Lännenelokuvan joutsenlauluja

Kuusikymmentäluvun loppua on pidetty perinteisen lännenelokuvan joutsenlauluna. Sergio Leonen barokkisten spagettiwesternien lisäksi Sam Peckinpah’n Hurja joukko ja George Roy Hillin Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat heijastelivat selkeästi länkkärien voimavarojen tyhjiin ammentamista. Myöhemmin enää Peckinpah’n ja Clint Eastwoodin muutamat elokuvat ovat pitäneet lajityyppiä hengissä.

© 1969 20th Century FoxHillin ja Peckinpah’n vuonna 1969 valmistuneet elokuvat muistuttavat toisiaan ainakin temaattisessa mielessä. Elokuvien sankarit ovat rikollisia, joille modernisoituva länsi alkaa muodostua kohtalokkaaksi. Viimeisiä vaihtoehtoja etsittäessä miehinen lojaliteetti ei anna periksi edes lopullisena häämöttävän kuoleman edessä. Tyyliltään elokuvat ovat erilaisia, sillä Hillin hahmotellessa huumorilla lännen joutsenlaulua luottaa Peckinpah väkivallan estetiikkaan.

Tositarinoista ammennetut Butch ja Kid ovat ryöstöjä harjoittavia ’kilttejä’ lainsuojattomia, jotka saavat lopulta peräänsä liian periksiantamattomia jahtaajia ja pakenevat villistä lännestä kauas Boliviaan neitseellisten ryöstöapajien äärelle. Elokuva nojaa ennen kaikkea loistavaan pääosaparivaljakkoon Newman ja Redford, mutta itse tarina on myös oivallinen sekoitus eri lajityyppejä, minkä ansioksi elokuvan menestys on paljolti luettavissa.

© 1969 20th Century FoxAikanaan neljä Oscaria voittaneen elokuvan dvd-painos on kiitettävä. Erityisesti levyltä löytyvä lisämateriaali on kiinnostavaa. Elokuvan teosta kertova ’making of’ on todellinen 40-minuuttinen ja ohjaajan kertoma dokumentti, toisin kuin nykyiset mainosmiesten kokoon harsimat promootiopätkät. Dokumentista käy esimerkiksi ilmi, että elokuvan humoristisuus ei ollut suunniteltua vaan syntyi vasta kuvaustilanteessa, kiitos Paul Newmanin. Myös vuonna 1994 taltioidut haastattelut ovat huomioimisen arvoisia.

DVD / kuva: 16:9 anamorfinen widescreen 2.35:1; ääni Dolby Digital 2.0 (mono); tekstitetty; Special Features: kommenttiraita, 1994 Interviews (Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, William Goldman, Burt Bacharach, Maybe some of what follows is true, All of what follows is true), Documentary "The Making of Butch Cassidy and the Sundance Kid" (40’28").

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä