Luuserit tien päällä

Little Miss Sunshine kertoo kulutushysterian ja kaksinaismoralismin riivaamasta maasta, missä voittaminen ja menestys ovat ainoat mahdollisuudet onneen. Menestyksestä luennoiva perheenisä paasaa heikosta rahatilanteesta ja samalla kaataa syötäväksi kelpaavaa ruokaa jätemyllyyn, sairaalan odotushuoneen televisiossa pauhaa kuolemankin hetkellä ostoskanava, ja lapsensa nukeiksi ja pedofiilien päiväuniksi meikanneet vanhemmat kauhistelevat itse toisen lapsen pornahtavaa esitystä. Kenties läpinäkyvää ja osoittelevaa, mutta ehkä sitä juuri tarvitaan.

© 2006 Twentieth Century FoxSeitsemänvuotias Olive pääsee peruutuspaikan kautta osalliseksi Miss Päivänsäde -kilpailuun. Ongelmana on se, ettei perheen taloudellinen tilanne sallisi matkustamista New Mexicosta Kaliforniaan asti. Vanhemmat Sheryl ja Richard eivät kuitenkaan halua tuottaa pettymystä tyttärelleen, joten he pakkaavat heroiinia käyttävän isoisän, puhumisen lopettaneen teini-ikäisen Dwaynen, ja juuri itsemurhaa yrittäneen eno-Frankin keltaiseen Volkkari-pakettiautoon ja lähtevät road tripille. Vastoinkäymiset seuraavat toistaan, mutta matkalla he löytävät itsensä ja toisensa uudelleen.

Klassinen alkuasetelma, hetkittäin keinotekoiselta maistuva juoni ja kliseinen lopputulos eivät onneksi kerro koko totuutta elokuvasta. Draamakomedia Little Miss Sunshine on puutteistaan huolimatta monin paikoin onnistunut Yhdysvaltain nyky-yhteiskunnan peilaus. Indie-elokuville tyypillisen häiriintyneet ja yliampuvat henkilöhahmotkin ärsyttävät aluksi, mutta pikku hiljaa Steve Carellin Frank ja Greg Kinnearin Richard tunkevat ihon alle, eikä heistä lopulta voi olla pitämättä.

© 2006 Twentieth Century FoxLittle Miss Sunshine onnistuu ainakin osittain puhkomaan amerikkalaisuuden tyhjyyden kuplaa. Voittamiseen ja menestymiseen pakkomielteisesti suhtautuvaa yhteiskuntaa pilkataan läpinäkyvästi, mutta silti niin hienotunteisen hersyvästi. Elokuvan viesti on, että vaikka niin paljon on mätää Amerikan maassa, sillä on myös vahvuuksia, kunhan syvälle ytimeen vain päästään. Perhe ja yhteisöllisyys ovat aina olleet Yhdysvaltain kantavia voimavaroja ja niihin luottaa myös Little Miss Sunshinen tekijäkaarti. Ehkä kliseistä, mutta silti niin totta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 15 henkilöä