia ihmisiä. Amerikan lännen asukit onkin leffassa esitetty punaniskakummajaisten sijaan luonnon villeydestä nauttivina, vain hyvää tahtovina puhdassydäminä. Lone Starissa suorastaan loistanut Chris Cooper hevoskuiskaajan veljenä ja Dianne Wiest tämän puolisona tuovat vilpittömyyttä uhkuvaa elämäntyyliä tarinaan.

Robert Redfordin uutukainen muistuttaa suuresti Kevin Costnerin palkittua westerniä Tanssii susien kanssa. Sivistyksen rajamaille määrätyn upseerin kohtaama kasvutarina onkin verrattavissa uranaisen keskilännessä kokemaan maailmankuvan muutokseen - vasta villeydessä ja luonnon rauhassa ihmisen on mahdollista löytää alkujuurensa, itsensä. Hevoskuiskaaja onkin vaikuttava ylistyspuhe koskemattomille korpimaille - mutta se on myös paljon muuta, toisin kuin Costnerin Tanssii susien kanssa, joka ratsastaa valitettavan kapoisella "asearsenaalilla". Redfordin ohjaus on erittäin hyvin rytmitetty ja hienosti kuvattu, erinomaisella musiikilla ja suurilla tunteilla onnistuneesti tasapainoileva elokuva, joka tempaa mukaansa ehkäpä hieman kyynisemmänkin elokuvakatselijan. Hevoskuiskaaja on hyvä, suorastaan erinomainen valinta deittielokuvaksi. Se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen rakkaustarina.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä