Agentit kilpasilla

Nykyisin tuntuu, että joka toisessa Hollywood-pätkässä on mukana Colin Farrell. Salskea irlantilainen on noussut tähtikaartiin ryminällä, sillä muutama vuosi sitten ei miehestä ollut juuri kukaan kuullutkaan. Sellaisissa elokuvissa kuin Phone Booth, Tigerland, Daredevil ja S.W.A.T. kokemustaan kartuttanut Farrell suoriutuu kunnialla myös tästä agenttileffasta, jossa vastaparina esiintyy veteraani Al Pacino. Nuoren ja vanhan polven kohtaaminen onkin The Recruitissa mielenkiintoinen, sillä tylsän rutiininomaisesti roolinsa läpi vetävä Al Pacino häviää tämän erän karismaattiselle Farrellille reippaasti.

© 2003 Touchstone Pictures and Spyglass EntertainmentIsänsä menneisyydestä kiinnostunut tietokone-ekspertti James Clayton (Farrell) lähtee mukaan CIA:n koulutusleirille veteraaniagentti Walter Burken (Pacino) houkuttelemana. Leirillä Clayton tapaa Laylan (Bridget Moynahan) ja kipinät parin välillä lentelevät lähes ensi hetkestä alkaen. Koulutuksen raakuus johtaa kuitenkin siihen, että James ja Layla joutuvat lähes päivittäin toimimaan toistensa kilpailijoina, mikä vähintäänkin nakertaa luottamusta parin välillä. Kun työelämä sitten leirin jälkeen vihdoin alkaa, ei tilanne ole juurikaan muuttunut, ja esiin nousee agenttielokuvissa niin tuttu kysymys. Keneen oikeastaan voi luottaa?

© 2003 Touchstone Pictures and Spyglass EntertainmentAlkuosassa CIA:n "Farmilla" elokuva on parhaimmillaan, kun tiukka jännite rakentuu niin Claytonin ja Laylan kuin Claytonin ja Burkenkin välille. Siirryttäessä pois farmilta nämä jännitteet höltyvät, mutta elokuva pysyy kuitenkin kasassa lähinnä Farrellin hyvän suorituksen ansiosta. Erittäin uskottavalta vaikuttavan koulutuksen jälkeen monet epäuskottavat juonikuviot vähentävät sinänsä kunnollisen agenttileffan jännitystä, kun leffassa sorrutaan näpertelyyn ja kikkailuun. Pacino pääsee jälleen pitämään tyypillisen vuorisaarnansa ja ihmissuhdekoukerot ovat perinteisen monimutkaisia.

The Recruit on kuitenkin kohtalainen agenttielokuva, sillä lopullisesti henkilöiden väliset jännitteet puretaan vasta lopussa. Alussa hyvin rakennetut teemat Claytonin isän kohtalosta ja yleisesti luottamuksesta pitävät tiukasti koukussaan, vaikka leffa muuten junnaakin hetkittäin paikallaan. Loppuratkaisu on tavanomainen ja tylsähkö, kun vihollinen luodaan erittäin heppoisesti. Koulutusleirillä kehitetyt henkilöiden väliset jännitteet saavat silti arvoisensa päätöksen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 4 henkilöä