Rosvokoplan karuselli

Bandits - pankkirosvot on perusasetelmaltaan kuluneen oloinen toimintakomedia. Ainakin perusjuoni on melko kliseisen mitäänsanomaton. Joe Blake (Bruce Willis), Terry Lee Collins (Billy Bob Thornton) ja Harvey Polard (Troy Garity) ovat urakehityksensä nousuvaihetta eläviä herrasmiesrosvoja. Koplan metodina on kaapata pankkijohtajia, pitää heille yön seuraa ja johdattaa heidät sitten aamulla pankin holveja avaamaan. Kaverusten yhteistyössä on tosin ongelmansa. Joe on lähinnä toiminnan mies, Terry on fobioista kärsivä haaveilija ja Harvey stuntmieheksi haikaileva sählääjä. Porukkaan ajautuu vielä puolivahingossa omaa sisällytyksetöntä elämäänsä pakoileva viehättävä Kate Wheeler (Cate Blanchett). Terry ja Joe ihastuvat kumpikin uuteen tulokkaaseen ja kolmiodraama on valmis alkamaan (hohhoijaa).

© 2001 MGMBandits yrittää yhdistää sujuvasti toimintaa ja komediaa, mutta valitettavasti yritys on jäänyt pahasti puolitiehen. Ihan kelvollisesti toteutuksestaan huolimatta elokuvassa on nimittäin runsaasti tyhjää ilmaa. Parituntisesta olisi voinut hyvinkin nipistää puoli tuntia pois, sillä mukana on aika paljon tyhjänpäiväisiä ja paikallaan polkevia dialogeja. Arkipäiväisen ja surkuhupaisan tilannekomiikan esittäjänä elokuvalla on sen sijaan omat ansionsa. Reipasta toimintaa haikailevat voivat sen sijaan varautua pienoiseen pettymykseen, sillä nämä osuudet jäävät aika vähäisiksi. Aseet eivät käytännössä laula olleenkaan ja peltiäkin kolisee vain harvakseltaan. Jotkut autokaahailut ovat tosin ihan nautittavan näköisiä ja erityisesti yksi maittava kolarikohtaus on ihan tyylikkäästi tehty. Hauskoja piirteitä löytyy myös alun vankilapakokohtauksessa, jossa Terry ja Joe jyristävät sementtiautolla savua pöllyten esikaupunkialueella aitoja ja muovipeuroja kaataen.

© 2001 MGMEpätasaisista tuotannostaan tunnetun Barry Levinsonin ohjaus on tällä kertaa ihan kohtuullisen hyvää. Näyttelijätyöskentelyt ovat myös perusrutiinilla läpivietyjä, vaikka mitään suuria yllätyksiä ei olekaan odotettavissa. Bruce Willis on yhtä ilmeettömän karismaattinen kuin aina ennenkin. Cate Blanchett esittää myös melko onnistuneesti musiikkimaussaan 1980-luvulle jämähtänyttä angstista kotirouvaa. Elokuvan musiikkimaailma on muutenkin erittäin mielenkiintoinen. Aina tilanteen mukaan rohkeastikin vaihtelevat musiikkityylit toimivat yllättävänkin hyvin, kun Neil Youngin balladeista siirrytään saumattomasti nykyaikaiseen konepoppiin.

Tiivistetysti voisi sanoa, että Bandits tarjoaa ihan mukiinmenevää viihdettä. Elokuvassa on siis hyviä ja huonoja puolia ja se asettuu omassa tyylilajissaan selkään keskikastiin. Banditsin pystyy kyllä katsomaan ihan kivuitta kerran läpi, vaikka pari kertaa joutuukin haukottelemaan ja vilkuilemaan kelloa.

* * *
Arvostelukäytännöt