Denzel the Drunk

Tässä Meksikoon sijoittuvassa korruptiokuvauksessa katkeroituneen ja pulloon hanakasti tarttuvan Creasyn (Denzel Washington) tehtäväksi tulee toimia ökyperheen tytön henkivartijana estääkseen tämän mahdollisen kidnappauksen. Käytännössä Creasy vetää aamulla päälleen ryppyisen puvun ja pimeyden tultua hörppii Jack Danielsia suoraan pullosta. Toimintaohjaaja Tony Scottin (Top Gun, Purppuravyöhyke, Spy Game) Koston liekki ei vakuuta, samalla se antaa kuvan, että käytännössä koko meksikolainen yhteiskunta on lahjottu ja osallisena vapaudenriistoissa.

© 2004 Twentieth Century Fox & Regency EnterprisesElokuva alkaa rajuilla ja visuaalisesti sekavilla alkuteksteillä, jotka tuovat mieleen mm. elokuvan 21 grammaa. Ehkä tarkoituksena oli kuvata Creasyn sekavaa juopon mielimaisemaa, mutta ratkaisu vaikutti kuluneelta ja hiljattain runsaasti käytetyltä. Heiluva kamera ja supernopeat leikkaukset jatkavat kulkuaan koko elokuvan ajan tehden siitä sekavan ja tarkentamattoman. Tuntuuko ohjaajasta, että käsikirjoitus ei ole riittävä ja hän koettaa peittää sitä liiallisella visuaalisuudella? Selvää on, ettei Brian Helgelandin kliseinen teksti yllä hänen mestariteoksensa Menneisyyden otteen tasolle.

Perusasetelmaltaan Washingtonin rooli on mehukas. Miehessä syvällä uinuvat demonit koetetaan karkottaa suureen päivittäiseen promillemäärään – tämähän on miehekkään inhimillistä, jos mikä. Rooli on kuitenkin niin suuri hyppäys Washingtonin hahmogalleriassa, ettei hän, hyvästä yrityksestään huolimatta, saa Creasyn rooliin tarvittavaa katu-uskottavuutta. Toisin on uudessa Manchurian kandidaatti -elokuvassa, jonka perinpohjainen analyysi löytyy toisaalla tässä lehdessä.

Koston liekistä on saatavissa sekä kahden että yhden levyn versiot. Katselussa ollut yhden kiekon versio sisältää tavanomaisen ohjaajan kommenttiraidan sekä 15 lyhyttä poisleikattua kohtausta. Kuuleman mukaan kahden levyn versio on sen sijaan varsin pätevä sisältäen esimerkiksi pitkähkön dokumentin elokuvan teosta ja musiikkivideon.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä