Kuohuva sukujuhla

Kun Eräs joulutarina sai innokkaan vastaanoton Cannesin elokuvafestivaaleilla, pidettiin varmana, että sitä tulisi ensimmäinen ranskalainen elokuva, joka voittaisi Kultaisen palmun yli kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Toisin kuitenkin kävi ja se joutui tyytymään Catherine Deneuven elämäntyöpalkintoon toisen ranskalaisen draaman, Luokan, viedessä itse pääpalkinnon. Ennakkosuosikin asema on kuitenkin helposti ymmärrettävissä, kun tarkastelee elokuvan vakuuttavaa näyttelijälistaa, kaunista käsikirjoitusta tai kunnianhimoista visuaalista toteutusta.

Un conte de NoëlVuillardin perhe ei ole koskaan täysin toipunut vanhimman pojan menetyksestä ja se on hajonnut entisestään vanhimpien sisarusten mysteerisen riidan seurauksena. Kun perheen matriarkalla, Junolla, todetaan hengenvaarallinen sairaus, kokoaa se suvun yhteen ensimmäisen kerran vuosien jälkeen. Vaikka joulu tarjoaa monella tapaa uuden alun, jotkut haavat ovat kuitenkin liian syviä parantuakseen.

Nimestään huolimatta Eräs joulutarina ei ole perinteinen jouluelokuva ja sen laskeminen sellaiseksi ei tee palvelusta itse elokuvalle tai sen yleisölle. Vaikka se sisältää paikoitellen esiin pulppuilevaa huumoria ja lämpöä, Eräs joulutarina ammentaa tarinansa synkistä aineksista ja komiikka jää ensisijaisesti tasapainottavaan asemaan. Salaperäisyys kannattelee tarinaa ja tekee kaksi ja puoli tuntia kestävästä elokuvasta kiinnostavan. Moniin eri tarinoihin pirstoutuva juoni ei syyllisty turhaan selittelyyn, vaan jättää katsojalleen paljon tulkinnanvaraa.

Un conte de NoëlElokuvan kunnianhimoisesta kuvauksesta vastaa Eric Gautier, jonka aikaisempiin töihin lukeutuvat esimerkiksi Erämaan armoille (2007) sekä Moottoripyöräpäiväkirja (2004). Kuvaus maalaa lapsuudenkodin lämpimin värein luoden samalla voimakkaan kontrastin ulkopuolelle jäävään maailmaan. Siksi onkin harmillista, että elokuvan kokeileva leikkaus antaa hyvin epätasaisen säväyksen elokuvan muuten niin huolitellulle visuaaliselle maailmalle.

Tärkein syy elokuvan onnistumiselle on kuitenkin sen komea näyttäjäkaarti, johon kuuluu joukko Ranskan työllistetyimpiä tähtiä. Heidän avullaan henkilöhahmoista rakentuu moniulotteisia ihmisiä, joiden elämän valintoja on helppo ymmärtää. Kun perheenjäsenistä paljastuu uusia puolia, Eräs joulutarina vie ajatuksen vaikeista perhesuhteista uudelle tasolle. Vaikka pinnan alla kuohuu, hienovaraisuus ja tyyneys luovat puitteet niin tarinalle kuin itse elokuvallekin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä