Hyvänolon länkkäri

Ohjaaja Lasse Hallström tunnetaan pienimuotoisista ihmissuhdedraamoistaan. Sellainen on myös Kesken jäänyt elämä, joka kuvaa Amerikan keskilännen verkkaista elämää tasaisesti mutta persoonattomasti. Hallströmin tuotannossa elokuva muistuttaa eniten Laivauutisia, joka katsomiskokemuksena menetteli, mutta vaipui nopeasti unholaan. Ei ole vieläkään Gilbert Grapen ylittänyttä.

© 2005 Miramax FilmsElokuvassa Jennifer Lopezin esittämä Jean palaa tyttärineen takaisin vanhalle kotiseudulleen ja entisen appensa luokse. Einar (Robert Redford) suree yhä vuosia sitten kuollutta poikaansa ja syyttää Jeania tapahtumasta. Paikalle saapuvat myös väkivaltainen ex-poikaystävä ja Einarin vanhan työmiehen rampauttanut karhu. Saalistajista toinen edustaa vapautta ja toinen vangitsemista. Elämän jatkumiseksi joutuvat päähenkilöt kohtaamaan niin menneisyytensä kuin myös anteeksiannon välttämättömyyden.

Tapahtumat ja henkilöhahmot ovat silmiinpistävän yllätyksettömiä. Niistä on jollain kumman tavalla saatu uskottavia, vaikka pahimmat kliseet häiritsevät melkoisesti. Kiireetön tahti sallii katsojan tutustua hahmoihin. Siten kaikesta tyypillisyydestään huolimatta henkilöt ovat samastuttavia ja heistä haluaa tietää lisää.

© 2005 Miramax FilmsOsansa tekee myös se, että näyttelijät istuvat rooleihinsa hyvin. Suurimman vastuun kantaa Robert Redford, joka näyttelee perimaskuliinisen cowboy-papan roolin sympaattisesti. Morgan Freeman on Morgan Freeman, eikä Jennifer Lopez ole niin epäuskottava kuin luulisi. Tämän kaltaista elokuvaa suuret tähdet palvelevat parhaiten. Tuntemattomilla naamoilla tavanomainen tarina ei herättäisi mielenkiintoa.

Tyypillisintä Hollywood-kaavaa on vältelty, sillä tapahtumaympäristö on luontokuvistaan huolimatta rosoinen. Lisäksi vanhemman polven veteraanitähti ja huomattavasti nuorempi vastanäyttelijä ovat toisilleen appi ja miniä, eivätkä romanttinen pari kuten usein on jouduttu todistamaan. Edistykselliseksi elokuvaa on vaikea sanoa, sillä naishahmot oikeuttavat olemassaolonsa lähinnä ruoanlaitolla ja niin hyvis- kuin pahismiehetkin kommunikoivat onnistuneimmin nyrkein.

Verkkaisuus aiheuttaa ennalta arvattavuuden kanssa ikävän yhdistelmän. Elokuvaa katsoessa odottaa tietoisesti loppusulkeumaan johtavia juonenkäänteitä. Jos katsoja haluaa nähdä nykypäivään sijoittuvan, tunteellisen pikkukaupunkilänkkärin, saa hän mitä tilaa. Ensimmäinen yllätys kohtaa vasta lopputekstien aikana. Karhua esittänyt karhu mainitaan pääosatähtien joukossa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä