Näyttävä fantasiaseikkailu metsän pikkuväestä

Animaatioissa nykymuodin mukainen 3D toimii tavallisia elokuvia paremmin. Kolmiulotteisiin maailmoihin ja visuaaliseen näyttävyyteen myös panostetaan animaatioissa enemmän. Ongelmaksi tämä muodostuu silloin, kun tarina ja hahmot unohdetaan visuaalisen krumeluurin jalkoihin. Salainen valtakunta on tästä hyvä esimerkki.

EpicYhdysvaltalaisen William Joycen kirjaan perustuva Salainen valtakunta kertoo pikkuriikkisistä metsän asukeista. Toiset ylläpitävät metsää ja toiset tuhoavat sitä. Edessä on tietysti kamppailu, jonka tiimellykseen teini-ikäinen ihmistyttö tempautuu.

Tarinassa on selkeä luonnon puolesta puhuva arvolataus, mutta se jää nopeasti toissijaiseksi klassisen hyvän ja pahan kamppailun päästessä valloilleen. Ice Agen ja Rion tekijät ovat loihtineet metsän salaisesta valtakunnasta nykytrendin mukaisen fantasiaseikkailun, jossa taistelujen ja temmellyksen väliin ei juuri hengähdystaukoja jää.

EpicAnimaatio on paikoin postikorttimaisen kaunista katseltavaa ja lehvästön syvyyksiin sukeltavat kamera-ajot ovat häkellyttävän hienoja. Visuaalinen näyttävyys on kuitenkin laiha lohtu, sillä tarina ei ainakaan aikuiskatsojaa tempaa mukaansa.

Ongelma on osin mitäänsanomattomaksi jäävissä päähahmoissa. Ihmismäiset metsän asukit jäävät latteiksi ja varsinaiset ihmishahmot ovat tarpeettoman karikatyyrisiä. Hahmoista puuttuu lämminhenkinen persoonallisuus, joka teki muun muassa Ice Agen epäsuhdasta pääosakolmikosta sympaattisen ja samaistuttavan. Salaisen valtakunnan hahmot ovat pakollista pölhöparia edustavaa etanakaksikkoa lukuun ottamatta tylsiä.

EpicLukuisten taistelujen ja visuaalisen maalailun myötä elokuva on myös tarpeettoman pitkä tarinaansa nähden. Mikäli metsän maailmaan ja sen asukkeihin olisi maltettu keskittyä paremmin, metsän hyvinvointiin liittyvä filosofia olisi konkretisoitunut selkeämmin. Nyt asia ohitetaan toteamalla, että metsässä kaikki liittyy kaikkeen eikä kukaan ole yksin.

Toki lasten animaatioseikkailussa tämä on riittävää ja alakouluikäisten pääkohderyhmässä näyttävä seikkailu lieneekin pääasia. Ja seikkailun melskettä Salainen valtakunta tarjoaa koko rahan edestä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä