"Un-fucking-believable! Ooh!"

Tosikot kyykkyyn Harlinin edelleen parhaan elokuvan edessä. Poliittinen epäkorrektius on aina niin-vitun-uskomattoman ykköstä, ettei kakkonenkaan ole ykkönen. Kunpa Rennymme maailmalla olisi jatkanut tällä lupsakalla linjalla sen sijaan, että olisi pelästynyt kylillä kohtaloaan poraavien feministien kiukuttelua ja tyytynyt kökköjen kässäreiden sorvailuun. Tai no, todennäköisempi syy Laurin kohtaloon on se, ettei Ford Fairlane tuonut tarpeeksi pätäkkää pöytään.

Ford Fairlane - rokkidekkariEi vanhaa saariston ystävän mieltä voi lämmittää kevättalven kalseina hetkinä mikään muu niin paljon kuin suuri purjevene, joka on ristitty Mahtavaksi Penikseksi. Sietäisi sitä kipparilakkisen ja maastopukuun sonnustautuneen savolaisen miettiä onkiessaan hiiren peniksen kokoisia ahvenia kalasoppaansa Varsinaisen Suomen lossilaiturilla. Epätasa-arvoisena maailmanaikana, jolloin valkoinen työssä käyvä ja vitusti veroja maksava heterohemmo on kaikkien sylkykuppi, Ford Fairlane on fantasia miehille, jotka tekevät työt sängyssä ja teettävät loput työt naisilla, mutta ei ihan oikeassa elämässä ehkä sittenkään. Parempi kai sitten säälistä kuin ei ollenkaan, lienee nykyinen trendi maskuliinisen tahdottomuuden tyyssijassa. Ovatko miehet pelkkiä lapasia, joilla luututaan lattioita. Ei perkele, niin-vitun-uskomatonta! Niin monta feministiä, niin vähän...

Ford Fairlane - rokkidekkariAndrew Dice Clayn rokänruuletsivä ansaitsisi vaikka toisen tulemisensa. Röyhkeällä stand-up-koomikolla kun on pokkaa olla pöyhkeä. Räävit retostelut sopivat hänen suuhunsa kuin nännit nätteihin tisseihin. Jakomielitautisena maailmanaikana, jolloin miehen pitää olla karski muttei sika, ainoa oikea ratkaisu on se, että hän on karski sika. Sopii jokaisen körilään opetella Clayn onlinereita ja mennä niiden turvin baariin pokaamaan pesää. Menestys on taattu: välty käytöstavoilta, luota asiantuntijaan. Se tekee niin eetua olla tosimies, sillä ei luonnon lapsilla saa olla turhia estoja. Hän vetää pari röökiä ja biisonia voiton kunniaksi tai soittaa naiselleen muutaman päivän poissaolon jälkeen huumaavassa humalassa hutisevin huulin: "Homma hallinnassa, ollaan Tallinnassa."

Jos Ford Fairlanea katsoo hiukankin tosikkomaisuutta linssissä, niin huomaa varmasti haukkovansa kuin hauki hapettomassa ympäristössä. Se onkin sitten oma vika, typeryyden ennakoitavuutta ei koskaan pidä aliarvioiman. Loistavan komedian vaikutus ei ensisijaisesti ole naurattaa, vaan tehdä vaikutus. Siitä Harlinin elokuva on malliesimerkki. Kun närästää, katso tämä elokuva, herätä piilevä primitiivinen pimahdus itsessäsi. Joko rakastat tai vihaat - valinta on sinun.

DVD / kuva 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1; ääni Dolby Digital 2.0; voi katsoa ilman tekstitystä; Ekstrat: traileri.

"Yeah, and I’m from my dad’s penis. Now fuck off!"

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä