Pimeyttä valon keskelle

Kevät on vaarallista aikaa. Nopeasti lisääntyvä valo vaikuttaa kaamoksessa kärvistelleen kansan hormonitoimintaan ja saattaa laukaista kevätmasennukseksi kutsutun ilmiön. Night Vision Back to Basics 2015 saapuu Helsinkiin 15.–19.4.2015 tarjoamaan turvapaikan elokuvasalien pimeydessä. Orastavaa kevätmasennusta voi hoitaa festivaalin kauhua, scifiä ja toimintaa sisältävällä yli kolmenkymmenen pimeän elokuvan tehoannoksella.

Viime syksynä Night Visions valtasi ensimmäisen kerran Helsingin Kinopalatsin, mutta nyt festivaali on palannut takaisin pienempien elokuvateatterien tunnelmaan. Näytöksiä on nyt useammassa teatterissa kuin koskaan aikaisemmin: Bio Rexissä, Maximissa, Andorrassa ja Dubrovnikissa. Festivaalin pitkälle sunnuntaiaamuun kestävä yömaraton juoksutetaan läpi uhanalaiseksi käyneessä Maximissa.

The GunmanFestivaalin avaa Takenin (2008) ohjaajan Pierre Morelin tarkka-ampujarymistely Gunman (2015). Kotimaisen kuriositeetin elokuvasta tekee Peter Franzénin sivurooli Sean Pennin, Javier Bardemin ja Idris Elban rinnalla. Franzén saapuu Night Visionsiin kunniavieraaksi.

Toinen festivaalin vierastapaus on pohjoismaisen ensi-iltansa saava raivokkaan väkivaltainen episodielokuva German Angst (2015), jonka ohjaajat Jörg Buttgereit, Michal Kosakowski ja Andreas Marschall saapuvat paikalle kertomaan elokuvastaan. Buttgereitin rumaa kädenjälkeä ohjelmistossa edustavat myös undergroundklassikot Nekromantik 1 ja 2 (1987, 1991) sekä sarjamurhaajatrippi Schramm (1993).

Pohjoismaisen ensi-iltansa Night Visionsissa saa myös romanttiseksi kauhutarinaksi kuvattu ja festivaaleilla kiitosta kerännyt Spring (2014), jota edustaa festivaalilla pääosanäyttelijä Lou Taylor Pucci (Evil Dead 2013).

Ohjelmiston muita ensikertaa Suomessa nähtäviä elokuvia ovat esimerkiksi Joe Danten (Gremlins 1 & 2 1984, 1990) zombeja ja parisuhdeongelmia sotkeva Burying the Ex (2014), kiitelty kauhukomedia Housebound (2014) Sion Sonon uutuus Tokyo Tribe (2014) sekä pelottaviksi lupaillut itävaltalainen Goodnight Mommy (2014) ja venezuelalainen The House at the End of Time (2013).

Viidakkoverilöyly Avajaiselokuvan lisäksi testosteronihuuruja ohjelmistossa edustavat kiinalainen The Taking of Tiger Mountain 3D (2014), Antonio Margheritin kasaritoiminta Viidakkoverilöyly (1980) sekä festivaalin sunnuntaiaamuna päättävä eteläafrikkalainen karatehulluttelu Kill or be Killed (1976). Margheritin ystäviä muistetaan myös scifi-puolella ohjaajan elokuvalla War Between the Planets (1966) ja ohjaaja on keskiössä myös tämän pojan Eduardon dokumentissa The Outsider – The Cinema of Antonio Margheriti (2013).

Muita festivaalin dokumentteja ovat Thor-yhtyeen keulahahmoa Jon Miki Thoria kuvaava I am Thor (2015), 80- ja 90-lukujen punk-skeneen sukeltava Salad Days (2015) sekä sarjamurhaajapakkomiellettä pohtiva Serial Killer Culture (2014).

Oman esityksensä saa myös viime kevään Night Visionsissa yleisöä loppuunmyydyissä saleissa villinnyt The Room (2003).

Lisätietoa ja liput nettisivuilta www.nightvisions.info sekä Maximin näytösten osalta Finnkinon verkkokaupassa www.finnkino.fi ja Finnkinon teattereissa.