Turhaa kierrätystä

Paul Verhoevenin Basic Instinct - Vaiston varassa sai aikoinaan osakseen ansaitsematonta huomiota. Tarina ei ollut kauhean kummoinen, eikä se ollut edes mitenkään erinomaisen väkivaltainen tai tarjonnut paljasta pintaa. Sensuurin sakset kuitenkin kävivät vilkkaasti ja ajankohtaisohjelmissa väiteltiin tämän tyylisten elokuvien vaikutuksesta yleisöön. Paljon melua tyhjästä! Saipahan elokuva ainakin ilmaista mainosta. Sharon Stonen levittelyjen jälkeen Hollywoodissa on useampaankin otteeseen setvitty vällyjen välissä tehtyjä rikoksia, kauheimpina vanhentuneen Tom Berengerin nolaamiset kaikenkarvaisissa eroottisissa trillereissä. Yritykset käydä katsojan kukkarolla ovat useammin kuin usein kuitenkin hyytyneet pelkästään halvoiksi rintaa ja peppua tarjoaviksi pikkutuhmuuksiksi.

© 1995 ParamountVaikutusvaltainen poliitikko löytyy rituaalikirveellä tapettuna. Kaikki viittaa siihen, että piruparka koki kuolemansa toteuttaessaan seksifantasioitaan Jade-nimisen ilotytön kanssa. David Caruson tulkitsema apulaissyyttäjä pyrkii selvittämään murhaa ja huomaa johtolankojen vievän hänet nenätysten entistäkin korkeammalla olevien henkilöiden kanssa. Murhatutkimus mutkistuu entisestään, kun murhaan näyttää sekaantuneen myös poliisin nuoruuden ystävätär (Linda Fiorentino), joka on naimissa apulaissyyttäjän parhaan ystävän kanssa (Chazz Palminteri). Kuka on murhaaja ja kuka on Jade? Katsojan suurimmaksi kiinnostuksen aiheeksi nousee em. kysymysten sijasta kuitenkin suurempi kysymys, miksi ohjaaja ja näyttelijät ovat lähteneet mukaan tällaiseen tarinaan.

© 1995 ParamountBasic Instinct -kloonit ovat kangistaneet kalmojensa ohella genren: eksoottiset rituaaliaseet, sitomisleikit ja murhaajan mahdollisesti vapaalle jalalle jättävä loppu ovat muuttuneet intohimorikoksien ympärillä pyörivien leffojen kierrätyskamaksi. Jade ei ole missään nimessä kyseisen sarjan huonoimmasta päästä, sen verran surkeaa saastaa teeman piiriltä on punnerrettu pölyyntymään vuokraamojen hyllyille jymäyttämään kuluttajaa. Jade kuitenkin syyllistyy kierrättämään vanhat lait a:sta ö:hön ja se jos mikä ei ole luvallista todellisia mestariteoksia - mm. Manaaja, Kovaotteiset miehet ja Elää ja kuolla L.A.:ssa - loihtineelle ohjaajalle. Tirkistelyn Friedkin jättää Jadessa onneksi vähemmälle, mutta tarinaan ympätyt takaa-ajokohtaukset ovat jotakin täysin käsittämätöntä. Ihmetellä sopiikin, miksi William Friedkin on edes ylipäätään ohjannut moista elokuvaa.

Jaden dvd-painos on poikkeuksellisen karu. Kuvan laatu on hyvä, mutta levy ei tarjoa mitään extraa, ei edes filmografioita. Enemmän extraa löytyy vanhempienkin leffojen digitaalipakkauksista.

DVD / kuva: 4:3 Full Frame 1.33:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (elokuvaa ei voi katsoa ilman tekstitystä) ;extra features: trailer.

* *
Arvostelukäytännöt