Retrounelmia

Elokuvaa tuntuu pääasiassa ajavan eteenpäin digitaalisen teknologian alati muuttuvat mahdollisuudet. Kun entistä enemmän erikoistehosteita täyteen pakattu elokuva tulee teattereihin, siitä puhutaan elokuvanteon uutena virstanpylväänä. Yli 2000 digitaalitehostetta sisältävä science fiction -uni Sky Captain and the World of Tomorrow on tästä paraatiesimerkki. Kerry Conranin esikoisohjaus sisältää tuskin ainuttakaan kuvaa, jota ei olisi käsitelty tietokoneella. Mutta onpa mitä mieltä digiteknologian käänteentekevyydestä tahansa, Conranin elokuva pätee myös muussa kuin ylöspanossa. Lyhyesti sanottuna Sky Captain and the World of Tomorrow on uskomattoman hieno ja viihdyttävä seikkailuelokuva.

© 2004 Paramount PicturesKadonneiden tiedemiesten tapausta tutkiva reportteri Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) joutuu keskelle jättiläisrobottien hyökkäystä. Apuun kutsutaan lentäjä-ässä Joe "Sky Captain" Sullivan (Jude Law), joka yhdessä Perkinsin kanssa joutuu vauhdikkaisiin seikkailuihin etsiessään mystistä tohtori Totenkopfia, joka hullun tiedemiehen elkeillään uhkaa koko maapallon tulevaisuutta. Hyvien joukossa pahaa vastaan seisovat myös sotilaskapteeni Franky Cook (Angelina Jolie) sekä Dex Dearborn (Giovanni Ribisi).

© 2004 Paramount PicturesSky Captain and the World of Tomorrow ammentaa 1940- ja 50-luvun tieteiselokuvista muutakin kuin retrohenkisen ulkonäkönsä. Niin hyvässä kuin pahassakin se on hyvin viattoman oloinen seikkailuelokuva, joka ei häpeile tuomiopäivän koneitaan, hulluja tiedemiehiään ja robottiarmeijoitaan. Vanhasta tieteisfiktiosta kierrätetty materiaali ei ehkä ole kaikkein omaperäisimmästä päästä, mutta se ei myöskään vaikuta päivettyneeltä tai turhan pölyiseltä. Conran ohjaa tieteiskliseiden kavalkadia poikamaisella innostuksella, joka palvelee myös tarinaa viemällä sitä vauhdikkaasti eteenpäin. Erikoistehosteetkaan eivät tunnu päälle liimatuilta tai itseisarvoisilta, vaan istuvat hienosti viime vuosisadan puolivälin yleisilmettä ja scifi-teknologiaa sekoittavaan maailmaan.

Elokuva ei sisällä lähes lainkaan todellisia kuvauspaikkoja tai lavasteita, vaan kohtaukset on näytelty blue screenin edessä – jolle tehostevelhot ovat tämän jälkeen rakentaneet huimia digitaalisia lavasteita. Vaikka näyttelijät ajoittain tuntuvatkin olevan hieman irrallaan ympäristöstään, tätä ei huimia maisemia ja vauhdikasta menoa seuratessaan ehdi juurikaan huomaamaan. Ja tällä kertaa elokuvan itsetietoinen retroilu ja scifistely myös antaa paljon anteeksi. Sky Captain and the World of Tomorrow onnistuu loistavasti tarjoamaan hyväntuulista ja menevää todellisuuspakoa pariksi tunniksi.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,9 / 7 henkilöä