Ylipitkä ekstraverellä

Veteraaniohjaaja Martin Scorsese on kuulemma kypsytellyt Gangs of New Yorkin projektia jo kolmekymmentä vuotta. Taisi elokuva kypsyä vähän liikaakin, koska siitä tuli melkein kolmituntinen. Onko Taru Sormusten Herrasta vastuussa tästä eeppisten ja ylipitkien elokuvien trendistä? Kukaan ei tunnu enää tekevän tiivistä ilmaisua, vaan katsojien istumalihaksia on alettu testata oikein kunnolla.

© 2002 Miramax Films Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) saapuu 1860-luvulla kasvatuslaitoksesta takaisin New Yorkiin. Hän on päättänyt kostaa Teurastaja-Billille (Daniel Day-Lewis), joka aikoinaan tappoi Amsterdamin isän. Bill johtaa Natives-jengiä, joka hallitsee Five Pointsin köyhälistökaupunginosaa. Amsterdam tutustuu taskuvaras Jenny Everdeaneen (Cameron Diaz) samalla kun hankkiutuu Billin suosioon. New Yorkissa kuohuu muutenkin: värväykset sisällissotaan herättävät pahaa verta.

Gangs of New York on historiallinen spektaakkeli ekstraverellä maustettuna. New Yorkissa oli tuolloinkin väkivaltaisia rikollisjengejä, joilla on kummallisia nimiä tyyliin Shirt Tails, Plug Uglies tai Dead Rabbits. Elokuvan pohjana on newyorkilaisten keskuudessa kulttimaineen saanut Herbert Asburyn kirja vuodelta 1928.

© 2002 Miramax Films Väkivallalla suorastaan mässäillään. Veri lentää, kallot halkeilevat, ihmisiä hirtetään, ammutaan ja poltetaan. Yleisin väkivallan puolustus on, että tarinasta voi löytää vaikkapa sodanvastaisuuden ja suvaitsevaisuuden sanoman. Esimerkiksi Billin Natives-pahikset ovat rasisteja, kun Amsterdamin joukot hyväksyvät mukaan jopa afroamerikkalaiset. Elokuvassa on tympeää silpomista, joka on mielestäni mukana viihteen vuoksi, eikä alleviivaamassa mitään tekopyhää rauhansanomaa.

Yhteiskuntakritiikkiäkin löytyy, vaikka väkivaltaviihteeksi välillä meneekin. Poliitikot ja rikkaat ihmiset ovat kähmijöitä, jotka ovat valmiita uhraamaan köyhät oman etunsa takia. Gangs of New Yorkissa on suora viittaus USA:n viime presidentinvaaleihin. "Vaalien tulos ei riipu äänistä vaan äänten laskijoista", toteaa poliitikko.

Daniel Day-Lewis on loistava pahana Billinä, joka on säälimätön murhaaja, mutta myös karismaattinen johtaja. Miehen roolityö on kävelytyylistä lähtien uskottavaa ja vaikuttavaa. Leonardo DiCaprio tuntuu jäävän Day-Lewisin esityksen varjoon. Mukana on iso liuta laatunäyttelijöitä, kuten Jim Broadbent ja Liam Neeson.

Gangs of New York on liian pitkä ja verinen. Katsojalle halutaan näyttää liikaa, ei anneta mahdollisuutta hoksata asioita itse tai muodostaa monipuolisempia tulkintoja aiheesta. Elokuvassa on paljon hienoja teemoja, kuten rasismin vastaisuus ja vähäosaisten puolustaminen, mutta ne hukkuvat kostotarinan melskeisiin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 11 henkilöä