Totista toimintaa

Jotkut kulttuurintutkijat ovat julistaneet fyysisen miehen kuolemaa jo vuosia. Pontta näihin palopuheisiin on saatu siitä tosiasiasta, että hikiset ja lihaksikkaat miehet ovat kadonneet valkokankaan toimintaelokuvista. Stallone, Schwarzenegger ja 1980-luku ovat siirtyneet historiaan. Näin väitetään. Kukkupuhetta. Perinne ei ole kadonnut, se on siirtynyt videolle. Suoraan kotitallenteille julkaistavista elokuvista iso osa on pelkkää totista toimintaa, ampumista ja hakkaamista, pääosassa Dolph Lundgren tai joku muu lihasmies.

Eittämätön tosiasia on, että hauiksen koko on erityisesti valtaelokuvassa kokenut kolauksen Arskan ja Syltyn vanhettua. Heilläkin on kuitenkin mantteliperijänsä – Vin Diesel, joka edellä mainituista poiketen osaa tarvittaessa jopa näytellä. Miehen varhaisista teoksista muistettaneen parhaiten Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryan (1998) ja toimintaosastolla läpimurto tapahtui turhaan parjatussa hurjastelussa Hurjapäät (2001). Sittemmin miehestä on lietsottu uutta toimintatähteä varsin innokkaasti ja Dieselin karismaa istutettiin sellaiseenkin muotituotteeseen kuin xXx (2002).

© 2003 New Line CinemaMuutaman mielikuvituksettoman toimintaelokuvan ohjanneen F. Gary Grayn A Man Apart on vastavuoroisesti huumoritonta tykitystä. Vin Dieselin esittämä Sean Vetter on huumepoliisin erikoisyksikön mies, joka pistää kumppaneineen kauan jahdatun huumepomon hyllylle. Jälkilöylyissä mennään henkilökohtaisuuksiin ja elokuva kääntyy perinteisen kostotarinan poluille. Tyylikkäästi tehdyssä elokuvassa ei ole mitään omaperäistä tai oivaltavaa. Haudanvakavasti itseensä suhtautuva tekele kertoo tarinan, joita mahtuu kuuluisat kolmetoista tusinaan. Vakavan toimintaelokuvan takominen tällaisesta perusraudasta vaatisi tekijöiltä muutakin taitoa kuin teknistä. Syvällisiä teemoja tai todellisia kannanottoja aiheeseen on turha odottaa tai edes vaatia.

Yrmeä ammuskelu ei ole ollut liiemmälti menestys, ainakin jos elokuvan tuottotietoja on uskominen. Pohjolan perukoillakin elokuva julkaistiin suoraan videolle. Kotikatsomossa se kestää kertakäytön varsinkin niillä katsojilla, jotka ovat puuduttaneet itseään jo useammilla lihasmieselokuvilla.

* *
Arvostelukäytännöt