Voi, millainen elokuva tämä olisi voinut olla!

Yhdysvaltain sotilasakatemian West Pointin käynyt lupaava ohjaaja Rod Lurie (aiemmin mm. tyylikäs Kandidaatti, The Candidate, 2000) on palannut juurilleen tässä kahden miehen kissa ja hiiri -kuvauksessa, jossa sotasankari ja kenraali joutuu sadistisen vankilanjohtajan armoille. Viimeinen linnoitus on perusolemukseltaan tyylikäs kuvaus vangin ja hänen "isäntänsä" tahtojen taistelusta vähän Lannistumattoman Luken (Cool-Hand Luke, 1967) tyyliin, mutta juonen tietty epäuskottavuus vie pohjaa pois.

© 2001 DreamWorksRobert Redfordin suoraselkäinen rooli kenraali Eugene Irwininä, joka viimeisen operaationsa virheen seurauksena joutuu sotilasvankilaan eversti Winterin (James Gandolfini) armoille, on tyylikäs suoritus, sellainen, jota olemme tottuneetkin häneltä näkemään. Irwin ei yksinkertaisesti suostu alistumaan pelkkänä sotilaskrääsää keräävänä tinasotilaana pitämänsä Winterin komentoon, vaan koettaa kaikin keinoin viedä tältä komentovaltaa pois. Ei aikaakaan, kun Irwin on vankilan moraalinen johtaja. Alistajalle jää tässä vaiheessa vain hänen hallinnoimaansa väkivaltakoneistoon turvautuminen. Gandolfini on taas ulkomuodoltaan ja byrokraattina äärimmäisen uskottava miehenä, joka ei koskaan ole ollut sodassa ja ilmeisesti halunnut edetäkin ainoastaan sotilashallinnon ja neljän seinän sisällä.

© 2001 DreamWorksOnkin sääli, että kahden hienon roolisuorituksen ohella elokuvan logiikka ei oikein toimi. Huolimatta lukuisista aseistetuista vartijoista vangit jotenkin onnistuvat kyhäämään jos jonkinlaisia vimpaimia omiin tarkoitusperiinsä, eikä Winterillä ole tästä mitään aavistusta. Ja mistä ihmeestä tulevat aina toisinaan nämä suuremmat miliisijoukot raskaasti aseistettuina? Ovatko he vain odottamassa portin takana, että jotain tapahtuisi? Tätä ei koskaan kerrota. Irwin saa myös vieraan, kun hänen tyttärensä (Robin Wright Penn) saapuu käymään. Tytär käväisee ja lähtee. Mitä sitten? Ei mitään!

Viimeinen linnoitus on laadukas ja nautittava vankiladraama, kun vain kykenee jättämään huomiotta nämä juonen epäselvyydet. Se soveltuukin katsottavaksi yksinomaan Redfordin ja Gandolfinin hienojen roolisuoritusten vuoksi.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.39:1; ääni: Dolby Digital 5.1 & Dolby Surround 2.0; tekstitetty; ekstrat: ohjaajan kommentti, poistettujen kohtausten kommentointi, kulissien takana, traileri.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä