Pelottavat uusrikkaat

David Farr tekee elokuvallaan The Ones Below – Alakertalaiset uuden aluevaltauksen ohjauksen puolella. Hannan (2011) ja Yövahti-sarjan (2016) käsikirjoittajana tunnettu Farr tavoittelee samaa tiheää tunnelmaa myös Alakertalaisissa, mutta lopputulos ei yllä samalle tasolle.

The Ones BelowKate (Clémence Poésy) ja Justin (Stephen Campbell Moore) odottavat ensimmäistä lastaan ja ilahtuvat uusista naapureistaan, jotka ovat samassa elämäntilanteessa. Theresa (Laura Birn) ja Jon (David Morrissey) saapuvat illalliselle, mutta tapaturma luo ikävän varjon naapurisovun ylle. Kun perheen uusi tulokas sitten saapuu, tulevat mukana myös unettomat yöt ja väsyneen Katen muisti alkaa pätkiä. Onneksi alakerran naapurit ojentavat auttavan käden tuoreelle äidille.

Tunnelmista toiseen hyppelevä Alakertalaiset ei osaa virittää jännitystä kestämään läpi elokuvan. Välillä on vaikea sanoa, kuinka vakavasti elokuva haluaa itsensä otettavan, kun itsetietoisen jännärin sekä uuden vanhemmuuden pelkotiloja pohtivan tarinan välinen kuilu tuo tahatonta koomisuutta elokuvaan. Pääparit tuntuvat näyttelevän eri elokuvissa. Morrisseyn ja Birnin roolisuorituksissa on katsojalle silmää iskevä sävy, kun taas Poésyn ja Mooren maailmaan on haettu realistisempaa otetta ja kauhun tuntua.

The Ones BelowKauhuelokuvan ja trillerin välimaastossa tasapainoileva elokuva tavoittelee Rosemaryn painajaisen (1968) sävyjä, mutta muistuttaa enemmän yhdeksänkymmentäluvun alun trillereitä, kuten Käsi joka kehtoa keinuttaa (1992) tai Nuori naimaton nainen (1992). Alakertalaisissa on kaikuja ajasta, jolloin itsensä vilpittömän tosissaan ottanut melodramaattinen trilleri vielä kelpasi valkokankaille. Nykyään tusinatrillerit ovat löytäneet paikkansa televisiotuotantojen joukosta tai suoraan dvd-hyllystä.

Kiinnostavan otteen tarinalle antaa kuitenkin sen luokkatietoinen katse. Britannian keskiluokan välisessä nokittelussa tyyliä ei voi ostaa, vaikka rahaa löytyisikin. Järjestelmällisen määrätietoiset alakertalaiset yrittävät raivata tiensä parempiin piireihin, mutta selkien takana naureskellaan heidän vulgaarin keltaiselle tyylilleen ja rahojen levittelylle. Kate ja Justin katsovat alaspäin nousukasnaapureitaan yksinkertaisen tyylikkäästä kodistaan ja yrittävät peitellä vaivaantumistaan joutuessaan keskelle heidän suorasukaisia keskustelujaan. Vaikka yritys on kova, ei kaikille portaiden nouseminen ole yhtä vaivatonta.

The Ones BelowAlakertalaiset voisi olla paremmissa käsissä ihan kelpo kesätrilleri, mutta nyt lopputulos jää siitä kauaksi. Farr ei osaa päättää kuinka vilpittömästi haluaisi tarinaansa kertoa ja päätyy välillä ivailemaan elokuvansa käyttämille elementeille. Luokkakuvaus tuo tarinaan kiinnostavan särmän, mutta elokuvasta puuttuu sulavuutta kantaa ajatuksiaan alkuasetelmia pidemmälle. Jännitys raukeaa tahattomaan koomisuuteen.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 5 henkilöä