Komediaa etsimässä

Coenin veljekset Ethan ja Joel ovat melkein yli neljänkymmenen vuoden ajan tehneet hyvin pitkän ja monipuolisen uran. Heidän filmografiansa sisältää lukuisia eri elokuvia eri genreistä. Big Lebowski on komedia, Millers Crossing gangsterielokuva ja True Grit lännenelokuva. Vastikään välirikosta ilmoittaneet veljekset ovat nyt omilla teillä ja kumpikin tekee omia projektejaan ilman toisen panosta. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

O Brother, Where Art Thou?Coenin laajassa tuotannossa riittää katsottavaa ja tuore blu-ray-julkaisu elokuvasta Voi veljet, missä lienet? (O Brother, Where Art Thou?) on oiva tilaisuus laajentaa yleissivistystä. Coenitkaan eivät ole täysin virheettömiä elokuvantekijöitä ja heidänkin uraltaan löytyy vähemmän onnistuneita teoksia. Valitettavasti Voi veljet, missä lienet? kallistuu hieman tähän kategoriaan.

1930-luvun Yhdysvaltojen lama-aikaan sijoittuva komedia on – kuten heti alussa elokuva julistaa – mukaelma tai jonkinlainen löyhä adaptaatio antiikin Kreikan Homeroksen kirjoittamasta Odysseiasta. Kolme vankikarkuria, joita johtaa George Clooneyn hahmo, ovat matkalla etsimässä aarretta. Reissun aikana he kohtaavat useita ikivanhaa tekstiä muistuttavia hahmoja. Ketkä ovat tutustuneet Homeroksen teokseen, saavat varmasti paljon irti. Samalla teoksen tukemana heitetään huumoria sen ajan yhdysvaltalaisesta kulttuurista.

O Brother, Where Art Thou?Tyylillisesti Voi veljet, missä lienet? käyttää ihan söpösti aikakauden elokuvien leikkauskeinoja. Swipet vaihtavat kohtaukset vaivattomasti ja ne eivät tunnu missään vaiheessa temppuilulta tai liiaksi käytetyltä. Coeneilla on varmasti ollut ideana toteuttaa lämminhenkinen tribuutti sen ajan screwball-komedioille. Välistä jotkut vitsit naurattavat, mutta pakko myöntää, että elokuva ei henkilökohtaisesti naurattanut paljoa.

Tämä on rehellisesti sanottuna iso ongelma. Kyseessä on sentään komedia ja asiaa ei auta, vaikka elokuva olisikin kuinka hyvin kuvattu tai toteutettu. Tästä ei pääse mitenkään yli. Komedia tuntuu välillä rajoittuvan huonoon läpän heittoon sekä runsaaseen fyysisen perseilyyn. Onneksi missään kohtaa ei menty myötähäpeän puolelle. Poikkeuksena toki kameran käyttö silloin, kun kolmikko kohtaa seireenit, missä vaiheessa rupesi jo vähän hävettämään.

O Brother, Where Art Thou?Clooneyn Clark Gablemaisella olemukselle voi sentään hymähdellä. Hän tuntuu pitävän yllä tietynlaisen rytmin dialogissa, eikä missään muutu levottomaksi. Harmiksi muut hahmot Chris Thomas Kingin kiertelevää blues-muusikkoa lukuun ottamatta ovat aika latteita. Pakenevan kolmikon muut näyttelijät, eli John Turturro ei tuo mitään pöydälle ja Tim Blake Nelson yksinkertaisuus enemmän ärsyttää kuin hymyilyttää. John Goodmanin lähikuvatut naamanvääntelyt eivät myöskään lämmitä sydäntä.

Voi veljet, missä lienet? ei ole epäonnistuminen, sillä jo edellä mainitut Clooneyn ja Kingin performanssit ovat mieleenpainuvia. Samoin myös Mississipin miljöötä on onnistuttu käyttämään hyvin. Karkureiden seikkailun episodimaisuus pitää tahdin letkeänä, joten elokuvan parissa ei voi väittää tylsistyvänsä missään vaiheessa.

Jäin silti toivomaan enemmän, sillä Coenin veljekset ovat parhaimmillaan erittäin hyviä. Enemmän olisin toivonut myös elokuvan blu-ray-julkaisulta, jolta ei löydy minkäänlaisia ekstroja.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 12 henkilöä