Amerikkalaisissa elokuvissa on nykyään julmettu kiire. Kuvat ja tapahtumat vilahtelevat ohi silmien, mutta kokonaisvaltaisia tarinoita ei saada siltikään kerrottua edes kahdessa ja puolessa tunnissa. Niinpä on vähintäänkin ilahduttavaa seurata runsaan puolentoista tunnin mittaista verkkaisen pitkäjännitteisesti kerrottua tarinaa, joka rakentuu juuri katsomisjännitteen kautta. M. Night Shyamalanin toinen ohjaustyö Unbreakable - särkymätön myötäilee miehen esikoisen Kuudennen aistin atmosfäärejä, mutta nyansseissa on eroja.

Ilman Bruce Willisia Shyamalan tuskin olisi Kuudetta aistiaan tehnyt saati sillä elokuvamaailman tietoisuuteen noussut, kuten ei olisi Tarantinon Reservoir Dogsiakaan olemassa ilman Harvey Keitelia. Ilmeisesti Hollywoodin viimeiset tosimiehet ovat kyllästyneet kirmaamaan pyllyjään vilautellen kevytkenkäisissä kassantyhjennysturhuuksissa ja haluavat ainakin välillä istuttaa itsensä taiteellisilta ambitioiltaan merkittävämpiin projekteihin.

Unbreakable - © 2000 Touchstone Pictures Kuudennen aistin pohjalta Willis oli suostunut mukaan Unbreakableen, vaikka käsikirjoitustakaan ei ollut vielä tehty. Willisin lyöttäytyminen nuoren lahjakkuuden tukijaksi ja luottonäyttelijäksi on nostanut miehen ammatillista statusta huomattavasti. Vaikka Willis ei todellakaan ole mikään tuhatkasvo, hyödyntää Shyamalan miehen karisman elokuvissaan upeasti luoden visuaalisella verkkaisuudellaan hiotun harmonian niin näyttelijöihin kuin itse tarinaankin. Pitkäjänteisesti kerrottu tarina edellyttää katsojalta keskittynyttä intensiteettiä seurata elokuvaa, mikä on ansiokasta tänä turboahdetun pullamössön aikana.

Unbreakable - © 2000 Touchstone Pictures Ensi katsomalta Särkymätön muistuttaa jopa liikaakin Kuudetta aistia tummissa atmosfääreissä liikkuvana psykologisena jännityskertomuksena. Useammat katselukerrat avaavat kuitenkin näkymiä vakavaan pohdintaan hyvyyden ja pahuuden olemassaolosta keskuudessamme - tarinat alkavat sieltä, missä me ne itse luomme. Mustavalkoiseksi leimatun sarjakuvamaailman kuvastoista Shyamalan peilaa monisävyisen allegorian hyvän ja pahan näkymättömistä suhteista ja tasapainosta. Junaturmasta ainoana hengissä selvinneen David Dunnin (Willis) ja sairaan sarjakuvataidekauppiaan Elijahin (Jackson) kohtaamisessa ja heidän välilleen syntyvässä siteessä on paljon vertauksellista taikaa.

Unbreakable - © 2000 Touchstone Pictures Shyamalan on tervetullut visionääri tasapaksujen hollywoodtekijöiden joukkoon. Toivottavaa vain olisi, että hän ei tuudittautuisi liikaa jo varsin kuluneisiin tunnelmiinsa. Särkymätöntäkin vaivaa jo joissakin kohtauksissa tunnelman kuluneisuus, elokuva olisi vaatinut ehkä rohkeampi irtiottoja alavireisestä perusolemuksestaan. Dvd:ltä löytyy seitsemän leikkauspöydällä elokuvasta poistettua kohtausta. Kaikkien kohtausten kohtaloa joutua leikkaamoon roskakoriin on hieman vaikeaa ymmärtää. Ohjaajan omistakin kommenteista huokuu saman suuntainen hämmennys. Erityisesti oudoksuttaa kohtauksen poisto, jossa nuori Elijah kokee kauhunhetkiä huvipuistossa. Elokuvassa kyseinen kohtaus olisi selittänyt perustellummin Elijahin olemusta ja tarkoitusperiä. Tämä olisi ollut suotavaa, sillä periaatteessa Elijah on juuri elokuvan päätekijä.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); Sneak Peeks; Bonus Material: Theatrical Trailer, Deleted Scenes (7 poistettua kohtausta ohjaajan esittelyin - 27 min), Behind the Scenes (14 min).

ks. ensi-illat: - Filmintekijän suuret paineet - Pinta särjettävissä

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 6 henkilöä