Kolme eläintä ja baby

Blue Sky Studion ja 20th Century Foxin yhteistyönä syntynyt Ice Age on ennalta arvattavasta tarinastaan ja stereotyyppisistä eläinhahmoistaan huolimatta varsin sympaattinen tapaus. Mammutin, laiskiaisen, sapelihammastiikerin ja ihmislapsen epäsuhta nelikko kasvaa yhteen vaelluksen muotoon puetussa kehitystarinassa, jonka lopussa ystävyys on silkkaa kultaa. Simppeli stoori avautuu perheen pienemmille eikä isommankaan aika tule pitkäksi, vaikka enemmän ehkä olisin kaivannut anarkistista otetta ja vauhtia. Suoraan sanoen, puhetta ja pysähtyneitä kohtauksia oli liikaa. Plussaksi on kuitenkin laskettava myös pokka pitää juonen kulku hyvin pelkistetyn katraan kuljettavana. Tätä animaatiota ei ole rasitettu liialla populalla.

Ice Age - © 2002 20th Century FoxElokuvan sanoma ystävyydestä, avunannosta, epäitsekkyydestä on helppo ottaa vastaan ja onnellinen loppu saa hyvälle mielelle. Ice Age ei ole ahdettu täyteen intertekstuaalisuutta ja se on kokonaisuuden kannalta yksi hailee onko bongannut mukaan ujutetut lainatavarat ja vitsit. Tämä on ehdoton ansio, sillä trendistä on tullut nykyanimaation jo kohta sietämätön rasite. Vhs-versio sisältää sekä alkuperäisen ääninauhan tekstityksellä että suomeksi puhutun version. Niistä saapi valita mielen mukaan. Suomenkielinen versio on takuutyötä, jota nykyään sopii aina odottaakin. Ice Agea ei tarinan sentimentaalisuudesta huolimatta ole myöskään kuorrutettu liialla siirapilla Disneyn tyyliin ja joikuminenkin on tyylikkäästi sivuutettu. Hyvin kerrotut hahmot ja yksinkertainen tarina riittävät vallan mainiosti.

Ice Age - © 2002 20th Century FoxOmaa laumaa on suojeltava ja kaikkea elämää on kunnioitettava ovat rakkauteen kannustavan tarinan pääpointit. Hyvän tekeminen ja kaverin puolesta uhrautuminen kun on suurinta sankaruutta. Olkoon vaikka kuinka naiivia, mutta lämmittää sydäntä näinä inhimillisen roudan aikoina. Pikanttina lisävärinä ja energiapotkuna elokuvan alku- ja lopputarinana on kerrassaan koomisen oravan uskomattoman epätoivoiset yritykset tammenterhon kätkennässä, mikä sitoo esihistorian hupaisasti meidän päiviimme.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 5 henkilöä