Kaveruus ja Suomi-eksotiikka

Jarno Laasala on Duudsonit-elokuvan monitoimimies. Hän on tuottanut, ohjannut, kuvannut ja näytellyt eteläpohjalaisporukan temppurainassa. Kyse ei ole mistään pikatuotoksesta, vaan kaverukset ovat tehneet elokuvaa neljä vuotta. Vuonna 2001 pojat saivat oman sarjan Moon TV:lle. Elokuva haluttiin tehdä suoraan vientiin, eli englanniksi.

– Mikä kaikkein tärkeintä, että saatiin Amerikkaan diilit. Täysillä pusketaan maailmalle, että saadaan uusi Duudsonit Suomi-kuva vietyä maailmalle oikein komiasti.

Duudsonit ystävystyivät ala-asteella. Ensin käytiin yhdessä omenavarkaissa ja myöhemmin alettiin kuvailla lumilautailu- ja maastopyörätemppuja.

– Sitten tajuttiin että ollaan varmaan parempia kaatumaan ja lyömään päätä seinään kuin laskemaan. -- Kavereiden kanssa ollaan haluttu pitää hauskaa ja ottaa kaikki ilo irti elämästä.

Kipu on hetkellistä

Duudsonit-elokuvassa näytetään myös temppujen kääntöpuoli. Kamera kuvaa myös sairaalassa, kun onkin käynyt pahemmin kuin suunniteltiin.

Jarno Laasala– Kyllähän tuolla kolme, neljä kertaa taidetaan mennä sairaalaan. Isoja temppuja tehdään ja turvatoimia ei haluta miettiä liian pitkälle. Pidetään homma aitona ja saadaan laajempaa draamaa aikaiseksi.

Laasala kuitenkin muistuttaa, että ei näitä elokuvia tehdä, jotta joku katkaisisi jalkansa. Loukkaantumiset ovat ammatin haittapuolia. Ikävimmät muistot ovat niistä tempuista, joissa joku on murtanut selkänsä tai palanut pahasti.

– Mutta tuossa on kuitenkin se, että vedetään täysillä, ei mietitä liikaa. Törkeän paljon on hauskoja muistoja kavereiden kanssa. Plussaa on, jos se on vielä videolla. Video on ikuinen, kipu hetkellinen!

Paikkoja kolottaa, mutta Jarno näkee Duudsonien ytimen komediassa. Juttu ei ole siinä, kuinka monta jalkaa menee kuvauksissa poikki. Tulevaisuudessa homma voi painottua enemmänkin huumoripuolelle.

Ylivoimainen Suomi

Duudsonit ovat ylpeitä pohjalaisuudestaan, mutta ulkomaille mennään enemmänkin suomalaisina.

Jarno Laasala– Jengi on Jenkeissä kommentoinut, että eihän teidän kanssa voi kukaan kilpailla, kun te tulette Suomesta. Me ollaan vaan niin saakelin ylivoimainen kansa. Mikäs tässä, komiaahan se on tulla Suomesta eikä Ruotsista.

Ulkomaalaisia yhteistyökumppaneita etsiessä ei ensimmäisenä mietitty kuinka vaikeaa homma tulisi olemaan. Cannesia ja Jenkkejä kierrettiin. Trailerit ja demoversiot saivat ihmiset kiinnostumaan. Duudsonit eroavat Jarnon mukaan Jackassista aika paljon.

– Meillä on ystävyys, kaveruus ja Suomi-eksotiikka mukana. Jackass-jätkät ovat raivanneet omalla työllään polun, eli genre on jo yleisölle tuttu.

Jackassin pojat ja Duudsonit eivät kilpaile keskenään vaan vetävät köyttä samaan suuntaan. Jackassit ovat antaneet apua markkinoinnissakin.

Ja unelmatemppua on vähän jo piirustuspöydällä suunniteltu, mutta se vaatisi vielä rahoitusta.

– Backflippi autolla. --- Se ei ihan lähde tosta vaan, että Seijäjoen poijat miettii, että tänään voisi heittää voltin autolla. Se olisi komiaa. Eiköhän se vielä joskus tulla näkemään.