Sirpaleita keräämässä

Desiree Akhavanin esikoiselokuva Appropriate Behavior (2014) oli kutkuttavan hauska kurkistus nuoren amerikkalais-persialaisen biseksuaalin ihmissuhdekoukeroihin. Se käsitteli raikkaalla ja ennakkoluulottomalla otteella kaapista tulemista ja omin rajojen etsimistä pitkän parisuhteen jälkeen. Pienen indiehelmen seuraaja, kristillisestä eheytysleiristä kertova The Miseducation of Cameron Post on vakavampi tarina, joka tuntuu ottavan merkittävän askeleen uuteen suuntaan.

The Miseducation of Cameron PostKoulutanssiaiset päättyvät itkuiseen katastrofiin, kun Cameron Postin (Chloë Grace Moretz) seuralainen löytää hänet auton takapenkiltä toisen tytön seurassa. Cameronin konservatiiviset huoltajat lähettävät hänet kristilliseen koulukotiin, jossa pyritään eheyttämään heteronormatiivista poikkeavat takaisin perinteisten arvojen pariin rukouksen avulla. Pseudotieteellistä jargonia tarjoileva laitos lähestyy homoseksuaalisuutta ongelmana, jonka ratkaisuksi nuorten itsetunto ja identiteetti on rikottava pieniksi sirpaleiksi toivoen, että niistä saadaan koottua kasaan vielä ihminen.

Kristillisiä nuorten eheytyshoitoja on käsitelty elokuvissa suhteellisen vähän. Aihetta on kuuluisimmissa elokuvissa lähestytty huumorin keinoin, kuten Jamie Babbitin jo kulttiklassikoksi nousseessa But I'm a Cheerleaderissa (1999) tai kristillisen koulun elämästä kertovassa elokuvassa Saved! (2004). Niissä nauru on usein osunut auttajien tekopyhyyteen. The Miseducation of Cameron Post lähestyy eheytyshoitoja niiden vaarallisuuden kautta ottaen aiheensa vakavasti. Se alleviivaa hoitojen ensisijaisen tarkoituksen olevan huoltajien oman mielenrauhan huojentaminen, ei nuorten hyvinvointi.

The Miseducation of Cameron PostElokuva on sujuva pieni tarina. The Miseducation of Cameron Postin ongelmaksi koituu kuitenkin, että sen päähenkilö on elokuvan tylsin hahmo. Cameronia ympäröivät kiinnostavat ihmiset, kuten jo American Honeyssa (2016) valkokankaan sähköistänyt Sasha Lane Janena tai tämän paras ystävä Adam (Forrest Goodluck). Aina loistavan Jennifer Ehlen kovassa terapeutissa on ripaus Yksi lensi yli käenpesän (1975) hoitaja Ratchedia. Tässä maailmassa Chloë Grace Moretzin tutut maneerit ja ilmeet jättävät katsojan kylmäksi.

Desiree Akhavan tekee varmaa työtä, mutta lopputulos on hieman liian turvallinen. Siitä puuttuvat ne pienet elämänmakuiset yksityiskohdat, jotka tekivät Appropriate Behaviorista niin mukaansa tempaavan. Elokuva ei syty missään vaiheessa täyteen lentoon, vaikka yritys on kova. Kirjafilmatisoinnilta ei ole oikein odottaa samaa kirpeää huumoria, joka hallitsi esikoiselokuvaa, mutta The Miseducation of Cameron Postin tasapainoilu komedian ja draaman välillä ei kanna yhtä pitkälle. Se on kuitenkin pätevä elokuva vaietusta aiheesta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä