Kuin Alibia lukisi

3096 päivää on tökerö rekonstruktio wieniläistyttö Natascha Kampuschin sieppauksesta ja kahdeksan vuoden vankeudesta Wolfgang Přiklopilin omakotitalon kellarissa. Elokuvassa teini-ikäistä Nataschaa esittää kolmekymppinen, anorektiseksi itsensä laihduttanut pohjoisirlantilainen Antonia Campbell-Hughes. Elokuva on kuvattu Saksassa ja siinä puhutaan epäuskottavan tarkasti artikuloitua englantia. Kaikki roolit on näytelty herttaisesti yli. Tahattoman epätodellinen tunnelma on sitä luokkaa, että 3096 päivää muistuttaa lähinnä K16-versiota Salatuista elämistä.

3096 päivääHuonointa elokuvassa on kuitenkin se, ettei siitä löydy minkäänlaista sisältöä tai punaista lankaa. Pahuuden luonteen tai ihmisen selviämisen tutkimisen sijaan 3096 päivää tyytyy vain kuvaamaan järkyttäviä asioita. Ja tätäkin niin surkeasti, etteivät edes Nataschan ahdistus, avuttomuus tai kuolemanpelko välity. Ohimennen vihjataan Přiklopilin (Thure Lindhart) äitisuhteeseen, ja ehkä nälkiintynyt, kaljupäiseksi ajeltu tyttö kantamassa betoninpaloja yrittää sanoa jotain.

3096 päivääElokuvaa myydään Bernd Eichingerin (1949–2011) keskenjääneenä kirjoitustyönä. Se, että Eichinger käsikirjoitti ja Eichingerin Constantin Films on tuottanut muun muassa Perikadon (2004) ja Baader Meinhof Komplexin (2008), on ilmeinen syy, miksi elokuvaa meillä esitetään. Vaikka kyllä myös ohjaaja Sherry Hormannin naiivi Aavikon kukka (2009) meillä nähtiin. Kuka tietää, jos Eichinger olisi ollut vahtimassa 3096 päivän tuotantoa, ehkä käsikirjoituksesta olisi voinut syntyä jotain katsomiskelpoista.

Ainakin itävaltalaisohjaaja Markus Schleinzer onnistui hyödyntämään Kampuschin tarinaa tehokkaan Michaelinsa (2011) pohjana. Siinä naturalistiseen kuvaukseen tavallisenoloisen miehen tavallisenoloisesta elämästä lomittuu tämän kellarissaan vankina pitämä pikkupoika. Michaelkaan ei välttämättä ole hyvä elokuva, mutta siinä pahuuden arkisuus tuodaan niin lähelle, että se on yksi rankimpia mahdollisia katsomiskokemuksia. 3096 päivää puolestaan on pelkkää puuduttavaa, tylsää sosiaalipornoa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä