Tatua ja Patua oikeilla näyttelijöillä

Aino Havukaisen yhdessä Sami Toivosen kanssa kirjoittamat ja kuvittamat Tatu ja Patu -kirjat ovat saavuttaneet niin lasten kuin lapsille lukevien aikuistenkin parissa valtavan suosion. Kirjasarjasta on ilmestynyt 17 osaa, ja kirjat ovat myyneet yhteensä yli miljoona kappaletta. Tatulle ja Patulle on siis olemassa laaja potentiaalinen elokuvayleisö, kun heistä kertova elokuva saa ensi-iltansa.

Lähtökohtana Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! -elokuvalle toimi alunperin kirja Tatun ja Patun ihmeellinen joulu. Kirjan ja käsikirjoituksen tekoa yritettiin yhdistää, mutta ne lähtivät eri teille. Aino Havukaiselta oli pyydetty Tatu ja Patu elokuvaa tai tv-sarjaa jo monta vuotta, mutta Havukainen yhdessä miehensä Sami Toivosen kanssa ei ollut tyytyväinen heille tarjottuihin käsikirjoituksiin. Vasta tavattuaan tuottaja Riina Hyytiän kirjailija Havukainen vakuuttui, että käsikirjoitus kannattaisi tehdä itse, vaikkei hänellä olekaan varsinaista koulutusta tai kokemusta käsikirjoittamisesta.

Rike Jokela ja Aino HavukainenKun muut ovat yrittäneet tehdä käsikirjoitusta, niin se ei ole ollut ihan Tatua ja Patua. Jollakin tavalla täytyy itse olla mukana, jos meinataan tehdä leffaa. Kokeilin ja tuli siitä sitten jotain! Riina innostui ja lähdimme viemään sitä eteenpäin.

Alusta asti Havukainen halusi elokuvaan mukaan Riku Niemisen, joka oli tuttu televisiosta. Havukainen kertoo kuinka Niemiselle löytyi aisapari Antti Holmasta.

Televisiosta tuli Kingi, ja katsellessamme sitä toivoimme että he menisivät nyt vierekkäin, jotta näkisimme ovatko he saman mittaisia. Olimme tuottaja Riina Hyytiän kansa samaa mieltä, että nämä herrat sopisivat rooleihin tosi hyvin.

Rahoituksen jo varmistuttua mukaan tulivat ohjaaja Rike Jokela ja hänen veljensä käsikirjoittaja Juha Jokela. Havukainen ja Jokelan veljekset alkoivat muokata käsikirjoitusta yhdessä. Rike ja Juha keskittyivät viemään eteenpäin Veeran hahmoa. Veeraa näyttelevä Eedit Patrakka tuli mukaan elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaan kautta, joka oli koekuvannut Eeditiä omaa sarjaansa varten. Rike Jokela ymmärsi heti Eeditin tavatessaan, että tässä on oikea tyyppi Veeraa esittämään.

Rike Jokela kertoo, että hänen oli ensin hieman perehdyttävä itselleen vieraaseen Tatun ja Patun maailmaan. Hommaa helpotti jo selvillä ollut roolitus päärooleihin.

Rike Jokela ja Aino HavukainenMinulle kaikkein tärkein ja työläin työvaihe oli päästä sisään Tatun ja Patun maailmaan, ja miten se pitäisi näytellä elokuvaksi. Tavallaan helppo versio olisi ollut tehdä animaati,o joka olisi yksi yhteen jostain kirjasta.

Riku (Nieminen) ja Antti (Holma) oli jo roolitettu, he olivat tuottajan ja Havukaisen valinta, ja se oli minulle hyvä asia, koska tunsin molemmat, olin tehnyt molempien kanssa hommia. Se helpotti minua, koska minulle Tatun ja Patun maailma ei ollut entuudestaan tuttu, koska oma poikani on jo19-vuotias. Sukulaiset,kenellä on nuorempia lapsia, kertoivat pitkiä tarinoita, että mistä on kysymys.

Sen jälkeen, kun Tatun ja Patun esittäjiksi olivat valikoituneet Antti Holma ja Riku Nieminen ja ohjaaja Rike Jokela oli perehdytetty Tatun ja Patun maailmaan, Sami Toivonen tuli neljänneksi käsikirjoitustiimiin Jokelan veljesten tilatessa sopivia vuorosanoja kohtauksiin.

Energioiden törmäytystä, eli miten eri mieltä olemalla voi oppia jotakin

Jotta elokuva toimisi omillaan, on alkuperäisteoksesta pakko irtautua ja hahmojen antaa toimia elokuvan kerronnan keinoin. Joskus kirjailijoilla on vaikeuksia päästää irti itse luomistaan hahmoista ja antaa ohjaajalle vapaat kädet tulkita alkuperäistekstiä ja -hahmoja, yhtenä tunnetuimmista tapauksista varmastikin Stephen Kingin pettymys Stanley Kubrickin tulkintaan Hohdosta, joka todellakin poikkesi paljon alkuperäistekstistä. Aino Havukainen sai sentään itse toimia käsikirjoittajana, joten luopumisen tuskaa oli varmastikin helpompi käsitellä, kun omat luomukset annettiin vieraisiin käsiin.

Rike Jokela ja Aino HavukainenKyllä, tiesimme alusta asti että tämä annetaan muitten käsiin, että tämä on Riken leffa, ihan selvä peli. Se on jonkun näkemys, ja hyvä näkemys onkin. Mutta onhan tämä erilaista kuin kirjan teko, jossa hallitsee kaikkea. Elokuvaa tehtäessä on todella monta osa-aluetta. Prosessi on hyvin erilainen.

Ohjaaja Rike Jokela ei kokenut, että hänen olisi pitänyt varoa astumasta liikaa kirjailijoiden varpaille. Päinvastoin, Jokela pitää hyvänä ja toivottavana asiana, että energiat niin sanotusti törmäytetään, ja ollaan eri mieltä. Siinä oppii.

Jokela kokee, että ellei yhteistyötä kirjailijoiden/käsikirjoittajien ja elokuvan ohjaajan välillä olisi ollut, olisi elokuva saattanut hyvinkin lähteä jossain kohtaan väärille poluille. Vuoropuhelussa ohjaajan omatkin ratkaisut vahvistuivat.

Se on vähän kuin menisi vieraaseen kulttuuriin, siellä pitää vähän aikaa oleskella. Tämä oli tällaista, opettelua.

Havukainen kertoo, että hänellä on alusta asti ollut haaveena nähdä Tatu ja Patu liikkeessä. Kirjassa kaikki muut välineet paitsi liike ovat käytössä, ja ensimmäiseksi saattaisi tulla mieleeen Tatun ja Patun liike animaation keinoin toteutettuna. Ohjaaja Rike Jokela huomauttaakin, että Tatu ja Patu -kirjat ovat jo melkein kuin animaatiota, niissä on animaatiokerronnan ainekset jo valmiina.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!Havukaisen mielessä Tatu ja Patu piti toteuttaa tässä tarinassa nimenomaan oikeilla näyttelijöillä, joiden ilmeet ja eleet toisivat nyanssit paremmin esiin. Tatu ja Patuhan ovat kotoisin Outolasta, joten heidän käytöksensä on jatkuvassa törmäyskurssissa talvisen Helsingin tavallisuuden kanssa. Tosin talvinen Linnanmäki ja lumella kuorrutettu Käpylän puukaupunginosa näyttäytyvät 1980-luvun lähiöiden betoniseinien harmaassa puristuksessa lähinnä sadun ihmemaalta.

Kysyttäessä Rike Jokelalta minkä alkuperäisteoksen hän haluaisi ohjata, jos saisi vapaat kädet, vastaus on Tintti. Sarjakuva teki ohjaajaan lapsuuden lukukokemuksena lähtemättömän vaikutuksen, kuten niin moneen sukupolveen ennen ja jälkeen.

Jokela kertoo pitäneensä Spielbergin versiosta, vaikkakin elokuvan katselukokemusta söi Spielbergin käyttämän tekniikan ihmettely. Vaikka ohjaajan vastaus kysymykseen tulee kuin apteekin hyllyltä, pitää Jokela kysymystä kuitenkin haastavana.

Kysymys oli vaikea ja vastasin omituisesti.

Lue myös