Pelottavinta pitkään aikaan

Hiilidioksidilukemat ovat korkeammalla kuin koskaan, ja jäästä porattuja tietoja piisaa 650 000 vuodelta. Viimeiset 14 vuotta pitävät sisällään kymmenen kaikkien aikojen lämpimintä vuotta. Jäätiköt ovat sulamassa, ja se voi aiheuttaa tulvia ja vaikuttaa merivirtoihin. Näin Al Gore pelottelee Epämiellyttävässä totuudessa, ja luultavasti täysin syystä.

Vuoden 2000 presidentinvaalien jälkeen Gore on luennoinut ilmaston lämpenemisestä ja ihmiskunnan osallisuudesta siihen ympäri maailmaa. Tänä vuonna luennon sisältö on muutettu sekä kirjaksi että elokuvaksi, joka on periaatteessa filmatisoitu versio Goren luennosta.

© 2006 Paramount ClassicsDokumentin muoto on yksinkertainen. Leijonanosa ajasta keskitytään Goreen tai hänen kalvoihinsa luentotilaisuudessa. Aiheesta toiseen siirryttäessä näytetään Gorea tuijottamassa syvällisesti ikkunasta ulos tai kertomassa jotain omasta elämästään. Tylsä Epämiellyttävä totuus ei silti ole. Entinen tuleva presidentti on leppoisa ja viihdyttävä luennoitsija, vaikka luennon aiheessa ei mitään viihdyttävää olekaan. Jos esitetyt faktat pitävät paikkansa, kaikkia keinoja tarvitaan että asialle tehtäisiin nykyistä enemmän.

Erään dokumentissa käsitellyn tutkimuksen mukaan satunnaisotannalla tutkituista tieteellisistä artikkeleista yksikään ei kiistänyt ilmastonlämpenemistä ja meidän osaamme siinä. Populaarimedian puolella 53% tutkituista artikkeleista piti ihmiskunnan osuutta asiaan epävarmana. Tietoisuutta asiasta täytyy siis lisätä.

© 2006 Paramount ClassicsNimensä mukaisesti elokuva sisältää epämiellyttäviä totuuksia joillekin. Suositulle Youtube.com-videosivustolle ilmestyi elokuvaa parodioiva halpa animaatio. Wall Street Journal otti yhteyttä sen tekijään, jolloin paljastui, että sen takana ei ollutkaan amatööri vaan republikaanien ja öljy-yhtiö Exxonin kanssa tekemisissä oleva PR-firma. Samasta paikasta löytyy myös öljylobbareilta peräisin oleva mainoskampanja, joka sisältää jo suoraa propagandaa.

Valistamisen lisäksi Epämiellyttävä totuus on helppo nähdä myös Goren vaalimainoksena vuotta 2008 silmälläpitäen. Politiikka ei saa kuitenkaan tulla elokuvan sisällön tielle. Jos dokumentissa esitetyt faktat pitävät paikkansa, eikä ole syytä olettaa päinvastaista, ei Goren henkilökohtaisilla motiiveilla ole merkitystä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 5 henkilöä