Menneisyyden kohtaamista karjatilalla

Lasse Hallströmin Kesken jäänyt elämä on nykyaikaan sijoitettu länkkäri, jonka tarina, toteutus ja maailma ovat kuitenkin kaukana modernista. Elokuva on kuvattu jo kaksi vuotta sitten, mutta tuntemattomasta syystä saa ensi-iltansa vasta nyt.

© 2005 Miramax FilmsJutun juoni on perinteinen. Jennifer Lopez nähdään Jean Gilkysonina, joka pakenee tyttärineen (Becca Gardner) väkivaltaista poikakaveriaan (Josh Lucas). Rahan ja auton puutteessa Jean joutuu palaamaan kuolleen miehensä isän Einarin (Robert Redford) karjatilalle Woymingiin. Einar asustaa työkaverinsa Mitchin (Morgan Freeman) kanssa, joka on vammautunut jouduttuaan karhun (Bart the Bear) hyökkäyksen uhriksi. Poikansa kuolemasta katkeroitunut Einar ei ilahdu vierailusta, mutta elokuvan myötä kaikki oppivat antamaan anteeksi, myös karhulle.

Kesken jääneen elämän tarina perustuu Mark Spraggin saman nimiseen romaaniin, joka ilmestyy suomeksi ensi keväänä. Hallström on tykästynyt romaanien filmatisointiin. Myös ruotsalaismiehen elokuvat Gilbert Grape, Pieni suklaapuoti, Oman elämänsä sankari ja Laivauutisia ovat saaneet innoituksensa kirjallisista tuotteista. Gilbert Grapea lukuun ottamatta Hallströmin tuotantoa on kuitenkin vaivannut hengettömyys. Asiat ovat teoriassa kohdallaan, mutta pyrkiessään miellyttämään suurta yleisöä elokuvat jäävät ikään kuin puolitiehen. Sama jatkuu Kesken jääneessä elämässä.

© 2005 Miramax FilmsLaskelmointi näkyy eniten roolituksessa. Freeman ja Redford sopivat kuitenkin rooleihinsa kuin karhu metsään. Redford on ennenkin nähty cowboyna ja on vanhentuneena jopa luonteikas. Freeman ja aiemmin tuntematon lapsinäyttelijä Becca Gardner tekevät elokuvan syvimmät ja luonnollisimmat suoritukset. Sen sijaan Jennifer Lopezia köyhänä yksinhuoltajana on mahdotonta katsoa ilman, että päässä alkaa soida popdiivan taannoinen renkutus "Jenny From the Block". Lopez ei ole kovin hääppöinen näyttelijä, mutta häiritsevämpää on se, että hän on J. Lo, eikä Jean Gilkyson. Kun elokuvan miljöö on nuhruinen kylä ja muut henkilöt realistisen näköisiä, hyppää Lopez jo ulkonäöllään silmille. Lopezin rooli syö reilusti uskottavuutta sekä elokuvalta että Lopezilta itseltään.

Elokuvan juonen ja henkilöiden mustavalkoisuus ja ennakoitavuus tekevät siitä yksioikoisen. Vaikka lännenelokuvan genreen kuuluukin patriarkaalinen maailmankuva, Kesken jääneen elämän antiikkiset sukupuoliroolit nyppivät. Joissain kohdin elokuvan kerronta laahaa ja jatkuvuudessa on hiomattomuutta. Muutamia tahattoman koomisia aineksiakin on joutunut mukaan. Kun Robert Redford nojaa lehmän kylkeen vaaleansinisessä alusvaatteessa lypsykiulu kädessä ja itkee, on sitä vaikea ottaa vakavasti. Hyvä puoli on, että Kesken jäänyt elämä antaa kuvan hieman toisenlaisesta USA:sta kuin olemme tottuneet muista tuontielokuvista näkemään. Kuten aiemmissakin Hallströmin elokuvissa siinä on maaseutua, luontoa, köyhyyttä, tavallisia ja tavallisen näköisiä ihmisiä. Paitsi Jennifer Lopez.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä