Teinien toiveet... osa 69

Tv-sarjaohjaaja Gil Jungerin esikoiskokoillanpuristus 10 Things I Hate About You alkaa kuten miljoona muuta omanlaatuisesta karvojenkasvusta ja ensirakkauden ihanuudesta huumorinsa repivää teinikomediaa. Rakkaus roihuaa ja poikuus polttaa. 10 Things I Hate About You jatkaa juonenkehittelyssään kuten ne edellä mainitut miljoona kollegaansa ja päättää tarinansa onnelliseen loppuratkaisuun – aivan kuten ne miljoona edeltäjäänsä.

Onko se jokin meriitti Hollywood-maailmassa, että pystyy höyläämän Shakespearesta särmät pois ja sovittaa tuttu ja turvallinen klassikko – tässä tapauksessa Kuinka äkäpussi kesytetään -muottiin, joka saa kynäniekan puolituhatvuotiset tomut pöllyämään elokuvaan ympätyn teinipoppimusiikin tahdissa. Täytyy toivoa että omassa yksityisessä kehitysevoluutiossaan esipuberteettiin jumiutunut Gil herättää omalla muumionkirouksellaan – siis 10 Things I Hate About You – vanhan mestarin oikomaan tekijänoikeuslainsäädöksiä... toivottavasti silloin olisi huumorin sijasta gorea ja kauhua.

10 Things I Hate About You - © 1999 Touchstone Pictures10 Things I Hate About You pyörii teinikomedian hunajapurkilla kuitenkaan pääsemättä imuttamaan edes hetkeksi sokerilientä. Juoni on kutakuinkin ennalta arvattavissa lähes vuorosanoja myöten ja kuluneet heitot saavat vain ajoittain houkuteltua esiin väkinäisen hymynirvistyksen. Hyvänvauhtista alamäkeä huristaneessa Kolmas kivi auringosta -sarjassa avaruushörhöperheen pahnan pohjimmaista esittävä Joseph-Gordon Levitt kohtaa uudessa koulussa juuri "sen oikean" – kuinka ollakaan!

Valitettavasti valloitus on haasteen takana koltiaisen märkänä päiväunena, ja kaukokaipuu on ryöstettävä neuroottisen ja ankstisen gynekologi-isäpapan ja kilpailevan, pintakiiltävän kantakirjakollin valvovien silmien alta – olenkohan nähnyt joskus samantyylisen asetelman!!! (Huomaa edelleenkin sarkasmi). Ja ongelmaa ei todellakaan helpota, että ihastus pääsee iltavapaalle vain, jos Stratfordin sisarusparin pelätty sulhokandidaatteja hylkivä mutrusuu Kat suostuu ensin treffeille. Amor näyttää puuttuvan peliin, kun juonittelu isosiskon saamisesta treffeille koulun kovimman kundin kanssa alkaa. Ja sitten ohjaajanretaleella on vielä pokkaa kehua halunneensa tehdä jotakin uutta...

Meniköhän haukkuminen ehkä liian pitkälle? Ehkä tai sitten ehkä ei! Ehkä elokuva olikin hyvä, mutta arvon kriitikolle sattui vain tavallista huonompi päivä ja leffanpahalainen joutui viattomaksi sijaiskärsijäksi... tai sitten aika on vain yksinkertaisesti ajanut arvostelijan ohitse.

Tai sitten 10 Things I Hate About You yksinkertaisesti on vain tekohauska, pinnallinen ja pullollaan lahjattomia tv-tähtiä, jotka on tuomittu elämään rajallisten resurssiensa kiroamina elämänkaarensa rikkaudet ja rakkaudet olohuoneen nurkkaan vahingossa auki jääneessä tv-ruudussa. Varokaa, sillä uusi lahjaton Dolph Lundgren -sukupolvi on vääjäämättömästi kasvamassa. Mutta on 10 Things I Hate About You -leffalla ihan tärkeä tehtäväkin! Ilman epäilystäkään se toimii varmasti nuorta lempeä lämmittävänä deittileffana. Kaksyt ja risojen kannattaa kuitenkin tuumata kahdesti ennen elokuvapäätöksen tekoa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 4 henkilöä