Elämää väreissä

Fantasiaa on silloin tällöin vaikea erottaa todellisuudesta. Jokainen rakentaa omat totuutensa valiten merkitsevät asiansa, joiden haluaa olevan olemassa. Big Fish on realistinen ja viehättävä kuvaus ihmisen elämästä ja mielen liikkeistä. Zade Rosenthal - © 2003 Columbia Pictures Industries, Inc.Big Fish kertoo yhden miehen elämäntarinat juuri niin värittyneinä kuin ne inhimillisissä muistoissa elävät. Tosin päähenkilö on käyttänyt melkoisesti värikyniä kokemuksiaan kerratessaan. Jutuillaan hän on aiheuttanut epävarmuutta poikansa elämään, jonka vaiheet ja suhde isään tulevat näin kiedotuiksi tarinaan mukaan.

Todellisuudesta tulee ymmärrettävää, kun siitä tehdään tarinoita. Jos nuo tarinat vielä liitetään toisiinsa, kaikella tuntuu olevan tarkoituksensa. Big Fishin tarinankertoja Edward Bloom tietää, että elämän tarkoitus on rakastaa ja olla rakastettu. Hänelle on olemassa vain kahdenlaisia naisia; oma vaimo ja kaikki muut.

Zade Rosenthal - © 2003 Columbia Pictures Industries, Inc.Evan McGregor näyttelee valloittavaan tyyliinsä pääroolin. Myös muut näyttelijät ovat uskottavia satuhahmoina. Elokuvat ovat aikamme aikuisten satuja. Klassisen Hollywood-kerronnan kaava puree kuin tuttu ja turvallinen runomitta aikoinaan. Silloin tällöin on virkistävää seurata omintakeisempaa tarinankerrontaa. Erityisesti kun aihetta, eli rakkauden mahtia on varsin usein ennenkin esitelty elokuvan historiassa. Big Fish on kaunis elokuva, joka kohtaus toisensa jälkeen saa katsojan haukkomaan henkeään. Upeisiin kuva-asetelmiin tekisi mieli työntää päänsä ja ihastellen kurkkia kuva-alan ulkopuolelle varmuudella avautuvaa satumaailmaa. Onko härskeinkään kalavale sittenkään vale, jos sen kertojalle kala on olemassa?

Dvd:n ekstrat yllättävät iloisesti leffafriikit. Ainakin Tim Burton -fanien kannattaa aktivoida itseään elokuvatriviaa sisältävällä visailulla. Bonusmateriaaleissa esitellään myös tuotantovaihetta ansiokkaasti ja ekstrojen parissa vierähtääkin mukavasti tuntikausia. Myös visuaaliselta asultaan lisämateriaalit säilyttävät elokuvan satumaisen tunnelman. Burtonin luottokumppani Danny Elfman on jälleen hoitanut hommansa mallikkaasti ja tehnyt elokuvaan loistavat musiikit.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 9 henkilöä