Puukkojunkkarit

William Friedkin on ollut yksi kovimpia amerikkalaisohjaajia. Oscar-palkitut Kovaotteiset miehet (1971) ja Manaaja (1973) sekä aliarvostettu Sorcerer (1977), Elää ja kuolla L.A.:ssa (1985) ja Rampage (1988) ovat mestarillisen tylyä ja tuhtia tavaraa nykypäivänkin mittareissa. Sittemmin Friedkinin terä on ollut kadoksissa eikä Saalistaja pysty paikkaamaan tilannetta, vaikka muutaman tiukan testosteronia tirisevän hetken tarjoaakin.

© 2003 Paramount PicturesSaalistaja on äijäelokuva, jossa pakollinen naisrooli on olemassa vain kosmetiikkana rytinää pehmentämässä. Benicio Del Toro näyttelee armeijan tappoeksperttiä Aaron Hallamia, jolla on iso pyörä karannut käsistä. Hallam on painellut metsään lippahivoon kiusaten verisesti muita metsässä liikkujia. Häntä lähtee jäljittämään Tommy Lee Jonesin esittämä metsien mies L. T. Button, joka kuinkas ollakaan on aikoinaan kouluttanut Hallamin tappamisen ja sisseilyn saloihin. Takautumissa nähdään kuolettavien koulutusjaksojen opetusmetodeja.

Nimensä mukaisesti Saalistaja perustuu pelkkään jahtaamiseen niin asfalttiviidakossa kuin erämaassa. Yksinkertaisuus on yleensä hyvästä, mutta ei tällä kertaa, kun puudutuspiikillä isketään sementtiä katsomislihakseen. Toimintajaksot ovat kuitenkin ehtaa rautaa tuttuun Friedkinin tyyliin. Toro ja Jones iskevät morillaan sen verran rujosti yhteen, että monet Hollywood-äksönit vaikuttavat pelkältä mikkihiiripelleillyltä. Tosin hieno fyysisen toiminnan kuvaus ei pelasta lattealta käsikirjoitukselta, jossa ei loppujen lopuksi ole mitään pointtia. Hallamin parit linkolaismaiset kommentit menettävät tyystin teränsä, kun niitä ei kehitetä alkua pidemmälle.

Motivoimaton takaa-ajo ei jaksa pitää kiinnostusta yllä. Hallamin sekoaminenkin perustellaan niin köykäisesti, ettei sellaista Friedkinin kaltaiselta raskaan sarjan tekijältä sovi odottaa. Dvd tarjoaa bonuksinaan melko tavanomaisen paketin taustadokumentteja, joilla ei sen suurempaa virkaa ole, kun itse elokuvakin on pettymys.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,6 / 5 henkilöä