Varokaa professorin turbotyttäriä!

Olipa kerran professori, jonka mielestä maailma oli niin paha, että sen pelastamiseen tarvittiin söpöjä tyttöjä. Professori otti kanelia, sokeria ja mausteita ja loi tehotytöt nimeltä Pipa, Papu ja Poppana. Professori ei kuitenkaan aikonut antaa tytöille supervoimia, vaan hänen laboratorioapinansa kaatoi sekaan hieman x-ainetta, jonka ansiosta tytöt saivat mm. lentokyvyn ja hitsaamiseen ja poraamiseen pystyvät silmät. Näin syntyivät tv:stäkin tutut ja paljon kiitetyt Tehotytöt, vauhdikkaan animaatiosarjan tähdet.

© 2002 Warner BrothersTehotytöt on paljon nähneelle aikuiselle kliseinen ja ennalta arvattava. Paitsi tyypillinen kaupungin- tai maailmanpelastuselokuva, Tehotytöt on hengeltään myös ehtaa post-syyskuun-yhdestoista-tuotantoa. Sekasorron kuvaaminen suurkaupungissa tuo mieleen monet New Yorkin tapaisissa fantasiakaupungeissa tapahtuvat hyvä vs. paha -elokuvat Batmania myöten. Kuten Spidermanissa, myös tässä elokuvassa USA:n liput liehuvat tärvääntyneessä kaupunkimaisemassa ja paha saa palkkansa. Niin ikään on vaikea olla huomaamatta, kuinka erehdyttävällä tavalla jotkut ilkeät super-apinat muistuttavat arabeja. Tämän lisäksi Tehotytöissä on suoria viittauksia mm. King Kongiin, Apinoiden Planeettaan ja Gozillaan. Lapsilta nämä viittaukset menevät todennäköisesti ohi.

Tehotytöt muistuttaa Spidermania monella tavalla. Elokuvien juonikuviot ovat hyvin samanlaisia ja Hämähäkkimiehen tunnuslause "with great power comes great responsibility" sopisi kuin nakutettu myös turboahdettujen pikkutyttöjen sloganiksi. Omien voimien löytäminen ja oman erilaisuuden hyväksyminen ovat erityisen tärkeitä teemoja juuri kasvuikäisille suunnatuissa fantasiafiktioissa. Niiden päähenkilö on usein jotenkin erilainen ja joutuu sen takia toisten silmätikuksi, kunnes jokin tapahtuma auttaa päähenkilöä ymmärtämään, että omaa lahjaa ei kannata hävetä, vaan oppia käyttämään. Salaisen voiman mittasuhteisiin totuttelusta saadaan näissä tarinoissa irti jos jonkinmoista slapstick-huumoria.

© 2002 Warner BrothersVaikka elokuva on tietysti sinänsä täysin viaton ja epäseksuaalinen, sen voi "lukea" eri tavoin. Koska tytöt ovat vielä pieniä, he eivät ole kiinnostuneita pojista. En ihmettele, jos joissakin lesbopiireissä katsotaan Tehotyttöjä kevyellä camp-asenteella: moni itsensä nuorempana luonnonoikuksi tuntenut saattaa nauttia siitä, että siskojen supervoimia juhlitaan näin aseistariisuvalla tavalla. On positiivista, että tytötkin pääsevät roiseiksi toiminta-animaatiosankareiksi, eivätkä vain sankarien pikku heiloiksi. Tehotyttöjen virallisella kotisivulla "Powerpuff Girl pride" toimii yhdessä kohdassa salasanana. Voi vain kuvitella, että joissakin piireissä tämäkin salasana luetaan tietyllä ei-viattomalla tavalla hilpeästi virnistellen. Tehotytöt ovatkin kuin Helinä-keijun viritettyjä sähikäisversioita, joiden mopo karkailee toisinaan hauskasti käsistä.

Ulkonäöltään Tehotytöt tuo mieleen lähinnä jotkut japanilaisanimaatiot tai Renin ja Stimpyn. Elokuvan visuaalisuus on piristävän kulmikasta ja vauhdikasta verrattuna Disneyn pliisuihin ratkaisuihin. Tässä eivät siis kenenkään hiukset hulmua sulavasti kuin painottomassa tilassa. Vaikka Tehotytöt onkin toteutettu näennäisesti karkealla tavalla, siinä on käytetty erilaisia kuvakulmia hyvin hauskasti ja monipuolisesti. Myös kuvan rytmitys on vaihtelevaa ja pysyy hyvin tyttöjen villissä vauhdissa. Hurjissa kiihdytyskohtauksissa tytöt ja maisema suihkivat kiihkeästi ohi ja musiikkikin on sitä luokkaa. Disney-animaatioihin verrattuna Tehotytöissä on positiivisella tavalla ronskia toimintaelokuviin sopivaa musiikkia. Sitä voikin lämpimästi suositella kaikille Gorillaz-bändin animaatiovideoista pitäville. Päänsärkylääkkeeksi Tehotytöt ei taas missään tapauksessa sovi, koska siinä on joitakin aika rajusti vilkkuvia kohtia.

On sääli, ettei alkuperäistä englanninkielistä elokuvaa ilmeisesti voi nähdä ainakaan Turussa. Suomeksi dubbaaminen saattaa nimittäin karkottaa elokuvan parista monet teinit, joiden mielestä dubatut animaatiot ovat vain lapsille. Kun elokuva on sitä paitsi kielletty alle 7-vuotiailta, sen laillisten katsojien pitäisi jo osata lukea, joten dubbaus tuntuu turhalta. Alle kouluikäisille Tehotytöt on varmasti liian pelottava varsinkin isolta kankaalta ja kovaäänisten efektien saattelemana katsottavaksi. Täytyy sanoa, että kyllä jättiläismäinen gorillarobotti isompaakin ihmistä sävähdyttää, mutta onneksi tytöt antavat sillekin turpiin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä